www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 17 - Rally Dakar

Rally Dakar dál trápí počasí, dnešní etapa byla zrušena

11. ledna 2017 • 10:45

Dnešní 9. etapa Rallye Dakar se neuskuteční. Organizátoři ji byli nuceni zrušit s ohledem na nepřízeň počasí. Po silných bouřkách a následných sesuvech půdy se řada doprovodných vozů nedokázala v úterý dostat do bivaku v Saltě. Hlavní přístupová cestě byla totiž zavelena.

Rally Dakar 2017

„Ve středu by se měly všechny vozy a týmy seskupit v Chilecitu a rallye bude pokračovat ve čtvrtek,“ uvedli pořadatelé v tiskové zprávě. Počasí poznamenalo i běžný život na argentinsko-bolivijském pomezí, kde se momentálně závodí. Tisíce lidí byly evakuovány a dva zemřeli.

Čeští účastníci rallye problémy avizovali již v úterý večer evropského času. „Utrhl se tu kus skály, stojíme a vyhrožují, že to může trvat několik hodin, možná i dní. Máme alternativu vrátit se zpátky do Bolívie, ale to je zajížďka asi 750 kilometrů,“ řekl na facebooku šéfkonstruktér týmu Buggyra David Vršecký.

„Z počátku to vypadalo jako sranda. Takových situací jsme už zažili. Přicházejí k nám ale rozdílné informace a čekání se protáhlo už na sedm hodin,“ uvedl týmový manažer Jan Kalivoda.

Náhradní cestou museli vyrazit i jezdci. „Závodníky posílají skrz kopce přes 5000 metrů vysokou horskou cestu. Spíme tady na silnici a brzo ráno jedeme, máme to 1000 kilometrů přes kopce,“ uvedl Martin Prokop, jenž se v úterý posunul na 14. místo v kategorii automobilů.

„Musíme se do čtvrtečního rána dostat do bivaku, nejpozději hodinu před startem. Ale nevím, co tam budeme bez doprovodu dělat, když to nestihnou. Beru si do auta stan, oblečení a zásoby až do konce závodu. Ještě že to je SUV,“ dodal Prokop.

Motocyklista Ondřej Klymčiw na facebooku uvedl, že v úterý 30 minut před půlnocí místního času dorazil do bivaku v Saltě, po 18 hodinách v sedle a najetých 1100 kilometrech.

„To všechno jsou ale nepodstatné věci. Sesuvy si vyžádaly oběti mezi civilním obyvatelstvem, proto veškerá pomoc, včetně zdravotnického týmu organizátorů, směřuje do postižených oblastí,“ uvedl Klymčiw, jenž se drží na 19. místě průběžného pořadí.

Z bivaku se fanouškům přihlásil i Martin Macík startující v kategorii kamionů. „Těsně před koncem přejezdu v osmé etapě nám oznámili, že voda spláchla vesnici, takže jsme museli na objížďku asi 330 km v horách, což nám trvalo asi pět hodin. Byla to šílená cesta, ale dostali jsme se sem,“ řekl pilot týmu Big Shock Racing, který byl v etapě osmý.

Dnešní etapa je již druhá, kterou pořadatelé zrušili. Kvůli silným bouřkám se nezávodilo ani v sobotu, páteční a pondělní etapa byly poté výrazně zkráceny. „Není to pro nás překvapení. To je Dakar, od začátku jsme věděli, že to bude komplikované, protože se koná v těchto zeměpisných oblastech a složitých klimatických podmínkách,“ uvedl ředitel závodu Etienne Lavigne pro AFP.

ČTK
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist