www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 25. dubna 2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 17 - Tour de Corse - Rallye de France

Start Pola WRC 2017 stále není vyloučen

12. ledna 2017 • 12:00

Přestože nezústal během posledních dvou měsíců minulého roku při 'zemětřesení' ve Volkswagen Motorsport kámen na kameni, i nadále není vyloučena možnost startu nového Pola WRC 2017. Naopak, stále se o tom intenzivně jedná.

Když na začátku listopadu rozhodlo vedení Volkswagen Group o ukončení projektu WRC, byl to pro všechny obrovský šok. Neskutečným způsobem to zamíchalo kolotočem světových soutěží - na trhu se objevili kvalitní jezdci, kteří nabourali předem dohodnutá angažmá prakticky v celých týmech. Odchod hlavního konkurenta navíc přiměl Hyundai Motorsport k omezení rozpočtu na nadcházející sezónu.

Tým však dokončil veškeré naplánované testy i procedury nutné k homologaci. Vpodstatě kromě jediné - nasazení vozu. Volkswagen jako takový odmítl tento proces ukončit a tak se začaly hledat varianty financované ze soukromých zdrojů.

Nejvíce se spekulovalo o variantě Red Bull a Katar, ta však velice brzy padla. Ve hře jsou však jiné varianty... „Můžu vám potvrdit, že momentálně nevedeme žádná jednání s Katarem. Rád bych tímto utnul všechny dohady na toto téma. V současné době vedeme jednání s jinými partnery a je tam zájem dotáhnout to do zdárného konce. Nejdříve ale musíme dořešit homologaci s FIA,“ řekl šéf Volkswagen Motorsport Sven Smeets.

Mezinárodní automobilová federace FIA má ve svých předpisech jasně dané podmínky, za kterých je nutné nový speciál WRC zhomologovat. Tyto podmínky se neúčastí na Rallye Monte Carlo nepodařilo splnit.

Na řadu tedy přichází výjimka. „Momentálně jednáme s FIA ohledně speciální výjimky na homologaci nového auta. Není to jednoduchý proces, navíc by jej museli schválit všichni dosud zaregistrovaní účastníci mistrovství světa,“ osvětlil aktuální situaci Smeets.

Není žádným tajemstvím, že pilotem nového Pola WRC 2017 by měl být Andreas Mikkelsen. Jeho manažer Veiby při nedávné uzávěrce přihlášek na Rally Sweden potvrdil, že se jednání nepodařily včas dotáhnout do úspěšného konce a norský jezdec tak bude chybět. To Smeets je ve svých odhadech realističtější: „Momentálně pracujeme v jiném časovém okně. Nic se nedá uspěchat. Pro mě je nejdůležitější, aby se vše v tomto procesu podařilo dotáhnout do zdárného konce. Realisticky si myslím, že by první start mohl přijít v dubnu na Tour de Corse.“

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist