www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. května 2024, Svátek má Ivo, zítra Zbyšek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 06 - OMV ADAC Rallye Deutschland (JWRC)

Třetí místo v Německé rally pro Grönholma

13. srpna 2006 • 20:50

Na třetím místě dojela do cíle Německé rally finská posádka týmu BP - Ford Marcus Grönholm a Timo Rautiainen. Na stupně vítězů tu vystoupala již počtvrté během pětileté historie německé soutěže v rámci MS. Zároveň je to její šesté umístění mezi třemi nejlepšími v letošním šampionátu a pojistka druhého místa v průběžné tabulce jezdců.

Týmoví kolegové Mikko Hirvonen a Jarmo Lehtinen obsadili deváté místo po dramatu během cesty z cíle poslední rychlostní zkoušky do servisu v Trieru. Jejich Focus RS WRC se zastavil s porouchaným alternátorem a vybitou baterií, která nebyla schopna motor znovu nastartovat. Z pátého místa, které vybojovali během tří dnů na trati, je odstavila pětiminutová penalizace za cizí pomoc při dopravě auta do cíle. Hirvonen přišel o čtyři body do šampionátu jezdců, pro tým však body získal a pomohl k udržení druhé pozice v hodnocení značek.

Závěrečná etapa zahrnovala pouze čtyři měřené úseky o celkové délce 68,19 kilometrů. Během dne bylo celkem sucho, pouze spadlo pár kapek a měkká směs suchých pneumatik BF Goodrich se ukázala jako bezpečná volba pro obě posádky.

Po dvou včerejších vítězstvích v rychlostních zkouškách odstartoval Marcus Grönholm do třetí etapy ze třetího místa. Osmatřicetiletý Fin neměl šanci dostihnout Daniho Sorda na druhém místě a pouze se koncentroval na udržení Toniho Gardemeistera za sebou. Tým dodával Gronholmovi vysílačkou Gardemeisterovy mezičasy a ten pouze upravoval svou rychlost podle potřeby. Do cíle dojel 14,6 před krajanem.

„Stupně vítězů jsou dobrým a solidním závěrem. Po tak náročné rally s nimi musím být spokojený,“ říká. „Doufal jsem ale, že budu bojovat s Citroënem Sébastiena Loeba o vítězství a ne s podobným autem Gardemeistera o třetí místo. V pátek jsem se ale za deště trápil a nebyla na to šance. Dneska ráno jsem byl na první erzetě trochu pomalejší, pak jsem se ale rozjel a už to byla jenom otázka sledování Toniho časů.“

„Na suchu byl Focus fantastický. Neměli jsme ale možnost testovat na mokrém asfaltu a proto jsem se v pátek trápil a ztratil jsem sebedůvěru. Teď máme spoustu času, abychom se do dalšího podniku na mokrém asfaltu zdokonalili. První soutěží na tomto povrchu bude na začátku příští sezony Monte Carlo a já opravdu doufám, že do té doby se nám nějaký déšť podaří najít!“ dodává.

Hirvonenova těžká chvíle přišla v samém závěru poslední etapy, kdy ještě obhájil svou pátou pozici, ze které do třetí etapy odstartoval. Jeho auto se cestou do cíle zastavilo a ačkoli se ještě podařilo nastartovat, za chvíli motor zhasl definitivně.

„Problémy s baterií jsem měl již během rychlostních zkoušek, protože alternátor už nedobíjel,“ říká. „Pak se auto zastavilo a nebylo možné ho s vybitou baterií znovu nastartovat. Po všem, co se o tomto víkendu událo, je tohle neuvěřitelné. Ztratil jsem body do šampionátu jezdců a pro tým mám o bod méně. V sobotu jsem jel velmi dobře, ale v pátek jsem byl na mokru mimo. Byl to těžký víkend, ale teď už myslím na mou domácí rally příští víkend, kde snad budeme mít více štěstí.“

Ředitel týmu BP - Ford Malcolm Wilson: „Jsem rád, že odtud odjíždíme s umístěním na stupních vítězů. Po našich problémech na mokrém asfaltu to lepší být nemohlo. Na suchém asfaltu byl náš výkon excelentní a to je reflexe naší tvrdé práce během testů za velkého horka. Samozřejmě potřebujeme více testovat na mokrém asfaltu, abychom našli pro tyto podmínky perfektní nastavení.“

Ředitel Ford TeamRS Jost Capito: „V Sársku, nedaleko odtud, se vyrábějí Fordy Focus. Bylo by krásné, kdybychom mohli dát místním zaměstnancům důvod k oslavám vítězství. V těchto podmínkách musíme být ale rádi za stupně vítězů.“

Za pouhé čtyři dny začíná další, již desátý podnik letošního MS. Hladké šotolinové tratě Finské rally (17. – 20. srpna) nabízejí tu nejrychlejší a nejuskákanější podívanou z celého šampionátu.

Ford
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist