www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 18. dubna 2024, Svátek má Valérie, zítra Rostislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ME 17 - Azores Airlines Rallye (JERC)

Dominik Brož a Karel Kupec se hlásí z Azor - den čtvrtý

30. března 2017 • 23:00

Úvodní podnik letošního mistrovství Evropy FIA v automobilových soutěžích, Azorská rally, je již v plném proudu. Dnes byla na programu kvalifikační zkouška, shakedown a čtyři ostré RZ.

Obě posádky kvalifikaci úspěšně zvládly, Dominik Brož s Petrem Těšínským ji zakončili jako 35. a Karel Kupec s Ondřejem Krajčou zajeli 38. čas. Následně Brož s Těšínským nastoupili do dopoledního shakedownu, naproti tomu Kupec s Krajčou testovací zkoušku vynechali.

Ještě po kvalifikační zkoušce se však u Peugeotu 208 R2 posádky Brož - Těšínský objevila nečekaná komplikace s převodovkou. „Po kvalifikaci, která se nám vcelku vydařila, se za cílem ozval neobyčejný zvuk,to když na převodovce upadl zub na třetím rychlostním stupni a omlel stálý převod. Nic jsme ale nevzdali, a díky našim super mechanikům se nám to podařílo dát dohromady. Uvidíme, zda vše vydrží,“ komentoval nepříjemnou situaci Dominik Brož.

Oprava převodovky Dominika Brože

Také díky svolení sportovních komisařů se již předtím zaplombovanou převodovou skříň podařilo včas opravit a český Peugeot 208 R2 mohl nastoupit do první erzety. V ní se ve své kategorii U27 Brož s Těšínským umístili na 8. místě s odstupem 5.2 sekundy na nejrychlejšího Huttunena s vozem Opel Adam R2. Na úvodní kratičké (2,14 km) RZ si vedla mnohem lépe posádka Kupec - Krajča, která se umístila na 3. místě s odstupem 1.6 vteřiny na finského pilota.

Následovala druhá zkouška o délce 7.08 kilometru, ve které posádka Kupec - Krajča dojela na 5. místě a v celkovém pořadí U27 si tím pohoršila na 5. příčku. Další česká dvojice Brož - Těšínský si dojela pro 7. místo a stejná pozice jí náležela i v celkovém průběžném hodnocení své juniorské kategorie.

Třetí a zároveň nejdelší erzeta 1. etapy v hodnotě 13.47 kilometrů byla pro posádku Brož - Těšínský smolná, neboť ji opět postihly technické problémy. Na trati musela dokonce zastavit a ztráta výkonu motoru znamenala více než pětiminutový propad. Toto zdržení ji v cíli odsunulo na poslední příčku se ztrátou 5:43.1 min na vedoucího Chrise Ingrama. Pro Karla Kupce s Ondřejem Krajčou přinesla tato RZ naopak posun na průběžné 3. místo v U27 s odstupem 37.3 vteřiny na britského favorita soutěže.

Závěrečný rychlostní test první etapy neměl na celkové umístění obou českých posádek žádný vliv. Test nejrychleji absolvoval Huttunen, ale Kupec zajel druhý nejlepší čas (+1.3 s), o jednu desetinu vteřiny před Ingramem. Brož pak zaostal o 8.2 sekundy a v cíli zkoušky mu patřil osmý čas.

„Po trápení, kdy se nám už ke konci druhé rychlostní zkoušky ztrácel výkon motoru a auto jelo na dva tři válce, jsme ho nakonec doslova dotáhli do servisu a dali zase opět do kupy. Velké díky opět patří našim mechanikům! I přes velkou časovou ztrátu se ale nevzdáváme a zítra jedeme dál,“ vzkazuje všem svým příznivcům Dominik Brož.

Ve třídě RC4 zakončili první den Azorské rally Karel Kupec s Ondřejem Krajčou na 4. místě a Dominik Brož s Petrem Těšínským na 11. příčce za průběžně vedoucí posádkou Chris Ingram - Elliot Edmondson.

Pavlína Třešňáková; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist