www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 20. dubna 2024, Svátek má Marcela, zítra Alexandra

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ME 17 - Azores Airlines Rallye (JERC)

Dominik Brož a Karel Kupec se hlásí z Azor - den pátý

31. března 2017 • 22:25

Celé Azorské souostroví se probudilo do pátečního rána, kdy odstartovala druhá sekce první etapy Azores Airlines Rallye. Dnes na posádky čekala šestice rychlostních zkoušek včetně dvojího průjezdu testem Sete Cidades, legendárním úsekem vedoucím po kráteru stejnojmenné sopky.

Do dnešní sekce odstartovala posádka Kupec - Krajča v rámci kategorie U27 z krásného třetího místa. Posádka Brož - Těšínský vyrazila do dnešního dne z desáté pozice v téže kategorii.

První dvě erzety absolvovaly obě posádky bez problémů a nadále si udržovaly svá umístění.

Na prvním průjezdu nejznámější erzety Sete Cidades havarovala posádka se startovním číslem 41 Gonzalez Marcos - Peñate Rogelio. Z tohoto důvodu zrušili organizátoři celou RZ a zbylým posádkám byl přidělen náhradní čas. Mezi těmito posádkami byli i Dominik Brož s Petrem Těšínským, kterým tento čas neumožnil bojovat o lepší umístění.

Karel Kupec s Ondřejem Krajčou dokončili RZ ještě před jejím zrušením, a to jim zajistilo průběžné třetí místo v kategorii U27 za vedoucí britskou posádkou.

Druhé průjezdy RZ začaly pro posádku Kupec - Krajča skvěle. V osmé erzetě zajeli čtvrtý čas v kategorii U27 a upevnili si průběžnou třetí pozici před další českou posádkou Mareš - Hloušek.

Zato Dominik Brož dále bojoval s nepřízní osudu a v téže RZ šel přes střechu. Sám tuto situaci okomentoval slovy: „Byl jsem příliš rychlý a šel přes střechu, bylo to na stejném místě jako Catie dopoledne.“ I po tomto incidentu auto zůstalo pojízdné a posádka pokračovala dále v soutěži.

K této situaci se také vyjádřil spolujezdec Petr Těšínský: „Na RZ8 jsme zakopli v koleji levé pravoúhlé zatáčce. Jemně se překulili na bok a pomalinku na střechu. Prasklo sklo, ale jinak auto bez problémů.“

Po deváté RZ si Karel Kupec nadále udržoval svou průběžnou třetí pozici s odstupem dvou minut na vedoucího Chrise Ingrama. Dominik Brož absolvoval RZ 9 s poškozeným vozem bez větších problémů.

Druhý průjezd erzety Sete Cidades se stal pro obě posádky osudným.

Dominik Brož s Petrem Těšínským nenastoupili na start této RZ z důvodu rozbitého okna.

Tuto situaci okomentoval Petr Těšínský: „ Na osmé RZ bylo sklo prasklé, do deváté jsme jeli opět s tím sklem, ale před desátou RZ jsme kvůli lepšímu výhledu a tudíž i bezpečnosti sklo vyndali. Nasadili brýle a jeli, dle českých řádů správně, ale komisař nám start bez okna zakázal.“

Karel Kupec v průběhu této RZ havaroval a celou událost okomentoval slovy: „Bohužel, druhý průjezd přes Sete Cidades se nám stal osudný, ve velké rychlosti nás kopnula díra na horizontu a už jsme to nezvládli. Omlouvám se celému teamu za pokažený závod. Měli jsme velký náskok na třetím místě a stačilo dojet, ale i to je zde na Azorech velmi těžké“

Po návratu do servisní zóny, začal tým Dominika Brože neúprosně pracovat na opravě jejich Peugeotu 208 R2. Pokud se vše podaří, měla by posádka nastoupit do sobotní etapy.

Poškození vozu Karla Kupce je natolik vážné, že start v sobotní etapě je zcela vyloučen.

Pavlína Třešňáková; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist