www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

RSS 17 - Ageus Rallysprint Kopná (RSS)

Vítězem RSS na Kopné se stal Smékal, absolutně Kostka

8. dubna 2017 • 19:00

Absolutními vítězi 23. Ageus Rallysprintu Kopná 2017 se stala domácí dvojice Tomáš Kostka - Ladislav Kučera na voze Škoda Fabia R5. Klasifikaci Rallysprint Série, jejíž úvodní dějství se odehrávalo na klasických rychlostních testech v okolí Slušovic, ovládla posádka Egon Smékal - Petra Němcová na Citroenu DS3 R3T.

Egon Smékal - Petra Němcová, Citroen DS3 R3T - Ageus Rallysprintu Kopná 2017

Letošní Kopná, která se po dvouleté pauze vrátila do českého mistrovství jednodenních sprintů, opět ukázala svou náročnost. Obtížnou trať okořenily složité podmínky v podobě spousty bláta a nečistot, zejména v lesních úsecích, což si vyžádalo svou daň v podobě množství odpadlých posádek.

Kostka s Kučerou se však dokázali s typickými aprílovými podmínkami, které celou rally provázely, vypořádat naprosto perfektně a celou soutěž ovládli stylem start - cíl. Jediným, kdo dokázal tuto dvojici pouze jedinkrát porazit byl Martin Vlček, jehož Ford Fiesta R5 byl nejrychlejší na druhém průjezdu zádveřickou rychlostní zkouškou, tedy RZ 7. Druhý celkově za Kostkou skončil Jaromír Tarabus na Fordu Fiesta R5 týmu Ondřeje Bisahy, třetí pak skončil s odstupem dvou vteřin zmiňovaný Martin Vlček.

Pro čtvrtou příčku si dojel na domácí soutěži Antonín Tlusťák před Slovákem Jaroslavem Melichárkem. Za duem na er-pětkových Fabiích pak v cíli figurovala nejlepší trojice na produkčních vozech. Šestým místem celkově a prvním ve třídě 3 si po nevydařené Valašské rally určitě spravil náladu Martin Březík před Janem Jelínkem, který ztratil šanci bojovat o prvenství ve třídě po chybě na druhé Kopné a Pavlem Ševčíkem. První desítku absolutní klasifikace pak uzavřeli devátý Lumír Firla a nejlepší dvoukolkář, tedy Egon Smékal.

„Ráno nás nejdříve provázely problémy s brzdami, které nám doslova hořely a na druhé zkoušce se přidaly problémy s pravým předním kolem, které nám doslova rozpáralo podběh. Třetí zkoušku se nám už ale podařilo absolvovat bez větších potíží a ve svižném tempu,“ hodnotil letošní Kopnou vítěz hodnocení Rallysprint Série Egon Smékal. „Po první servisní zastávce už všechno probíhalo bez komplikací a my si tak mohli dojet pro první místo. Letos tu zase byly krásné tratě a všechno ještě ztížily uklouzané podmínky. Konec soutěže už se naopak jel na celkem oschlé trati a mohli jsme si to užívat. Za jeden den jsme tak zažili opravdu všechny možné podmínky,“ dodal na adresu letošního 23. Ageus Rallysprintu Kopná.

Vynikající druhé místo ve dvoukolkách i ve třídě 5 vybojovali Josef Zimmermann s Petrem Schleichertem na Renaultu Clio R3, kteří zároveň jako jediní dokázali dvakrát porazit na RZ vítězného Smékala a v cíli na něj ztratili 15.9 sekundy. Třetí nejlepší dvojicí na voze s jednou poháněnou nápravou byli René Dohnal a Roman Švec s Peugeotem 208 R2, kteří se tak zároveň mohli radovat z vítězství ve třídě 6. Čtvrtý v hodnocení RSS a druhý ve třídě 6 dojel mladý Radomír Kupec na tento týden pořízeném Opelu Adam R2 před Marcelem Svačinou a Matějem Kamencem (oba Peugeot 208 R2).

Z 88 posádek na startu jich nakonec cíl soutěže po osmi odjetých rychlostních testech spatřilo nakonec 66, když většina z odstoupivších skončila ještě v první polovně rally. Mezi jinými tak do cíle letošní Kopné nedorazili Polák Filip Nivette na Fabii R5, favorit produkční kategorie Jaroslav Pešl nebo domácí Daniel Zpěvák, který se premiérově představil za volantem Fabie S2000.

Jan Vaškovič; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist