www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 21. září 2024, Svátek má Matouš, zítra Darina

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 06 - Neste Oil Rally Finland (JWRC)

Finské duo týmu Ford chce využít domácí výhodu

15. srpna 2006 • 11:10

Dvojice létajících Finů ve službách týmu BP-Ford přijíždí na svou domácí půdu s cílem využít dokonale znalosti místních tratí k prodloužení vítězné bilance finských pilotů v jejich zemi. Marcus Grönholm a Timo Rautiainen, stejně jako Mikko Hirvonen s Jarmem Lehtinenem s Focusy RS WRC jistě potěší zástupy svých fanoušků.

Vítězství z Finska, které je považováno za spirituální domovinu automobilových soutěží, patří k těm nejcennějším trofejím. Tým BP-Ford vyrazí na tratě Finské rally (17. - 20. srpna) možná s jistou výhodou. Tratě jsou vytýčeny na rychlých šotolinových cestách, které jinde na světě nenajdeme. Jezdci, kteří na nich vyrostli, jsou tu ve veliké výhodě. Cizinci potřebují mnohaleté zkušenosti, aby mohli na vítězství byť jen pomýšlet.

Finská rally má základnu v univerzitním městečku Jyvaskylä, tři hodiny jízdy na sever od Helsinek. Všechny týmy absolvovaly závod s časem, protože seznamovací jízdy začaly necelé dva dny po skončení Německé rally. Široké a tvrdé cesty na sever a na jihozápad od města jsou rovné jako biliardový stůl. Jezdci se po nich řítí neskutečnou rychlostí, o čemž vypovídá průměrná rychlost loňského vítěze - 122,49 km/h. Mohutné skoky a nádherná scenérie jezer a lesů přitahuje každoročně desetitisíce fanoušků.

Po technické stránce se jedná o nesmírně náročnou soutěž. Přesné řízení a hodně odvahy se tu cení více než cokoli jiného. Mohutné skoky často vedou do zatáčky přímo za horizontem a precizní rozpisy jsou samozřejmým požadavkem.

Grönholmovi patří v průběžném pořadí šampionátu jezdců druhé místo a je považován za vládce Finské rally. Letos na ní bude startovat již poosmnácté a během posledních šesti let tu zvítězil pětkrát. Cíle osmatřicetiletého Fina je jasný - přidat šesté vítězství.

„Určitě nikomu nemusím říkat, že Finsko je jednou z mých nejoblíbenějších soutěží, myslím, že to každý ví,“ říká. „Automobilové soutěže jsou u nás tak rozšířené a Finská rally je tak obrovský podnik, že nemůže být nic lepšího, než si tu vychutnávat pocit z vítězství. Toho se nikdy nepřesytím. Chci to zažít znovu a po dobrých testech minulý měsíc si myslím, že Ford Focus tu může vyhrát.“

„Znám místní tratě dobře, ale to neznamená, že bych mohl polevit ve své koncentraci. Rychlosti jsou tak vysoké, že jenom malá chyba může přijít hodně draho. Když najedete špatnou stopu přes horizont a nebo v zatáčce a musíte brzdit tam, kde byste normálně neměli, trvá velmi dlouho, než naberete potřebnou rychlost znovu. Zásadní je, jet čistě,“ dodává.

Hirvonen jen těžko skrývá své vzrušení: „Už se nemohu dočkat startu,“ říká. „Je to hrozně rychlá soutěž a po cestách je velká radost se prohánět. Skoky jsou ohromné a sedět za volantem auta, které letí bokem v maximální rychlosti je úžasné. Pro tento víkend mám svůj cíl, ale nechávám si ho jenom pro sebe. Jenom chci říci, že je velká škoda, že Marcus pojede se stejným autem, protože právě on je ve Finsku největším soupeřem.“

Šestadvacetiletý Hirvonen má s charakterem finských tratí bohaté zkušenosti, i když tu startoval pouze čtyřikrát. „Na tratích jako jsou tyto jsem vyrostl a jezdec jim musí být plně oddaný. Pouze dvě rychlostní zkoušky se ale jezdí jako součást národního šampionátu a sobotní erzety jsem jel pouze jednou s WRC a to loni s Focusem. Čím více času na nich strávíte, tím více se naučíte, takže loňská zkušenost mi dala lepší představu o tom, jak rychle mohu najíždět na velké skoky během druhé etapy.“

Ford
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist