www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 7. května 2024, Svátek má Stanislav, zítra Den vítězství

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 06 - OMV ADAC Rallye Deutschland (JWRC)

Schelle oslavil na Deutschlandu kulatiny

16. srpna 2006 • 03:00

Jeden z nejlepších jezdců německé soutěžácké historie posledních dvaceti let, Niki Schelle, oslavil v průběhu letošní OMV ADAC Rallye Deutschland kuleté narozeniny. Přesně v den, kdy v okolí Trieru a Bostalsee probíhala třetí etapa devátého podniku mistrovství světa, totiž oslavil rodák ze Schongau rovnou čtyřicítku.

Vyučený automechanik se účastní automobilových soutěží od roku 1981, v roce 1986 pak poprvé usedl za volant závodního vozu. Po vítězství v pohárech Fiatů Cinquecento se dostal v polovině devadesátých let do angažmá k Německému Mitsubishi, kde oslňoval řadu fanoušků i u nás na Rallye Šumava. V roce 1997 se stal mistrem Německa ve skupině N, poté však byla jeho spolupráce s Mitsubishi ukončena.

V roce 1998 dokázal sehnat peníze na občasné starty s Peugeotem 306 Maxi a Protonem Wira. O rok později se však stal továrním jezdcem Opelu a s modelem Astra Kit Car vybojoval druhé místo v mistrovství Německa. Za Opel jel i v následující sezóně, to však již bylo jasné, že Opelu se v této kategorii příliš dařit nebude a stáhne se z šampionátu.

Po přelomu milénia se postavil na start soutěží s Fordem Focus WRC, v roce 2002 startoval se Suzuki Ignis S1600 v kompletním seriálu JWRC. Po zavedení věkového limitu se musel přesměrovat jinam a tak zkusil štěstí za volantem Suzuki Ignis S1600 v Asijsko-pacifickém mistrovství, o rok později proháněl stejný vůz v německém mistrovství. V loňském roce se představil v kompletním seriálu enkového poháru vozů Suzuki Ignis, letos neměl v plánu žádný start.

Nakonec se však německý importér Suzuki rozhodl dát Schellemu k jubileu dárek a pořídil pro něj z Maďarska špičkový speciál Suzuki Swift S1600. „Schelle dostal do ruky zbrusu nové Suzuki Swift S1600 nejnovější specifikace, vůz navíc neni omezen pravidly pro JWRC,“ osvětlil původ Swifta S1600 Yoshiyuky Watanabe ze Suzuki Sport Europe.

„Z vozu jsem absolutně nadšený. Hned od prvních kilometrů, které jsem odjel na testech týden před Deutschlandem, auto šlapalo jako hodinky a doslova jsem si jej zamiloval. Chtěl bych strašně moc poděkovat Suzuki Deutschland, že mi umožnili zúčastnit se domácí soutěže s takhle špičkovým vozem a doufám, že jsem jim svým výkonem neudělal ostudu,“ řekl Niki Schelle, na což vedle stojící marketingový šéf německého Suzuki Guido Hannich odpověděl: „I já bych chtěl Nikimu i celému týmu poděkovat za výbornou reprezentaci Suzuki. A výsledek? Být třetí mezi vozy s jedinou poháněnou nápravou a zároveň se stát nejlepším Němcem, co víc si přát?“

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
16.08.2006 03:27
maevad
vůz navíc neni omezen pravidly pro JWRC - můžete to někdo upřesnit?
toplist