www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. května 2024, Svátek má Ivo, zítra Zbyšek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 06 - Neste Oil Rally Finland (JWRC)

Junioři před Finskou rally

17. srpna 2006 • 10:10

Až dosud připomínal dosavadní průběh mistrovství světa v rally juniorů hru na schovávanou, kterou „hráli“ hlavní favorité v boji o titul. Až ve Finsku se všichni adepti sejdou pohromadě při čtvrtečním shakedownu nedaleko skokanských můstků Laajavuori.

Většina favoritů bude na startu, ovšem hlášeno je několik výjimek, například šestý v klasifikaci JWRC Bernd Casier či z týmu Citroën 13. v pořadí mladý Aaron Burkart.

Brice Tirabassi po svém vypadnutí na Německé rally donutil vedení Citroën Sport k malé rošádě v privátním týmu, který podporuje, P.H. Sport. V něm se vzhůru posunul Fabien Fiandino (Sabrina de Castelli), který pojede na voze Citroën C2-R2. Dvaadvacetiletý Francouz tak povede tento vůz v jeho premiéře v rámci mistrovství světa v rally. Pátý v pořadí JWRC, vítěz z Německa Kris Meeke (Glenn Patterson) na voze C2 Super 1600, stejně jako Julien Pressac (Jack Boyére) pojedou v barvách P.H.Sport, vítězové Katalánska Martin Prokop a Jan Tománek v týmu Jipocar Racing.

„Naše příprava zahrnovala také start na Rally Kouvola nedaleko Lahti a také dva dny testování za účasti Briceho a Juliena,“ uvedl Alexis Avril, technický šéf klientského programu Citroën Sport.

„Finská rally je jednou z rozhodujících konfrontací mezi našimi plány a nebezpečnými soupeři,“ soudí Yves Matton, manažer klientského programu. „Julien a Fabien nemají moc zkušeností se soutěžemi typu Finska. Zato Kris byl ve Finsku vždy rychlý, ale zatím se ještě nedočkal odměny za svou snahu. Je následovníkem Daniho Sorda, v jehož stopách šel v Německu. A doufejme, že po jeho vítězné stopě se vydá i ve Finsku. Samozřejmě budeme bedlivě pozorovat vůz C2-R2, který absolvuje světovou premiéru na této úrovni.“

Kris Meeke: „V sázce je mnoho a všichni favorité pojedou asi hodně rychle. Musíme najít optimální rychlost co nejdříve. Ještě dřív, než bychom se dostali do konfliktu s terénem.“

Kris Meeke startoval ve Finsku už v roce 2003 (Chris Patterson - Opel Corsa S1600 / vypadli) a 2004 (Opel Corsa S1600 / vypadli). Loni už s Glennem Pattersonem na Citroënu C2 S1600 dojeli 9. To je zatím jediný start pro Glenna ve Finsku.

Julien Pressac je na Finské rally nováčkem, jeho spolujezdec Jack Boyère se tu prezentoval v roce 2003 (Simon Jean-Joseph / Renault Clio Super 1600 / vypadli).

Fabien Fiandino a Sabrina de Castelli jedou poprvé.

Martin Prokop si vyzkoušel Rally Finsko v roce 2005 (Petr Gross / Suzuki Ignis Super 1600 / 8. Junior). Spolujezdec Jan Tománek je na startu poprvé.

Citroën C2 Super 1600 vyhrál kategorii Junior loni díky dvojici Dani Sordo / Marc Martí.

Citroën vybojoval ve Finsku tři světové tituly Super 1600 / Junior: 2001 a 2002 s vozem Saxo Super 1600 Sébastien Loeb a Dani Solà, 2005 s C2 Super 1600 Dani Sordo.

Citroën
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist