www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 16. dubna 2024, Svátek má Irena, zítra Rudolf

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR 17 - Barum Czech Rally Zlín (ERC+MČR)

Dominik Brož pátý na Barum rally

5. září 2017 • 15:00

Body do tabulky Juniorského mistrovství Evropy si ve Zlíně při Barum Czech Rally Zlín připsala turnovská posádka Dominik Brož – Petr Těšínský. V nadupané konkurenci jedenácti aut to bylo krásné 5. místo.

Dominik Brož - Petr Těšínský (Peugeot 208 R2) - Barum Czech Rally Zlín 2017

Barum Czech Rally Zlín - čtvrtá část ze šestidílného seriálu Juniorského mistrovství Evropy 2017. Na startu se sešlo jedenáct posádek ze sedmi zemí, mezi nimi i zástupci ACCR Czech teamu Dominik Brož s Petrem Těšínským na Peugeotu 208 R2. Mladá posádka byla zařazena se svým vozem do nejpočetněji obsazené třídy 6 respektive evropské RC4, kde měli 32 respektive 25 soupeřů. Ideální sestava pro porovnávání a početné souboje. „Do Zlína jsme se velice těšili. Jako jedni z mála jsme vyrazili do centra závodu již v pondělí, neboť večer nás čekala společná večeře s dalšími juniorskými posádkami. V úterý jsme měli na programu test s Bryanem Bouffierem. Nejprve jsme absolvovali s Petrem jednu jízdu sami sólo, aby na další svezení k nám přisedl Bryan a radil, kde bychom se mohli zlepšit a co naopak mohli vypustit. Na závěr jsme se do rolí spolujezdců posadili my a Bouffier nám ukázal, jak jezdí on. Pro mne to byla obrovská škola. Večer nás ještě čekal medical trénink s nacvičením pomoci při vyproštění posádky z havarovaného auta,“ přiblížil předstartovní program juniorské posádky Dominik Brož.

Středa se již nesla ve znamení seznamovacích jízd a podvečerní tiskové konference. Poklidný byl i čtvrtek, kdy vedle tréninků proběhla technická přejímka a seznamovací jízda s městskou speciálkou. A pak se už šlo do závodních kombinéz. „V pátek ráno jsme vyrazili na free practice a kvalifikaci. Poté jsme udělali na autě spousty změn v nastavení a následně vyrazili na shakedown. Změny v nastavení Peugeotu se projevily velmi dobře a my byli s autem velmi spokojeni. Odpoledne byl na řadě slavnostní start s perfektní atmosférou a pak už se jen čekalo na start městské speciálky,“ uvedl Dominik.

Erzetu v ulicích Zlína si Dominik s Petrem užívali a byli nadšení z bouřlivé atmosféry. Přesto posádka absolvovala rychlostku na jistotu a v cíli první měřené zkoušky byla klasifikována na 5. místě mezi Juniory. V sobotu čekalo na všechny posádky osm erzet na čtyřech úsecích a mezi nimi i RZ Troják s téměř 23 km. „S Petrem jsme si sobotní zkoušky užívali a postupně posouvali své hranice a měli jsme z toho všeho dobrý pocit. Hodně jsme se těšili na nejdelší zkoušku dne Troják, ale při prvním průjezdu nám ji zrušili pro havárii jedné z posádek startujících před námi a při druhém průjezdu nás zlobily brzdy. Ale taková prostě někdy rally je,“ nastínil průběh první etapy jezdec z Turnova. Po devíti rychlostních zkouškách byla dvojice Brož – Těšnský klasifikována na velmi pěkném 4. místě mezi evropskými Juniory, ve třídě 6 to bylo místo sedmé a v absolutní klasifikaci pak místo 40.

V neděli bylo v harmonogramu šest rychlostních zkoušek na třech úsecích. Místo, aby posádka bojovala o možný postup vzhůru, začala řešit problémy vozu. „V průběhu první nedělní zkoušky nás začalo zlobit auto, které v nízkých otáčkách ztrácelo výkon a nechtělo se rozjet. Bohužel nás tento problém připravil o možnost bojovat o bronzový stupínek mezi Juniory. Pokud jsme na některých zkouškách drželi se soupeři jakž takž krok, na erzetě Košíky nám vždy poodskočili. Peugeotu se proti kopci moc nechtělo a my zde hodně ztráceli. I díky tomu jsme spadli ve výsledcích o jedno místo dolů a ze Zlína si odvezli pátý flek. Přesto hodnotím závod jako velký přínos do mé jezdecké kariéry a posun vpřed. Chtěl bych poděkovat Autoklubu, rodinám a přátelům a všem partnerům - TMS Turnov, Občerstveni u jezu, Autorent, Brd Kovo, CNC František Beran, Autoservis Havel a Svijany za držení palců a podporu,“ poodhalil problémy v nedělní části závodu Dominik Brož. Juniorské evropská posádka dokončila i čtvrtou soutěž a tentokrát byla v cíli na 5. místě. V absolutní klasifikaci to bylo místo 34., ve třídě RC4 místo sedmé, stejně jako ve třídě 6 a mezi dvoukolkami pak byli kluci osmí, respektive pátí nejrychlejší Češi.

Nyní čeká na Dominika s Petrem další závod. Od pátku do neděle se jede italská Rally di Roma Capitale a kluci z Turnova nebudou chybět na startu. Závod je, podobně jako Barum rally, rozdělen do tří dnů a na posádky čeká 12 RZ. V pátek speciálka, v sobotu pět mrzet a v neděli zbývajících šest, včetně dvou průjezdů nejdelší zkouškou soutěže, 32,7 km dlouhé „BIG CAPUT MUNDI".

Miroslav Vebr ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist