www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. května 2024, Svátek má Ivo, zítra Zbyšek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 06 - Neste Oil Rally Finland (JWRC)

Grönholm po první etapě vede Finskou rally

19. srpna 2006 • 06:10

Na vedoucí pozici průběžného pořadí Finské rally je po první etapě posádka týmu BP-Ford Marcus Grönholm a Timo Rautiainen. Finové, kteří se pokoušejí vybojovat šesté vítězství během posledních sedmi let, dostali svůj Focus RS WRC na deštěm smáčených tratích do vedení a do základny soutěže v Jyvaskyla se vrátili s náskokem 12 sekund. Týmoví kolegové Mikko Hirvonen a Jarmo Lehtinen figurují na třetím místě se ztrátou 43,5s na své krajany.

Tisíce fanoušků sledovaly včerejší úvodní rychlostní zkoušku na dostihovém závodišti v Killeri. Ta pravá soutěž však začala až dnes ráno, když se centrum dění desátého podniku světového šampionátu přesunulo do lesů obklopujících Jyvaskyla. Na jezdce čekalo osm měřených úseků včetně druhého průjezdu zmiňované divácké rychlostní zkoušky.

Finská rally je považována za klasiku mezi soutěžemi MS. Charakterizují ji velmi rychlé šotolinové cesty a dech beroucí skoky. I přes noční déšť a četné přeháňky během dne se jelo stejně rychle jako obvykle. Jak Gronholm tak Hirvonen se po celý den spoléhali na měkkou směs pneumatik BF-Goodrich.

Grönholm vyrazil naplno hned od prvních kilometrů a zvítězil ve všech třech rychlostních zkouškách úvodní sekce. Jeho průměrná rychlost na první z nich byla 124,95 km/h. Další dvě vítězství přidal odpoledne a hůře než druhý dnes nedojel.

„Minulý měsíc jsme tu testovali na suchu, ale nastavení auta funguje dobře i na mokru,“ říká osmatřicetiletý Gronholm. „Tratě byly místy extrémně mokré a jinde bylo sucho. Přestože to za těchto podmínek nebylo jednoduché, netrpěli jsme nedostatkem přilnavosti. Na jedné erzetě tak pršelo, že stěrače vodu nebraly a já nic neviděl, i když jely na maximum.“

„Rozhodl jsem se jet tvrdě hned od startu první erzety. Jel jsem naplno, ale pak jsem slyšel mezičasy a uvědomil jsem si, že si mohu dovolit trochu zpomalit. Odpoledne jsem jel místy příliš opatrně, ale při druhých průjezdech byla trať plná vyjetých kolejí a kamenů. Zítra nás čekají některé erzety, na kterých mohu zabrat trochu více než ostatní. Musím ale jet stále naplno.“

Hirvonen má v Jyvaskyla bydliště a své domácí fanoušky potěšil druhým místem, které mu dopoledne patřilo. Před šestadvacetiletého Fina se sice odpoledne dostal Sebastien Loeb, ale třetí místo si udržel navzdory problémům s launch control a dvěma zhasnutím motoru na startu do rychlostní zkoušky.

„Třetí místo je pro dnešek dobrým umístěním, ale druhé by bylo ještě lepší!“ říká. „Odpoledne bylo auto v každé zatáčce přetáčivé a jel jsem více ze široka, než jsem chtěl. Rychlejší by bylo je projíždět čistou stopou. Tolik zatáček jsem projel špatně, že jsem musel trochu zvolnit.“

„Doufal jsem, že budu mít bezproblémový den, ale nakonec to díky počasí nevyšlo. Na první erzetě hodně pršelo a na chvíli mi přestaly fungovat stěrače. Na předposlední erzetě mě chytl další liják a nebylo to v něm vůbec jednoduché. Všechny vyjeté koleje byly plné vody a několikrát jsem měl namále. Jet takovou rychlostí v takovém počasí bylo šílené,“ dodává.

Ředitel týmu BP-Ford Malcolm Wilson prozradil, že u obou Focusů RS WRC byly večer podle plánu a preventivně vyměněny transmise. „Pro Marcuse by bylo lepší, kdyby měl větší náskok, ale zdá se být v pohodě. Oba jezdci se museli vypořádat se zrádnými podmínkami a Mikko na ně chvílemi doplácel. Je ale třetí a oba dva jsou s průběhem dne spokojeni.“

Druhá etapa Finské rally se pojede na hladkých a širokých tratích nedaleko Jamsa. Vrcholem dne budou dva průjezdy legendární rychlostní zkouškou Ouninpohja s obrovskými skoky. Posádky opustí Jyvaskyla v 6:00 ráno a po absolvování 144,90 kilometrů měřených úseků se zpátky vrátí ve 20:34.

Ford
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist