www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. března 2024, Svátek má Soňa, zítra Taťána

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR 17 - Rallye Šumava Klatovy (MČR)

Náročný klatovský rok se smutným závěrem

26. prosince 2017 • 09:00

Členové PAMK Klatovy se po ´svých´ dubnových rally a srpnovém prachatickém závodu do vrchu podíleli i na uspořádání dalších motoristických podniků, zahájili už ale také přípravy nadcházejícího ročníku Rallye Šumava Klatovy a Historic Vltava Rallye, které se budou konat ve dnech 20.-21.4.2018. V čase celoročního bilancování je pak ale zaskočila smutná zpráva – ve věku nedožitých 82 let zemřel 11. prosince dlouholetý předseda klubu Pavel Babka…

Pavel Babka

Klatovští pořadatelé mají obvykle nejvíce práce na jaře. To je období, ve kterém na jihozápadě Čech probíhají Rallye Šumava Klatovy a Historic Vltava Rallye – bylo tomu tak letos a bude tomu tak i napřesrok. V poslední době jim k organizačním povinnostem přibyl i závod do vrchu Prachatice – Libínské sedlo, a k tomu se členové PAMK Klatovy objevují v důležitých úlohách v pořadatelských týmech i na mnoha dalších motoristických akcích, zejména automobilových soutěžích. Po ´kopci´ byli Klatovští k vidění v akci na Pačejově, v Příbrami, ale třeba i na některých dílčích postech při slavné zlínské Barum rally. Přidejme i úspěšné působení veteránské sekce a jejich Jízdu Klatovskem, opět měla velký úspěch i klubová automobilová orientační soutěž, která proběhla v listopadu.

„Naše letošní aktivity byly opravdu pestré, v prosinci jsme byli ještě společností Škoda Auto a.s. pověřeni pořadatelstvím exhibiční rychlostní zkoušky. Bohužel právě v tomto období nás zastihla velmi smutná zpráva o smrti Pavla Babky. V jeho osobě odešel nejen náš kamarád a dlouholetý předseda klubu, ale i člověk, který naše podniky pomohl prosadit i do kalendáře evropských šampionátů, díky čemuž měli fanoušci možnost na Klatovsku obdivovat celou řadu skvělých jezdců i nádherných aut. Jeho odkaz je pro nás natolik zavazující, že se organizační výbor soutěže rozhodl uspořádat Historic Vltava Rallye jako Memoriál Pavla Babky. Pavel Babka byl naším velkým vzorem, nikdy na něj nezapomeneme,“ zamýšlí se současný předseda PAMK Klatovy Jiří Valenta.

Pavel Babka byl v Pošumavském auto moto klubu činný už od šedesátých let, zanedlouho se stal tajemníkem Rallye Šumava a posléze také jejím ředitelem. Právě jeho diplomatické schopnosti napomohly i kontaktům se zahraničními pořadateli, díky kterým se stal jihozápad Čech součástí největších evropských soutěží, Rallye Wiesbaden a Rallye Vltava. Po roce 1989 svojí aktivitou přivedl zpět do Klatov Rallye Vltava, tentokráte v historické podobě. Tato soutěž se stala jako jediná v České republice součástí FIA Mistrovství Evropy v rally historických automobilů, příští rok se koná již po sedmadvacáté. Pavel Babka odešel na počátku roku 2013 na zasloužený odpočinek. Přesto, kdykoliv byla potřeba, vždy ochotně posílil organizační tým a ze všech svých sil se snažil pomáhat. Bohužel, další akce se budou muset již obejít bez něj. Čest jeho památce!

Poslední rozloučení s Pavlem Babkou se konalo v úterý 19.12.2017 ve 12.45 v klatovském krematoriu.

Karel Špaček
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist