www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. května 2024, Svátek má Ivo, zítra Zbyšek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 18 - Rally Dakar

Násir al-Attíja startuje v Rallye Dakar s novým Hiluxem

26. prosince 2017 • 09:30

Katarský závodník Násir al-Attíja se chystá na Rallye Dakar 2018 s novou Toyotou Hilux. Cílem je potřetí vyhrát a zajistit Toyotě první vítězství v tomto závodě. Al-Attíja a jeho posádka z továrního týmu Toyota Gazoo Racing South Africa se na Dakar připravovali celý rok.

Al-Attíja a jeho navigátor Mathieu Baumel letos vyhráli všechny podniky, jichž se zúčastnili, a získali tak mistrovský titul. Sedm vítězství, a to v Dubaji, Kataru, Kazachstánu, Španělsku, Maďarsku, Polsku a v Maroku, jim vyneslo první místo v pořadí. Na druhé příčce se umístil Jakub Przygoński za volantem Mini, třetí místo pak získal Aron Domżała, mladý polský jezdec týmu Overdrive, který letos debutoval ve třídě T1 s prototypem Toyoty Hilux.

Vítězství v dalších závodech al-Attíja vždy spojoval s neustálým zdokonalováním nového vozu, společně s mechaniky a inženýry Toyota Gazoo Racing. Vůz katarského jezdce vznikl od základů za posledních 12 měsíců.

„Toyota zkonstruovala nový vůz, s nímž jsme velice spokojeni. Má nový podvozek a lépe řešené místo řidiče. Je těžké vůbec jej srovnávat s předchozím Hiluxem. Rallye Dakar 2018 začíná v Peru, což představuje pět dnů jízdy v dunách,” říká Násir al-Attíja.

Tři dakarové posádky Toyota Gazoo Racing

Společně s katarsko-francouzskou posádkou vystartují na Hiluxech v barvách Toyota Gazoo Racing také Giniel de Villiers s Dirkem von Zitzewitzem a spolu s nimi zbrusu nová dvojice v továrním týmu Toyoty – Bernhard ten Brinke a Michel Péron.

Giniel de Villiers s Dirkem von Zitzewitzem vyhráli Rallye Dakar v roce 2009. Letos se de Villiers společně s navigátorem Dennisem Murphym stali mistry JAR v rallye po čtyřech vítězných kolech. Jihoafrický jezdec doposud odjel 14 závodů Rallye Dakar a pouze jednou se nedostal do první desítky. Na stupních vítězů stál sedmkrát, z toho čtyřikrát jako jezdec Toyoty.

Ten Brinke se v Rallye Dakar objevuje od roku 2012. V roce 2016 startoval s Hiluxem v týmu Overdrive, příští ročník bude debutovat jako tovární jezdec. Nizozemský závodník má za sebou podnikatelskou kariéru, ovšem jeho největší láskou je motoristický sport.

První zkušenost získal v šampionátu Renault Clio Sport Cup 2004, rallye jezdí od roku 2009. V Rallye Dakar se poprvé umístil na vynikajícím osmém místě. V roce 2014 se připojil k týmu Overdrive, s nímž získal řadu cenných zkušeností v terénních závodech. V roce 2015 dojel sedmý, o rok později bohužel závod nedokončil. Nyní se po roční přestávce do Jižní Ameriky vrací.

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist