www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 7. května 2024, Svátek má Stanislav, zítra Den vítězství

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 06 - Neste Oil Rally Finland (JWRC)

Létající Fin Grönholm vyhrál Finskou rally

20. srpna 2006 • 20:20

Posádka týmu BP-Ford Marcus Gronholm a Timo Rautiainen s Focusem RS WRC vyhrála Finskou rally, které naprosto dominovala po celý víkend. Čtvrté vítězství týmu v tomto roce znamená pro Ford nejúspěšnější sezonu od roku 1993, přičemž do jejího závěru zbývá ještě šest podniků. Grönholm vyhrál ve Finsku již pošesté a dosáhl padesátého vítězství domácího jezdce v šestapadesátileté historii soutěže.

Týmoví kolegové Mikko Hirvonen a Jarmo Lehtinen nadchli své domácí fanoušky třetím místem, kterého dosáhli se stejným vozem v barvách BP Ultimate a Castrol. Finové stáli na stupních vítězů letos již potřetí a dvojnásobný bodový zisk pomohl týmu Ford snížit na druhém místě v hodnocení značek odstup od čela tabulky. Boj o titul tak zůstává stále otevřený. Gronholm si upevnil druhé místo v šampionátu jezdců a Hirvonen se posunul na čtvrtou příčku.

Finská rally je považována za klasiku mezi soutěžemi MS. Její široké a hladké šotolinové tratě s horizonty, přes které se vysoko skáče, vyžadovaly precizní jízdu a osobní statečnost každého z jezdců. Rychlost, s jakou projely posádky 351,61 kilometrů rozdělených do 21 rychlostních zkoušek byla úchvatná. Osmatřicetiletý Grönholm včera vyhrál jednu z nich průměrnou rychlostí 128,81 km/h. Dominance týmu Ford byla tak velká, že jeho vozy vyhrály celkem 16 měřených úseků.

Marcus Grönholm se ujal vedení hned od samého začátku soutěže a nejrychlejší byl na dvanácti rychlostních zkouškách. Závěrečnou etapu zahajoval s více než minutovým náskokem a v cíli byl o 66,7 s rychleji než druhý v pořadí.

„Když jsem byl v devadesátých letech mladým jezdcem, nikdy by mě nenapadlo, že bych tuhle soutěž mohl vyhrát šestkrát,“ říká. „Po celý víkend jsem neměl sebemenší problém a tohle vítězství je pro mě opravdu důležité. S Loebem jsme měli dobrý souboj, ale když najel na kámen a ztratil čas, měl jsem dostatečný náskok a mohl jsem jet do cíle podle svého. Teď mám v plánu vyhrát každou další rally. Vím, že letos mohu ještě nějaké soutěže vyhrát. Focus RS je auto, které na to má, tak proč ne“

Také Hirvonen měl před posledním dnem dobrou pozici a nemusel se obávat útoku zezadu. Nejrychlejší byl na všech dnešních úsecích a splnil si klukovský sen - vystoupal na stupně vítězů v zemi, kde je rally jedním ze třech nejpopulárnějších sportů.

„Je těžké popsat moje pocity,“ říká. „Tuhle rally jsem sledoval jako dítě, snil jsem o stupních vítězů a teď jsem toho dosáhl. Už od včerejška bylo jasné, že se na pódium mohu dostat a je to můj velký osobní úspěch. Se svou rychlostí jsem byl spokojený, ale potřebuji na těchto tratích získat více zkušeností, abych mohl bojovat s Marcusem o vítězství. Loni jsem byl v cíli pátý, letos třetí, kdo ví, co bude příští rok?“

Ředitel týmu BP-Ford Malcolm Wilson úspěch komentuje: „V minulosti jsme tu již vyhráli, ale mít dva jezdce na stupních vítězů je fantastické a je to dobrá pozice pro zbytek sezony. Pro Mikku jsou stupně vítězů v jeho rodném městě skvělým prožitkem. Odvedl výbornou práci a během letošního roku se hodně zlepšil. Tato soutěž začala pouhé čtyři dny po dojetí do cíle na minulém podniku v Německu a takovýto výsledek je odměnou za profesionální práci, kterou odvedl celý tým.“

Ředitel Ford TeamRS Jost Capito se přidává: „Tato rally je nejrychlejší a nejokázalejší soutěží z celého šampionátu. Vítězství z ní je jedním z nejcennějších. V této sezoně jsme vyhráli s novým Focusem RS WRC již počtvrté a to se nám nepodařilo od roku 1993. Je to další potvrzení úspěšnosti našeho rally programu a odráží úzké vazby, které vznikly mezi techniky, inženýry, jezdci a managementem - tedy celým týmem.“

Náročný start do druhé poloviny sezony pokračuje a tým BP-Ford se vydává směrem do země vycházejícího slunce. Japonská rally (31. srpna – 3. září) bude mít centrum v Obihiru, na nejsevernějším ostrově Hokkaido.

Ford
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist