www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 27. dubna 2024, Svátek má Jaroslav, zítra Vlastislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 06 - Neste Oil Rally Finland (JWRC)

Nejvyšší neznamená nejrychlejší...

22. srpna 2006 • 16:00

Již delší dobu se nejen na Finské rally v určitých místech měří, jakou maximální rychlostí dokáží speciály WRC daný úsek projíždět.

Znovu se tak ve Finsku postavil jeden redaktor finského časopisu Vauhdin Maailma s radarem k trati třetí rychlostní zkoušky a měřil projíždějícím posádkám rychlost.

Od roku 2004 dosáhl vůbec nejvyšší rychlosti Sébastien Lindholm s Peugeotem 307 WRC, když jel po trati ve Finsku rychlostí 211 km/hod. Letos to byl znovu francouzský vůz Peugeot 307 WRC. Tentokráte jej ale pilotoval Henning Solberg - dosáhl rychlosti 208 km/hod.

Marcus Grönholm jel v daném úseku pouze 200 km/hod, což ale jasně potvrzuje, že nejvyšší rychlost neznamená, že pilot dosáhne v daném testu nejlepšího času. Loeb jel 206 km/hod a Sordó, Pons a Tuohino shodně 204 km/hod. Třetí nejvyšší rychlosti dosáhl Daniel Carlsson s Lancerem WRC - 205 km/hod.

Nejzajímavější ale je, že nejvyšší rychlosti vždy dosáhl vůz s pětirychlostní převodovkou. Podle zákulisních informací má ale Focus WRC 06 oproti konkurenci celkem velký handicap, jelikož dokáže vyvinout s pětirychlostní převodovkou maximálku kolem 200 km/hod. Xsary jsou na tom podstatně lépe a jejich šestirychlostní skříň jim dovolí jet až 215 km/hod.

-ric- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist