www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. dubna 2024, Svátek má Robert, zítra Blahoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 18 - Rally Catalunya

Dvojitá výzva pro C3 WRC

24. října 2018 • 10:00

Nejtvrdší test všestrannosti na jediné rally kalendáře WRC na obou druzích povrchu čeká posádky při 12. dějství sezony 2018. A také na posádku Sébastien Loeb - Daniel Elena, která se opět připojuje k týmu Citroën Total Abu Dhabi WRT potřetí v tomto roce, nyní po boku Craiga Breena - Scotta Martina a Khalida Al Qassimiho – Chrise Pattersona.

Khalid Al Qassimi - Chris Patterson (Citroën C3 WRC) - Rally Catalunya 2017

Kdo chce uspět ve Španělsku, musí víc než kde jinde osvědčit všestrannost, aby mohl pomýšlet na vítězství. Jediná rally se smíšeným povrchem, Rally Katalánsko, vždy dokonale prověří všestrannost pilotů a jejich vozů. Vyrovnanost výkonů na šotolině během zahajovacího dne stejně jako na asfaltu po dva zbývající dny, a to vše bez časové rezervy na adaptaci z jednoho povrchu na druhý.

K týmu se potřetí v této sezoně připojuje devítinásobný světový šampion Sébastien Loeb. Letos naposledy. Citroën Total Abu Dhabi WRT hodlá pro úspěch tento víkend udělat maximum. To navíc podtrhuje fakt, že předtím vyhrál tuto rally osmkrát v řadě včetně tří prvenství od roku 2010, kdy už se jelo na smíšeném povrchu. Po prvním startu s C3 WRC v Mexiku, kde se držel ve vedení během tří zahajovacích rychlostních zkoušek s třemi nejrychlejšími časy, přišly další tři na Korsice. A tak francouzské eso bude chtít vytáhnout svou legendární rychlost s dobrými výsledky přesto, že ve Španělsku naposledy soutěžil v roce 2012. K dispozici má vítězné auto z loňského ročníku.

Craig Breen je povzbuzen výkonem z Wales Rally GB, kde útočil celou trasu a až do cíle útočil na stupně vítězů. Nyní by rád vytěžil maximum z kvalit C3 WRC. Craig se nikdy netajil láskou k asfaltovým soutěžím, a tak by jeho menší zkušenost z šotoliny mohly zakrýt drobné změny udělané právě v itineráři šotolinových rychlostních zkoušek.

Startovní pozice je poměrně nízká (8. resp. 11.), Craig a Sébastien budou spoléhat na přízeň počasí. Jejich startovní pozice bude výhodou, pokud bude sucho a trať bude čistá, což je ve zdejších podmínkách časté. Pokud by pršelo, pak je výchozí pozice značně nepříznivá...Třetí do party, Khalid Al Qassimi je velkým fandou španělských tratí. Jeho hlavním cílem je užít si soutěž co nejvíc to půjde.

I když se během víkendu očekává mnoho záludností, většina z nich ale není nikterak neznámá. První v řadě je návrat zahajovací super speciálky, která se jede v ulicích Barcelony ve čtvrtek večer, hlavní změnou je ale páteční rychlostní zkouška Terra Alta, resp. její přejmenování na La Fatarella - Vilalba, která se jede v opačném směru než loni a navíc pořadatelé přidali deset kilometrů. To znamená, že přes 13 kilometrů na asfaltu musí posádky zvládnout ještě na pneumatikách z šotoliny. To pasuje tuto rychlostní zkoušku na test, ve kterém mohou nejlepší jezdci značně zvětšit náskok oproti zbytku pole. I tak je nutné se postarat o pneumatiky a nepřetěžovat je na asfaltu během sobotního programu. Žádná jiná rally není lepším testem všestrannosti.

Pierre Budar, šéf Citroën Racing Teamu: „Náš cíl je stejný jako ve Walesu, bojovat o čelní umístění. Pro výkon na zahajovací etapě na šotolině bude rozhodující počasí, ale chceme se během pátku propracovat na lepší pozice v celkovém pořadí. Víme, nakolik se můžeme spolehnout na potenciál C3 WRC na asfaltu a zkusit zopakovat loňské vítězství na této rally. Séb i Craig jsou odhodláni udělat pro úspěch ve Španělsku maximum: Séb tady vyhrál osmkrát a také letos prokázal, že z talentu nic neztratil, Craig vstupuje do to rally po dobrém výkonu ve Walesu.“

Sébastien Loeb: „Dobré časy jsem zajížděl na obou površích v Mexiku a na Korsice, chtěl bych absolvovat tuto rally bez chyb v celém průběhu. Dva dny testování se vydařily, musíme to využít od startu až do cíle. Laťka je nastavena tak vysoko, byl bych hodně domýšlivý tvrdit, že bych byl schopen se měřit s třemi uchazeči o titul. Doufám ale, že bych mohl být stejně rychlý. Pokud bude první den sucho, měli bychom vytěžit maximum z naší potenciálně výhodné startovní pozice, nicméně v této etapě se může stát mnoho nepředvídatelných věcí díky skrytým kamenům číhajícím všude.“

Craig Breen: „Jsem natěšen na další start na asfaltu, na mém oblíbeném povrchu, navíc má přijet velký počet fanoušků z Irska. Jsem rád, že na zahajovací etapě na šotolině se udělalo několik změn, nestartoval jsem tu totiž dvě poslední sezony. Při pilotování na asfaltu si jistě vzpomenu na mou minulost v motokárách, resp. na rychlé vymetání zatáček na okruzích. Chtěl bych zopakovat výkon z Walesu a dojet nyní na stupně vítězů.“

Khalid Al Qassimi: „Jsem rád, že jsem zpět v týmu. Vždycky jsem tu rád soutěžil, speciálně etapa na šotolině mě láká, i když bývá záludná. Přepínání z jednoho povrchu na druhý během jediného víkendu vyžaduje dobrou adaptabilitu. Právě to dělá toto dějství šampionátu zajímavým a představuje velkou výzvu.“

Citroën Racing
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist