www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR 19 - Kowax Valašská Rally ValMez (MČR+ERT)

Valašská rally ValMez 2019 vstupuje do závěrečné fáze příprav

23. prosince 2018 • 11:00

Start nové sezony MČR v rally proběhne opět na Valašsku. Valašská rally ValMez poprvé v seriálu European Rally Trophy – Central. Pořadatelský tým 38. ročníku soutěže usiluje i o zařazení soutěže do slovenského šampionátu.

Jan Kopecký - Pavel Dresler (Škoda Fabia R5) - Kowax Valašská Rally ValMez 2018

Několik jistot nabízí svým fanouškům tři měsíce před startem 38. Kowax Valašská rally ValMez 2019. První je termín, soutěž se uskuteční ve dnech 29. – 31. března 2019. Druhým nezvratitelným faktem je zařazení valašskomeziříčské automobilové soutěže do sedmidílného kalendáře European Rally Trophy (ERT) – Central 2019. Ostatní ve vztahu k „Valašce“ vychází z posledních úspěšných ročníků, tu s menšími, tu s většími změnami. „Jsem velmi rád, kam jsme dokázali soutěž během tří let posunout. Od rallysprintu k závodu ERT. Nyní dokonce hledáme finální dohodu se slovenskou federací SAMŠ, aby se v rámci Valašky odjel i úvodní závod slovenského šampionátu. Věřím, že se to podaří a pro slovenské dvojice připravíme atraktivní soutěž,“ naznačuje předseda organizačního výboru rally Jaromír Tomaštík.

Kowax Valašská rally ValMez 2019 je poprvé v historii zařazena do sedmidílného kalendáře podniků European Rally Trophy – Central (dále Č. Krumlov, dvě chorvatské soutěže, N. Gorica / SLO, Weiz / A, Lausitz / D). ERT je šampionátem s pravidelnou účastí českých posádek, Ondřej Bisaha v tomto seriálu v sezoně 2018 zvítězil absolutně, Václav Dunovský v hodnocení „dvoukolek“. „Dostáváme se do pomyslné druhé ligy evropských rally soutěží. Věříme, že tento status přiláká na start, kromě českých posádek, i řadu zahraničních dvojic,“ vyjádřila se tajemnice rally Petra Mynářová.

Centrem osmatřicáté „Valašky“ a hostitelem hlavního doprovodného programu se poosmnácté stane město Valašské Meziříčí. Počtvrté v řadě se pak dalším partnerským a spolupořadatelským sídlem rally stane Kopřivnice a polygon místní automobilky Tatra. Ten poskytne účastníkům valašské soutěže servisní zázemí. „Jak je zřejmé z termínu Valašky, její nadcházející osmatřicátý ročník si zachová svůj formát, tedy pátek až neděle,“ deklaruje Jaromír Tomaštík.

Kromě tradičních předstartovních procedur zahájí rally v pátek 29. března přejezd soutěžních posádek přes startovní rampu na valašskomeziříčském náměstí. Tato aktivita bude mít proti loňsku návaznost. „Programovou novinkou úvodního dne se stane večerní městská rychlostní zkouška ValMez. Tato atraktivní erzeta se při premiéře setkala u diváků i partnerů rally s nebývalým ohlasem. Po jejím absolvování odjedou soutěžní posádky do uzavřeného parkoviště v areálu polygonu v Kopřivnici,“ poodhalil programovou nabídku úvodního dne první soutěže mistrovství České republiky v rally 2019 šéf organizátorů.

Sobotní a nedělní program připravuje pořadatel 38. Kowax Valašské rally ValMez 2019 v souladu se svými dřívějšími předsevzetími a sliby fanouškům Valašky. Posádky tak čekají úseky, které byly v minulosti nedílnou součástí „Valašky“.

„Po sérii jednání s představiteli obcí si troufám tvrdit, že jsme v našem regionu dokázali upevnit pozici. Navíc k některým rychlostkám přibude opět několik nových kilometrů. Na posádky tak na úvod sezony bezpochyby čeká technická a sportovně náročná soutěž, která může o ambicích jednotlivých účastníků mnohé napovědět,“ doplnil Tomaštík.

„V harmonogramu Valašky 2019 však chybí rychlostní test pod hradem Hukvaldy. Jde o plánovanou věc, domluvili jsme se, že po třech letech necháme tuto oblast od rally odpočinout. Dělám to i proto, že si nesmírně vážím přístupu starostů v této turisticky tak atraktivní lokalitě, zejména i po připojení nové části v závěru zkoušky, do obce Tichá. Ale do Janáčkových Hukvald se Valaška zcela jistě vrátí v dalším ročníku,“ upřesnil předseda organizačního výboru.

Na detailnější informace ohledně trati je samozřejmě brzy, přesto prozradíme, že aktuální harmonogram obsahuje 14 rychlostních zkoušek, na sedmi úsecích. „Očekáváme celkovou délku soutěže nad pět set kilometrů, z toho cca 160 kilometrů čítají měřené testy,“ naznačuje ředitel rally Rudolf Kouřil.

Informačním kanálem 38. Kowax Valašské rally ValMez 2019 se stane postupně aktualizovaná internetová stránka www.valasskarally.cz, informace k soutěži lze získat i na facebookovém profilu Valašská Rally ValMez.

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist