www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 18. května 2024, Svátek má Nataša, zítra Ivo

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 06 - Rallye Monte Carlo (PCWRC)

Na seznamu přihlášených nechybí ani Francois Duval

5. ledna 2006 • 02:30

Kdekdo se před sezónou 2006 strachoval o to, kolik že vlastně speciálů WRC vyrazí do úvodní soutěže seriálu mistrovství světa, Rallye Monte Carlo. Nikdo tehdy netušil, že WRCéček pojede hned 25…

Mezi přihlášenými nechybí téměř žádný tovární jezdec z minulého roku. Výjimkou jsou pouze Harri Rovanperä, Markko Märtin a Roman Kresta, kteří budou na tratích v okolí Monaka chybět.

Favoritem číslo jedna zůstává Sébastien Loeb, který však letos jede v barvách soukromého týmu Kronos Racing. Ten také prohlásil, že se již těší na opětovné souboje s Marcusem Grönholmem a Petterem Solbergem.

„Těším se na celou sezónu 2006. Bude to určitě velký boj. Nová Xsara WRC 06 reaguje o něco pomaleji, než ta loňská a navíc je mnohem více práce s tím ji udržet v ideální stopě, přesto si věřím,“ prohlásil Francouz. Také Xavier Pons pojede s Xsarou WRC 06 s pasivními diferenciály.

Marcus Grönholm se těší na svou první asfaltovou rally s Focusem WRC 06. „V Monte Carlu se mi v minulosti nikdy příliš nedařilo, ale letos to může být jiné. Nevím, jestli mohu vyhrát, ale rád bych skončil na stupních vítězů,“ řekl Fin.

Posledním velkým favoritem na letošní titul je Petter Solberg, který se však tentokráte komentářů zdržel a nechtěl nic předem předpovídat.

Radost může mít také český fanoušek a to přesto, že český tým Škoda Motorsport z mistrovství světa vystoupil. Nicméně na tratích v Monte Carlu bude mít Škodovka hned čtyři Fabie WRC. Do jedné usedne Andreas Aigner, do druhé Gilles Panizzi, dále pak Jan Kopecký a zřejmě největší naděje se vkládají do Francoise Duvala.

Ten sice nedávno prohlásil, že s Fabií WRC nechce jezdit, nicméně jelikož jsou všechny týmy již obsazeny, nic jiného mladému Belgičanovi nezbývá. Navíc si bude muset počkat na udělení výjimky od FIA, aby mohl startovat s loňskou verzí Fabie WRC.

Jeho jméno je totiž na černé listině a Duval by měl mít správně vůz upravený dle pravidle pro rok 2006. Ta letošní ještě není dostatečně spolehlivá. My tak můžeme jen doufat, že Duval se na startu s Fabií WRC objeví, jelikož v loňském roce byl až do havárie v Monte Carlu s vozem Citroën Xsara WRC jediným pilotem, který dokázal stačit suverénnímu Sébastienu Loebovi. O belgickém mladíkovi je také známo, že mu více sedí asfaltový povrch, což ostatně nejednou potvrdil. Duval by tak mohl být po Colinu McRaeovi dalším jezdcem, který by našel léta skrytý potenciál Fabie WRC.

-ric-; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist