www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 19 - Rally Guanajuato México

SOUHRN: Sébastien Ogier vyhrál Rally Guanajuato México

10. března 2019 • 22:00

Mistrovství světa se letos poprvé vydává mimo evropský kontinent, na posádky čeká náročná šotolinová Rally Guanajuato México. Na soutěž proslulou zkouškami ve vysoké nadmořské výšce se i letos vydává velmi slavě početné obsazení, na startu je pouhých 23 posádek. Průběh soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Online výsledky - Diskuse k soutěži - Další informace k Rally Guanajuato México

Sébastien Ogier - Julien Ingrassia (Citroën C3 WRC) - Rally Guanajuato México 2019

Sébastien Ogier vyhrál Rally Guanajuato México a zdramatizoval situaci na čele šampionátu. Na druhém místě dojel Ott Tänak, který i nadále drží první pozici v seriálu, třetí dojel Elfyn Evans.

Rally Guanajuato México se každoročně nese ve znamení prachbídné startovní listiny a nejinak tomu bylo i letos. Na seznamu přihlášených se objevilo pouze 24 posádek, z toho jedna ve finále nepřijela a jedna neprošla technickou přejímkou. Z 22 odstartovavších vozů bylo jen 10 specifikace WRC.

Dalším zvykem mexické soutěže je až nesmyslné množství superspeciálek a organizační chaos. Nejinak tomu bylo i letos. Tu nejpěknější superspeciálku ve městě Guanajuato doslova zabili nebezpečným skokem, kvůli kterému byla zkouška pro některé posádky zrušena. Zlou krev vneslo i několik přerušení zkoušek, kdy se dalo pochybovat, zda bylo přerušení zkoušky a poslání červených vlajek nutné. Skoro už tradicí jsou pak uzavřené brány, na což doplácí první jedoucí jezdci, v tomto případě to potkalo Andrease Mikkelsena.

A průběh soutěže? Na čele se postupně vystřídalo několik pilotů, řadu z nich však vyřadily chyby či technické problémy. Hned v úvodu havaroval Teemu Suninen, o pár zkoušek později skončil kvůli dvojitému defektu a poškození zavěšení Andreas Mikkelsen. Elektrika zradila i v té době druhého Daniho Sorda, v UP před jednou z pátečních superspeciálek nenastartoval Jari-Matti Latvala. Hned na úvod sobotní etapy havaroval Esapekka Lappi a jeho čouhající auto značně zdramatizovalo situaci, když se díky tomu dostal do čela soutěže Kris Meeke. Ten o něj přišel hned na další zkoušce kvůli defektu.

Kdo nám tedy zbyl? Vítězství si nakonec bezchybnou jízdou vybojoval Sébastien Ogier. Druhý dojel Ott Tänak, přestože v první etapě čistil trať a celkově tentokrát ani nijak na trati nezářil. Jako jediný z jezdců Toyoty se však vyhnul technickým problémům. Třetí příčku získal Elfyn Evans před opět nevýrazným, zato si na všechno a na všechny stěžujícím Thierry Neuvillem. Páté místo získalo poslední WRC, které dojelo bez superally v podání Krise Meeka.

Další příčky v top ten obsadili jezdci slabě obsazené kategorie WRC2 a nejrychlejší 'superally WRCaři', to vše v pořadí Benito Guerra, Marco Bulacia, Jari-Matti Latvala, Dani Sordo a Ricardo Trivino. V rámci WRC2 se žádný pořádný souboj neodehrával a šlo jen o to, kdo dokáže dojet do cíle bez problémů. Kategorii WRC2 Pro vyhrál její jediný účastník Lukasz Pieniazek, přestože neabsolvoval půlku páteční etapy kvůli havárii.

Po odstoupení Andrease Mikkelsena v závěrečném servisu dokončilo letošní Rally Guanajuato México pouhých 15 posádek, z toho jen 8 bez superally...

Dalším závodem mistrovství světa bude na konci března asfaltová Tour de Corse.

Konečné pořadí Rally Guanajuato México

Průběžné pořadí mistrovství světa

- - - - - - - - - - - - - SHAKEDOWN - - - - - - - - - - - - -

Nejrychlejším jezdcem na dnešním shakedownu na Rally Guanajuato México byl Kris Meeke s Toyotou Yaris WRC před trojicí Hyundaiů v pořadí Mikkelsen, Neuville a Sordo. Technická závada na senzoru hned v prvním průjezdu vyřadila lídra šampionátu Otta Tänaka, který po opravě stihl na samotný závěr shakedownu odjet jen jeden průjezd.

Výsledky shakedownu

Esapekka Lappi - Janne Ferm (Citroën C3 WRC) - Rally Guanajuato México 2019

- - - - - - - - - - - - - před startem - - - - - - - - - - - - -

Mistrovství světa se letos poprvé vydává mimo evropský kontinent, na posádky čeká náročná šotolinová Rally Guanajuato México. Na soutěž proslulou zkouškami ve vysoké nadmořské výšce se i letos vydává velmi slavě početné obsazení, na startu je pouhých 23 posádek. Průběh soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist