www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 20. dubna 2024, Svátek má Marcela, zítra Alexandra

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ME 19 - Azores Rallye (ERCJ)

Azorská rallye pro Štajfa v Top 10

27. března 2019 • 15:00

Posádka týmu Racing 21 Vojtěch Štajf s Veronikou Havelkovou dokončila na voze Škoda Fabia R5 první soutěž seriálu FIA European Rally Championship na devátém místě absolutního pořadí a získala tak první evropské body. Do průběhu letošní soutěže na Azorských ostrovech zasáhla v jejím závěru výrazná změna počasí na trati.

Vojtěch Štajf - Veronika Havelková (Škoda Fabia R5) - Azores Rallye 2019

54. ročník Azores Rallye se zapíše do historie jako extrémně náročná soutěž. Slunečné podnebí během první etapy se výrazně změnilo v průběhu sobotní druhé etapy, kdy v posledních pěti rychlostních zkouškách prověřil všechny soutěžní posádky silný déšť na trati.

Výsledek čtvrteční kvalifikační jízdy nedal Vojtěchu Štajfovi příležitost zvolit optimální startovní pozici do úvodu soutěže. V prvních třech rychlostních zkouškách první etapy tak startovala Škpda Fabia R5 týmu Racing 21 jako druhá, což bylo na tomto typu šotolinové trati nevýhodou a projevilo se to i v celkovém umístění.

V pátek pokračovala první etapa soutěže sedmi rychlostními zkouškami a v nich se Vojtěch Štajf začal průběžně posouvat pořadím vzhůru i díky výhodnější startovní pozici. Před druhou etapou se pohyboval jen těsně za první desítkou jezdců absolutního pořadí a velkou měrou se na tomto umístění podílelo celkově čtvrté místo v poslední rychlostní zkoušce druhého dne soutěže. Výrazná změna počasí však ovlivnila zbylých pět rychlostních zkoušek během sobotní druhé etapy. I přes potíže s méně vhodným nastavením vozu pro silným deštěm zkrápěnou trať se nakonec posádka Štajf – Havelková dostala v cíli soutěže na celkově deváté místo.

„Na Azorech jsem ve své kariéře startoval už podruhé, ale letošní ročník byl mimořádně obtížný. Nepamatuju nic podobného. Nejprve nám úplně nevyšla kvalifikace i díky špatně zvoleným pneumatikám. To nás bohužel odsoudilo do role, kdy jsme ve čtvrtek ostatním čistili trať a nedalo se s tím nic dělat. Druhý den už to bylo mnohem lepší, a tak jsme začali postupně zrychlovat i přes velmi kluzký šotolinový povrch. V jedné erzetě jsme trefili velký kámen a musel jsem trochu zvolnit, ale v poslední páteční vložce jsme si to zase vynahradili dobrým výsledkem,“ zhodnotil první etapu Vojtěch Štajf a dodal: „Sobota byla vlivem silného deště doslova loterií. Náš odstup už byl tak velký, že v těch neuvěřitelných podmínkách s bahnem, deštěm a mlhou nemělo smysl riskovat. Pojali jsme to tedy takticky, ale i přes snahu trať víceméně jen projet a čekat na chyby soupeřů před námi jsme udělali pár chyb. Přesto jsme se dosaženými časy drželi už do konce na hranici první desítky a po odstoupení Lukjaňuka to bylo nakonec celkově místo deváté. Jsem rád, že po této soutěži je naše auto v pořádku a může tedy rovnou pokračovat v transportu na Kanárské ostrovy. Každopádně náročný průběh letošní Azorské rallye byl tou nejlepší průpravou pro start v domácím šampionátu již o následujícím víkendu. Jsem rád, že moji juniorští kolegové z českého reprezentačního týmu i přes různé potíže soutěž také dokončili s kvalitním výsledkem a v hodnocení národů je skvělé, že jsme tu porazili dokonce i domácí Portugalce.“

Štajf s Havelkovou, startující na Azorech společně s dalšími českými juniorskými posádkami pod registrací Autoklubu ČR, také výraznou měrou přispěli k úspěchu českého reprezentačního týmu ACCR Czech Rally Team I. V klasifikaci Národního poháru FIA ERC zmíněný český tým zvítězil a připsal si plných 37 bodů a v hodnocení týmů FIA ERC si odváží cenných 18 bodů za páté místo.

Tým Racing 21 se nyní přesouvá zpět do České republiky na úvodní soutěž MČR Valašská rally ValMez, která se koná ve dnech 29. – 31. března 2019. Posádka Vojtěch Štajf a Veronika Havelková se zde poprvé představí v novém voze Volkswagen Polo GTI R5.

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist