www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 24. dubna 2024, Svátek má Jiří, zítra Marek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR 19 - Kowax Valašská Rally ValMez (MČR+ERT)

KIT Racing z Valašky zásluhou Matěny a Vlčka s poháry

8. dubna 2019 • 17:00

Dvě posádky hájící barvy otrokovického týmu KIT Racing se postavily v poslední březnový víkend na start Kowax Valašská rallyValMez 2019, úvodního podniku MČRv rally. Lukáš Matěna dokončil třídenní závod na 3.místě ve třídě 3 a Marek Vlček bodoval ve stejné třídě pátým místem.

Lukáš Matěna - Pavel Zalabák (Mitsubishi Lancer Evo IX) - Kowax Valašská Rally ValMez 2019

Kolotoč automobilových soutěží se roztočil poprvé na Valašsku, konkrétně v okolí Valašského Meziříčí. Závod, jehož výsledky se započítávaly vedle domácího šampionátu i do slovenského mistrovství a CentralRallyTrophy, přilákal na start 81 posádek z Česka, Slovenska a Polska. Pro všechny byla připravená trať rozdělena do dvou etap se 14 rychlostními zkouškami a více než 164 ostrými kilometry. Ve startovní listině měl dvojí zastoupení i KIT Racing. Na kopřivnický polygon, kde rally našla skvělé podmínky pro servisní zázemí i rychlostní zkoušku, přivezli mechanici dva vozy Mitsubishi Lancer EVO IX. Do velkého mistráku opět odstartovala dvojice Lukáš Matěna – Pavel Zalabák. Loňská třetí nejrychlejší posádka třídy 3 absolutně v MČR vstupovala do závodu s cílem urvat co nejlepší výsledek. Vstup do závodu ovšem Královéhradečákovi nevyšel podle jeho představ. Hned na úvodní páteční okruhové městské erzetě si vystřihl jedno kolečko navíc oproti původně předepsaným a více než minutová ztráta na čelo třídy byla na světě. Po první zkoušce patřila Matěnovi 76. příčka absolutně a ve třídě 3 místo dvanácté. Sobotní etapa měla ve svém harmonogramu sedm erzet a Lukáš s Pavlem na jejím konci ve výsledcíchvýrazně poskočili. V polovině rally byla posádka klasifikována na 29. místě absolutně a čtvrtém ve třídě 3. To již měl Matěna na svém triku nejrychlejší čas třídy na RZ 5 Fulnek a RZ 8 Tatra. V nedělní části závodu pak Královéhradečák ještě poskočil o jedno místo ve třídě výš. Cílovou rampou nakonec projel s Pavlem Zalabákem na 27. místě absolutně a 3. místě ve třídě 3. Posádka byla přihlášena i do slovenského mistrovství a zde opanovala třídu SK3.

Hned tři premiéry si připsal na konci března Marek Vlček. Na Valašské rally startoval poprvé, poprvé se spolujezdcem Martinem Hlavatým a v rámci MČR poprvé s Mitsubishi Lancer EVO IX. Marek se závody baví, a proto si nestanovuje extra vysoké cíle. A tak mu nijak nevadí, když si potáhne za ruční brzdu, byť je to časově pomalejší, ale srdíčko závodníka tím uspokojí. Po první etapě figurovala posádka na sedmém místě ve třídě a 46. místě absolutně. Pohoda uvnitř mitsubishi neopouštěla posádku ani v druhé etapě. O úsměv v cíli nepřipravily Marka s Martinem ani dvě penalizace za kontakt s retardérem. „Valašské rally jsem se zúčastnil poprvé s vozem 4x4, a to s Mitsubishi Lancer Evo IX, kdy výjimečně na sedadlo spolujezdce usedl Martin Hlavatý namísto mého stálého spolujezdce Tomáše Plachého, který se Valašky účastniljako organizátor.Soutěž byla pěkná jak po organizátorské stránce,tak i z hlediska jednotlivých rychlostních zkoušek.Co se týče vlastní soutěže,můžu hodnotit velice kladně, i s Martinem jsme si „sedli”. Bral jsem start na Valašce hlavně jako velkou příležitost k získání dalších zkušeností, postupné získávání rychlosti a sžití se s autem. První průjezdy byly spíše na jistotu a pohodu,ale v druhých průjezdech jsme již zrychlovali,což nám vyneslo páté místo v českém mistráku a třetí místo ve slovenském.Vzhledem k tomu,že se hodláme zúčastnit celého velkého mistráku i sprintů,věříme,že naše rychlost se bude zvyšovat a budeme se s výsledky posunovat kupředu. Mé díky patří Martinu Hlavatému za navigaci,ale i Tomáši Plachému za cenné rady, klukům z KITu za skvělý servis a rovněž všem,kteří nám fandili... V sobotu se uvidíme na Kopné, přijďte nás podpořit,“ uvedl k úvodnímu letošnímu startu Marek Vlček. Dvojice Vlček – Hlavatý dokončila rally na 42. místě absolutně, 5. místě ve třídě 3 a 3. místě ve stejné třídě v rámci slovenského mistrovství.

Již tento víkend startuje i rallysprintová série populárním závodem ve Slušovicích. KIT Racing zde bude zastoupen hned čtyřmi vozy. V kategorii historik představí Vlastimil Neumann modrobílý FordEscort RS Cosworth (st.č.101). V hlavní kategorii soudobých vozů poveze startovní číslo 31 na dveřích Peugeotu 208 R2 Jan Frei. Číslo 33 bylo přiděleno Marku Vlčkovi a jeho EVO devítce a druhý „Pegy“ 208 R2 bude připravený pro Slováka Štefana Sasinku, jenž si odbude na Slušovicku svou premiéru v ostré soutěži.

Miroslav Vebr ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist