www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR 19 - Kowax Valašská Rally ValMez (MČR+ERT)

Už stačilo, chtělo to změnu

9. dubna 2019 • 13:00

Od roku 2006 bylo závodění Martina Vlčka bez přestávky spojeno s týmem Jaroslava Orsáka. Vzájemná spolupráce přinesla oběma stranám obdivuhodnou sbírku úspěchů a velké kamarádství. Jak ale praví klasik, v nejlepším je občas třeba skončit. Na konci minulého roku proto ve „Vlčákovi“ uzrálo rozhodnutí otevřít zcela novou etapu kariéry. Nový tým, nový spolujezdec, nový vůz a účast v obou kompletních českých seriálech – tak vypadá výzva, která se před hájovským pilotem v jeho 45 letech otevírá.

Martin Vlček - Ondřej Krajča (Hyundai i20 R5) - Kowax Valašská Rally ValMez 2019

Nebyl by to „Vlčák“, kdyby se rozhodl svůj nový projekt spojit s „tuctovým“ autem. Když už se pustil do zakládání nového týmu a čekaly ho značné investice do techniky, náhradních dílů a celkového zázemí, rozhodl se vsadit na značku, která mu pomůže odlišit se od ostatních. StartyHyundaie i20 R5 v České republice by se daly spočítat na prstech jedné ruky a teprve v rukou Martina Vlčka tento speciál trvale zakotví na našich tratích. „Absolvovali jsme spoustu testů, v Polsku i na našem území, všechny se ale odehrály v nízkých teplotách a za deště či sněžení. Chybějí nám data k podvozku na tvrdých pneumatikách a v teplotách okolo dvaceti stupňů, těžko tedy nové auto s čímkoliv srovnávat. Teprve Valaška naznačí, jaké jsou naše možnosti,“ krotil velká očekávání svých příznivců Martin.

První start Martina Vlčka, Ondřeje Krajči a nového Hyundaie i20 R5 v barvách týmu Hyundai Kowax Racing proběhl doslova v jámě lvové – na Martinově domácí Kowax Valašské rally. Jako jáma lvová vypadal i soutěžní peloton, který tvořily více než dvě desítky vozů specifikace R5 pocházející od čtyř značek. Na žádné dlouhé sžívání s vozem tedy nebyl prostor a už od shakedownu se jelo naplno. Z testovací „erzety“ v areálu kopřivnického polygonu si Martin s Ondrou odnesli trochu adrenalinu, kterou způsobilo přetočení ve druhém průjezdu, především však najezdili další cenné kilometry s novou technikou. Z prioritních posádek byli na shakedownu nejpilnější a do soutěže si odnášeli dobrý pocit ze slibného šestého času. To hlavní však mělo teprve přijít.

První etapa začala pátečním prologem v ulicích Valašského Meziříčí a pokračovala náležitě „vytuněným“ sobotním programem, kde na soutěžící čekaly nejobávanější úseky itineráře. Martin s Ondrou vstoupili do soutěže dvanáctým časem, který si v průběhu soboty ještě třikrát zopakovali. Díky stabilním výkonům bez výrazných chybiček byli po celý den ve hře o první desítku a svůj vůz nakonec ukládali k nočnímu spánku na jedenáctém místě. „V průběhu soboty jsme postupně získávali na jistotě, poznávali auto a dostavoval se dobrý pocit z jízdy. V závěru už jsme si „erzety“ hodně užívali, zvlášť se nám moc líbila RZ Lešná,“ rozdával úsměvy spolujezdec Ondřej Krajča.

Neděle přinesla pro posádku Hyundai Kowax Racing teamu další zrychlení, vzhledem k minimálnímu odpadu v absolutní špičce však byly možnosti k postupu do vyšších pater hodně omezené. Tři časy v první desítce výmluvně dokumentovaly postupný progres, z pohledu konečných výsledků ale nic podstatného nepřinesly. Martinovi s Ondrou v cíli patřilo solidní jedenácté místo. „V kabině a týmu fungovalo všechno perfektně a z našeho pohledu se týmová premiéra povedla. V závěru nedělní etapy jsme se s Ondrou shodli, že auto nás nestraší a můžeme zrychlovat. Začaly se dostavovat i slušné časy a troufám si říct, že na Kopnou budeme připraveni,“ řekl odhodlaně „Vlčák“. Ondra Krajča rozdával v cíli úsměvy do všech stran a neopomněl poděkovat také pořadatelům „Valašky“. „Závod jsme si užili, postupně jsme zrychlovali a časy ze závěru závodu už byly takové, jaké jsme si přáli. Velké díky patří určitě pořadatelům za perfektní organizaci a za objednané počasí,“ doplnil rodák z Jindřichova Hradce.

Pro úplnost dodejme, že druhý „Sršeň“ z dílen Hyundai Kowax Racing teamu, vedený Petrem Trnovcem a Miroslavem Staňkem, Valašskou rally dokončil na 24. místě. Druhou štací pro zbrusu nové korejské speciály a jejich posádky bude úvodní podnik sprintového seriálu, který se uskuteční v sobotu 8. dubna pod názvem Vančík Rallysprint Kopná.

Jiří Dokulil
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist