www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. dubna 2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ME 19 - Rally di Roma Capitale (ERCJ)

Cais v Itálii poprvé na bedně

1. srpna 2019 • 14:00

V okolí italské metropole se odehrávala předposlední soutěž mistrovství Evropy v kategorii ERC3 Junior. Posádka Erik Cais – Jindřiška Žáková startovala s novým Fordem Fiesta R2T týmu Orsáka Rallysport poprvé na asfaltové trati a dokázala v nabité konkurenci vybojovat druhou příčku. V celkové klasifikaci se19letý mladík posunul na dělené páté místo. Díky vítězství Estonce Torna a úspěchu Caise se značce Ford poprvé podařilo získat double.

Erik Cais - Jindřiška Žáková (Ford Fiesta R2T) - Rally di Roma Capitale 2019

Po obou předchozích nepříliš povedených startech na šotolinových soutěží se Rally di Roma Capitale vyvíjela od začátku slibně. Erik Cais byl poprvé nejrychlejší v kvalifikaci a z vozu měl dobrý pocit. Trať byla díky kombinaci rychlých širokých úseků s uskákanými lesními cestami velmi zrádná. Neustále se měnil rytmus a řada soupeřů na to doplatila haváriemi. Už po úvodních rychlostních zkouškách bylo zřejmé, že česká posádka tentokrát může útočit na nejvyšší příčky. Erik zajížděl stabilně rychlé časy a po první sobotní etapě přenocovala na druhé pozici s 22sekundovou ztrátou na lídra soutěže. „Bylo to náročné, protože tempo bylo extrémně vysoké. Panovalo horko a pneumatiky i brzdy byly přehřáté. Jeli jsme na limitu svých současných možností,“ přiznal fryštácký jezdec.

V neděli ráno Erik Cais zaútočil na vedoucího Kena Torna, který vyhrál se stejným vozem obě předcházející soutěže. „Na prvních dvou vložkách jsme stáhli náskok na 15 sekund,“ vysvětloval Erik. „Bohužel na RZ 13 nám vyvěsili žlutou vlajku a my jsme tak museli zpomalit. Na trati jsme však neviděli žádný problém a dodnes nevíme, proč to traťový komisař udělal – nikdo z nejbližších posádek neměl žádný problém. Tím jsme nabrali ztrátu a už tak nemělo smysl útočit na první místo. Bylo by to velké riziko. Se stříbrnou příčkou jsme byli naprosto spokojeni a v cíli jsme si užili parádní oslavu naší první bedny v evropském šampionátu. Velký dík patří všem, kteří se na našem úspěchu podíleli!“

Juniorské reprezentanty teď čeká vrchol sezony na domácí Barum rally. Stojí za připomenutí, že Erik Cais loni ve Zlíně bojoval o první příčku s juniorským mistrem Sesksem až do okamžiku, kdy musel měnit poškozené kolo.

Zdeněk Weiser
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist