www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 19 - TipCars Pražský Rallysprint

SOUHRN: I TipCars Pražský Rallysprint vyhrál Jan Černý

9. prosince 2019 • 08:00

V sobotu 7. prosince se odehrál poslední závod letošního roku, tradiční Pražský Rallysprint. Rozloučení se sezónou si nenechala ujít řada předních českých i zahraničních posádek. Vysoké šance na vítězství měl mezi fanoušky juniorský mistr Evropy Filip Mareš, vítěz Mikulášské rally ve Slušovicích Jan Černý, desetinásobný vítěz závodu Václav Pech, nebo zahraniční hosté Koči s Grzybem.

Jan Černý - Martin Tureček (Škoda Fabia R5) - TipCars Pražský Rallysprint 2019

Posádky čekalo sedm rychlostních zkoušek, čtyři klasické v okolí Karlíku a Radotína, dvě okruhové na Strahově. Celý závod zakončila nehodnocená rychlostní zkouška na Strahově, kde posádky měli možnost rozehřát promrzlé fanoušky populárními kolečky.

Na první rychlostní zkoušce překvapivě vypálil všem rybník navrátilec na závodní tratě Martin Semerád, který zvítězil o desetinu sekundy před Václavem Pechem. Oba jezdci začali velmi rychle, ale nepozorně. Připsané penalizace je srazily z čela pole a na vedoucí pozici po první rychlostní zkoušce se usadil mladší Petr Semerád, který ustál velkou krizovou situaci krátce před cílem. Také druhá rychlostní zkouška se stala kořistí Petra Semeráda, kterého doplňovali na provizorních stupních vítězů Koči s Černým ztrácející na první pozici okolo devíti sekund. Řadu posádek potrápily v první sekci nevhodně zvolené pneumatiky, defekty znamenali časovou ztrátu pro Bisahu, nebo Petáka.

Druhé průjezdy klasickými rychlostními zkouškami pořádně zamíchaly pořadím. Obě zvládl nejrychleji projet penalizovaný Pech a posunul se tak těsně za hranici TOP 10, z té se naopak vytratili bratři Semerádové, starší Martin ztratil 7 minut v příkopu na třetí rychlostní zkoušce a Petr o zkoušku později urazil kolo, čímž pro něj závod skončil. Do vedení se tak dostal loňský obhájce vítězství Martin Koči, kterému stále dýchal na záda Jan Černý. Na stupních vítězů je doplňoval Vojtěch Štajf s druhým exemplářem Volkswagenu Polo R5. Po čtvrté rychlostní zkoušce se posádky vrátili na pražský Strahov, kde na ně čekala první servisní zastávka a nadšení fanoušci v ochozech okruhové rychlostní zkoušky.

Ta se v prvním průjezdu nejlépe povedla Václavu Pechovi, důležitější byl ale fakt, že zde Jan Černý porazil Martina Kočiho o téměř devět vteřin a dostal se do vedení v absolutním pořadí. Mohutný finiš odstartoval na Strahově polský jezdec Grzyb a přiblížil se na dostřel stupňům vítězů. Také poslední rychlostní zkoušku vyhrál Václav Pech a nebýt penalizace z úvodu závodu, stal by se jednoznačným vítězem závodu. Na kdyby se však při rally nehraje, Pech skončil celkově šestý a vítězství si na poslední rychlostní zkoušce zkušeně pohlídal Jan Černý. Po vítězství ve Slušovicích minulý týden tak ovládl i druhý závod na rozloučení se sezónou. Smolařem závodu se stal Martin Koči, který se v závěrečné měřené zkoušce propadl na nepopulární čtvrtou pozici. Zde se doslova otočila situace z loňského ročníku. Zatímco v roce 2018 chyboval na poslední rychlostní zkoušce Štajf a pomohl tak Kočimu k vítězství, v letošním roce byl Koči ten, který se na poslední rychlostní zkoušce propadl pořadím. Druhé místo tedy získal oblíbený Grzyb, bronz vybojoval domácí Štajf a páté místo si odváží Bisaha. Sedmé místo získal při svém premiérovém startu na této soutěži Filip Mareš, před Trojanem a Drotárem. TOP 10 uzavřel Šimek s nejrychlejším produkčním vozem.

Konečné výsledky TipCars Pražského Rallysprintu

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist