www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 20 - Rallye Monte Carlo

SOUHRN: Rallye Monte Carlo vyhrál Thierry Neuville

26. ledna 2020 • 16:00

Je to konečně tady, nová sezóna mistrovství světa v automobilových soutěžích začíná. Po loňské napínavé sezóně přichází nová, která přináší řadu velkých změn v jezdeckém složení jednotlivých týmů. Průběh legendární Rallye Monte Carlo můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Online výsledky - Diskuse k soutěži - Další informace k Rallye Monte Carlo

Thierry Neuville - Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) - Rallye Monte Carlo 2020

Po strhujícím souboji až do samotného konce vyhrál letošní ročník úvodního podniku mistrovství světa v automobilových soutěžích, Rallye Monte Carlo, belgický jezdec Thierry Neuville s Hyundai. Na stupně vítězů jej doprovodili jezdcy Toyoty Sébastien Ogier a Elfyn Evans.

Letošní ročník mistrovství světa s sebou přináší řadu zásadních změn. Úradující mistr světa Ott Tänak přestoupil do Hyundai, Sébastien Ogier a Elfyn Evans do Toyoty, Esapekka Lappi do Fordu. Z šampionátu definitivně odstoupil Citroën a o stálé angažmá přišla řada pilotů tvořících špičku minulých sezón. Absence dvou vozů WRC od Citroënu i jmen jako Jari-Matti Latvala, Kris Meeke, Craig Breen či Andreas Mikkelsen byla hodně znát a pole za nejužší špičkou vypadalo hodně chudě. Na startu se sice sešlo 11 vozů WRC, ale jména jako Katsuta, Greensmith či Jocius nedosahují kvalit výše zmíněných jmen.

V letošní zimě si sněhu příliš neužijeme, naštěstí se na Monte objevilo pár zledovatělých pasáží, a to hlavně v noční druhé RZ a pak v úvodní sekci soboty. I díky tomu se bylo pořád na co dívat a výsledky se překlápěly podle toho, jak se kdo odvážil pustit brzdový pedál.

Od počátku sváděla tuhý souboj o prvenství čtveřice pilotů. S Ogierem, Tänakem a Neuvillem se počítalo, všechny však překvapil Elfyn Evans, který po velkou část závod dokonce vedl. Nakonec o všem rozhodla závěrečná etapa, která nejlépe vyšla Neuvillovi, který vyhrál všechny čtyři zkoušky a utekl pronásledovatelům z Toyoty. Mezi nimi až na poslední zkoušce rozhodl o stříbru Ogier.

To již nejel Ott Tänak. Ten totiž předvedl na jedné z pátečních zkoušek epochální havárii, která se okamžitě rozšířila po celém světě i do médií, které se o rally jinak nezajímají. Z hrozivě vyhlížející nehody naštěstí vyvázli oba členové posádky bez zranění.

Čtvrté místo nakonec vybojoval Esapekka Lappi. Po neslaném, nemastném začátku (Fordy navíc v prvních RZ trápilo přehřívání od listím ucpané přední mřížky) se v sobotu a neděli rozjel k výkonům, které se od něj očekávají. Pátý dojel Kalle Rovanperä, který v neděli přeskočil Sébastiena Loeba, který totálně prokoučoval pneumatiky a v závěrečných zkouškách jel opatrně, aby vůbec dojel do cíle. Sedmý dojel s velkou ztrátou Katsuta, za něj se na osmou příčku až na poslední zkoušce vyhoupl Teemu Suninen, přestože ve čtvrtek odstoupil.

První desítku pak uzavřeli nejrychlejší jezdci kategorie WRC2 a WRC3. Trochu nesmyslné rozdělení jezdců s vozy R5 do dvou kategorií podle výše zápisného vedla k tomu, že byla obsazenost obou kategorií slabší a rozdíly mezi jezdci větší. Nejrychlejší byl nakonec zástupce WRC3 Eric Camilli před vítězem WRC2 Madsem Ostbergem. Je zajímavostí, že po haváriích Sarrazina a Veibyho obsadily prvních pět míst mezi vozy R5 speciály Citroën C3 R5.

Další soutěž mistrovství světa je naplánována na polovinu února, kdy by se měla uskutečnit Rally Sweden. Uvidíme, jestli to počasí dovolí.

Konečné výsledky Rallye Monte Carlo

Průběžné bodování mistrovství světa

- - - - - - - - - - - - - SHAKEDOWN - - - - - - - - - - - - -

Výsledky shakedownu

- - - - - - - - - - - - - před startem - - - - - - - - - - - - -

Je to konečně tady, nová sezóna mistrovství světa v automobilových soutěžích začíná. Po loňské napínavé sezóně přichází nová, která přináší řadu velkých změn v jezdeckém složení jednotlivých týmů. Průběh legendární Rallye Monte Carlo můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Thierry Neuville - Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) - Rallye Monte Carlo 2020
-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist