www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 18. dubna 2024, Svátek má Valérie, zítra Rostislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 20 - Rally Sweden

Změny a novinky u Hyundaie – ve WRC nově Breen a Loubet

28. ledna 2020 • 15:00

Letošní mistrovství světa minulý víkend odstartovalo na legendární Rallye Monte Carlo, která pro korejsko-německý Hyundai Motorsport přinesla hned na první dobrou vítězství Thierryho Neuvilla. Ale také obrovskou havárii úřadujícího světového šampiona a novou akvizici Hyundaie, Otta Tänaka, a rovněž poněkud rozpačitý výkon Sébastiena Loeba, jenž letos vstupuje do druhé sezony v barvách Hyundaie.

Thierry Neuville - Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 WRC), Rally Sweden 2019

Loeb se loni po návratu do světa rallysportu na Monte blýskl i s minimální znalostí nového vozu čtvrtým místem a protože tuto soutěž v minulosti sedmkrát vyhrál, mnozí očekávali, že letos zazáří ještě více. Jenže opak byl pravdou – francouzský multišampion se prakticky celou dobu nemohl dostat do tempa a navíc přidal i několik větších chyb. Možná to vedlo šéfa týmu Andrea Adama k tomu změnit pět minut po dvanácté jezdeckou sestavu na Švédsko, kde ve třetím voze původně přihlášeného Loeba nahradí irský pilot Craig Breen.„Craiga jsme se rozhodli nasadit na základě jeho výkonu ze Švédska v roce 2018, kdy dojel celkově druhý. A svůj potenciál také ukázal v našem WRC v loňském,“ řekl Adamo.

Vedle hlavní jezdecké skvadry ale Hyundai Motorsport také aktivně pracuje na pěstování nových talentů. Po loňské premiéře v okruhovém seriálu WTCR se letos i v rally uskuteční program Customer Racing Junior Driver, který je zaměřený na rozvoj mladých nadějných jezdců do 24 let. Ti budou na různých úrovních a v různých seriálech těžit zejména z technické podpory továrních inženýrů. Pro letošek byli do programu zahrnutí aktuální šampion WRC2 Pierre-Louis Loubet, dále Ole-Christian Veiby, Nikolaj Grjazin, Callum Devine a Grégoire Munster. Každý z nich má jiné zkušenosti, takže zatímco Munster se bude primárně dál sžívat s R5 ve WRC3, Veiby a Gryazin už za sebou mají debut ve WRC2, kde letos budou s dvojicí i20 R5 reprezentovat oficiální tým Hyundaie. Devine by měl podobně absolvovat evropský kontinentální seriál FIA ERC. Největší výzva ale stojí před Loubetem, jenž bude moci - zejména díky podpoře od francouzské federace FFSA - absolvovat devět soutěží MS se speciálem i20 WRC. Jeho první soutěží by mělo být Portugalsko, následované Itálií, Keňou, Finskem, Novým Zélandem, Tureckem, Německem, Velkou Británií a Japonskem.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist