www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 20 - Rallye Monte Carlo

Citroëny C3 R5 okupily top 5 v RC2

29. ledna 2020 • 08:00

Letošní enormně náročná Rally Monte Carlo byla svědkem toho, jak posádky na Citroënu C3 R5 prokázaly konkurenceschopný potenciál ve třídě RC2 umístěním na prvních pěti místech. Dvě z nich dokonce dojely do cíle podniku v první desítce celkového pořadí. Citroën Racing a jeho zákaznický soutěžní program si nemohl přát lepší start do sezony 2020.

Mads Ostberg - Torstein Eriksen (Citroën C3 R5) - Rallye Monte Carlo 2020

Francouzi Eric Camilli - Francois-Xavier Buresi (Saintéloc Racing) se skvěle vypořádali s tradiční směsicí výzev, které rally představuje, a vedli v RC2 a WRC3 od začátku až do cíle s náskokem 39,6 sekundy a vyhráli tak před norskou posádkou Mads Ostberg - Torstein Eriksen (PH Sport), kteří jasně zvítězili v kategorii WRC2.

88. Rally Monte Carlo bývá typicky zimním podnikem, což také potvrdila na obou frontách - sportovní i technické - díky nepředvídatelným povětrnostním podmínkám. Neúnavné práce na vývoji přinesly konkurenceschopné a spolehlivé auto, závodníci C3 R5 těžili také z podpory Citroën Racingu jak během předstartovního kempu týden před soutěží, tak v průběhu samotné rally díky přítomnosti technického personálu přímo na rally. K dobrému výsledku přispěli rovněž partneři Citroën Racing - Méteo France, Michelin a Total.

Zkušenost a vyrovnanost výkonů Erica Camilliho, žijícího v Nice, a startujícího na Monte Carlu popáté, přispěly k vítězství ve WRC3 a pro Citroën C3 R5 přinesly také první místo v RC2 v Monackém knížectví.

Mads Ostberg a jeho spolujezdec Torstein Eriksen spojili své druhé místo v RC2 s vítězstvím ve WRC2 a pro jejich cíl vyhrát tuto kategorii to je skvělý start. Spolehlivý Madse za volantem jeho C3 R5 v barvách PH Sport zajel šest nejlepších časů a druhý nejrychlejší v RC2 na Power Stage. Jedenadvacetiletý Nicolas Ciamin předvedl na C3 R5 zkušený výkon a skončil také na pódiu. Další mladík z Nice se na Rally Monte Carlo prezentoval vyrovnanými časy a zařadil se mezi vedoucí závodníky třídy. Třetí místo je pro Nicolase skvělým startem do sezony, v níž má naplánován kompletní program ve WRC3 v barvách DG Sport.

Didier Clément (manažer Customer Competition Citroën Racing): „Je skvělé vidět, že pět ze šesti C3 R5, které stály na startu letošní Rally Monte Carlo, dojelo na prvních pěti místech. Navzdory extrémně záludným povětrnostním podmínkám se naše auto ukázalo jako odolné a naši klienti přidali solidní výkony. Rád bych vyzdvihl také práci technického týmu. Monte Carlo je pokaždé náročná a dlouhá soutěž a všichni z týmu byli po celou dobu plně soustředění, což přispělo k dobrému výsledku pro C3R5. Jsem pyšný na práci, kterou odvedl každý z členů týmu a chci poděkovat našim partnerům Total a Michelin za jejich podporu v programech WRC2 a WRC3.“

Eric Camilli: „Jsem nadšený, že jsem na Monte Carlu vyhrál třídu RC2. Ujali jsme se vedení už po RZ 1 a potom jsme se dál drželi v čele díky ostrému výkonu, což v daných povětrnostních podmínkách, které jsou na Monte Carlu obvyklé, není snadné. Pro mého spolujezdce Francoise - Xaviera to byla v mistrovství světa premiéra, ale také díky pomoci naší safety posádky si vedl bezchybně, což nám usnadnilo práci. S C3R5 jsme si to užili a rád bych poděkoval Saintéloc Racing, že nám poskytli perfektní auto. Také děkuji Citroënu a partnerům Total a Michelin za příležitost soutěžit na tak fantastickém podniku.“

Mads Ostberg: „Jsem potěšený naším výkonem během víkendu, byť jsme v pátek měli smůlu, když jsme poškodili ráfek a ztratili 3:40 minuty. Naše auto drželo krok od začátku až do konce a podařilo se nám snížit ztrátu na Erica. On jel velmi dobře a my jsme věděli, že bude velmi těžké ho porazit, pokud sám neudělá chybu. Na konci jsme neztratili víc než 40 sekund. Hlavní ale je, že jsme první ve WRC2. Bylo ohromné vidět Citroën na prvních pěti místech. Tvrdá práce za celý loňský rok přinesla ovoce a naším cílem jsou další vítězství v této sezoně.“

Citroën Racing
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist