www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 16. dubna 2024, Svátek má Irena, zítra Rudolf

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 20 - Rally Sweden

SOUHRN: Zkrácenou Rally Sweden vyhrál Elfyn Evans

16. února 2020 • 18:00

Mistrovství světa pokračuje svým druhým podnikem, Rally Sweden. Kvůli nepříznivému počasí byla už týden před startem zrušena celá řada úseků, na poslední chvíli byla úvodní superspeciálka přeměněna na shakedown 2. Průběh hodně zvláštní Rally Sweden můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Online výsledky - Diskuse k soutěži - Další informace k Rally Swedem

Elfyn Evans - Scott Martin (Toyota Yaris WRC) - Rally Sweden 2020

Letošní ročník Rally Sweden, kterou výrazně poznamenalo rušení rychlostních zkoušek kvůli nepříznivému počasí, vyhrál Elfyn Evans, který tak navázal na velmi dobrý výkon z úvodní soutěže šampionátu, Rallye Monte Carlo.

Na Švédskou Rally 2020 se bude vzpomínat jako na podnik, na který by většina ráda co nejdřív zapomněla. Extrémně teplá zima příliš nepřeje závodům, které jsou vedené jako zimní. Ještě minulý týden se rozhodovalo, zda se soutěž vůbec uskuteční. Nakonec se pořadatelé rozhodli, za dramatického rušení velkého množství zkoušek, závod uskutečnit. Řada pilotů tento experiment nechtěla podstoupit a svou účast nakonec zrušila, ostatní se přeci jen představili. A zažili skutečně nevšední podnik s proměnlivým počasím, kdy se kombinovaly zbytky sněhu, led, šotolina i bláto. To vše povinně na pneumatikách s hroty, přičemž posádky mohly skoro na každém testu použít kompletní sadu.

Elfyn Evans se na čele usadil hned od úvodní zkoušky a nenechal nikoho na pochybách, kdo bude králem letošního Švédska. Podobně suverénně si na druhém místě počínal Ott Tänak, na kterém vážná havárie na Rallye Monte Carlo nezanechala vážnější důsledky. O třetí místo se prali Kalle Rovanperä a Sébastien Ogier, díky odvážnější a riskantnější jízdě na posledním úseku nakonec rozhodl ve svůj prospěch finský jezdec.

Vzhledem k odjetým kilometrům dojeli jen s minimálním odstupem Esapekka Lappi, Thierry Neuville, Craig Breen, Teemu Suninen a Takamoto Katsuta. Jediným odstoupeným vozem WRC byla Toyota Jari-Matti Latvaly, kterého zradila technika. Zklamaný Latvala aspoň dostal jako náhradu start na Rally Italia Sardegna.

Díky tomu se do první desítky dostaly i speciály R5. I zde to bylo o vteřinkách, nejrychlejší nakonec byl Jari Huttunen s těsným náskokem před Emilem Lindholmem a Madsem Ostbergem, který jako vítěz WRC2 nedokázal být ani tentokrát nejrychlejší mezi vozy R5. V hodnocení JWRC zvítězil Tom Kristensson před Martinsem Sesksem a Kenem Tornem.

Soutěže se zúčastnili i juniorští evropští šampioni Filip Mareš s Janem Hlouškem. Při premiéře na velkých hrotech dokončilikalp dvacátí absolutně, šestí v hodnocení WRC3 a jako 11. klasifikovaná posádka s vozem R5.

Konečné výsledky Rally Sweden

- - - - - - - - - - - - - SHAKEDOWN - - - - - - - - - - - - -

Výsledky shakedownu 1

Výsledky shakedownu 2

- - - - - - - - - - - - - před startem - - - - - - - - - - - - -

Mistrovství světa pokračuje svým druhým podnikem, Rally Sweden. Kvůli nepříznivému počasí byla už týden před startem zrušena celá řada úseků, na poslední chvíli byla úvodní superspeciálka přeměněna na shakedown 2. Průběh hodně zvláštní Rally Sweden můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Kalle Rovanperä - Jonne Halltunen (Toyota Yaris WRC) - Rally Sweden 2020
-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist