www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. března 2024, Svátek má Soňa, zítra Taťána

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 06 - Rally Japan (PCWRC)

Po neskutečném boji Grönholm v Japonsku druhý

3. září 2006 • 19:45

Obě posádky týmu BP-Ford vystoupaly na stupně vítězů Japonské rally. Marcus Grönholm a Timo Rautiainen měli po dnešní strhující bitvě na dosah třetí vítězství během čtyř podniků. Do cíle dojeli s nepatrnou ztrátou 5,6s za Sebastienem Loebem. Týmoví kolegové Mikko Hirvonen a Jarmo Lehtinen vybojovali s dalším Focusem RS WRC třetí příčku.

Grönholm si na začátku soutěže vybojoval před svým francouzským rivalem nepatrný náskok, o který však přišel v sobotu dopoledne díky dvěma chybám.

Osmatřicetiletý Fin sliboval pro závěrečný den mohutný finiš s cílem zlikvidovat Loebův náskok 25,6 sekundy. Měl na to pouze pět rychlostních zkoušek, které předcházely závěrečnému krátkému úseku před zraky diváků - celkem 93,90 kilometrů.

Svá slova naplnil a během první sekce zajel dva nejrychlejší časy a jeden druhý. Když se vracel do servisní zóny, z náskoku zbylo již pouze 15,7s. O dalších 6,9s byl rychlejší než Loeb na 17,04 kilometrů dlouhé rychlostní zkoušce Panke Nikorpet. Před posledním měřeným úsekem v horách nad Obihirem mu zbývalo zdolat 8.8 s, které k pokoření úřadujícího mistra světa zbývaly. Gronholm sice zvítězil, ale pouze s rozdílem 3,4s. Zbylých 5,4s se již nedalo na 1,3 kilometru dlouhé trati diváckého okruhu překonat.

„Se Sebem to byl krásný souboj, celý den jsem jel na limitu,“ říká v cíli Gronholm. „Mohli jsme vyhrát, ale nestalo se tak. Tolik jsem se snažil ho dohnat, ale chyběla mi jedna erzeta, pár kilometrů navíc. Myslím, že Seb se obával, ale je těžké ho stále porážet o osm nebo devět sekund na každé rychlostní zkoušce, což jsem měl dnes udělat. Moje včerejší chyby mě připravily o vítězství.“

„Byla to náročná soutěž, zvláště se všemi těmi dlouhými přejezdy mezi rychlostními zkouškami. Focus byl ale znovu perfektní a naše pneumatiky v těchto podmínkách fungovaly. Před startem soutěže hodně pršelo a přestože bylo v jejím průběhu stále větší sucho, pod stromy v lesích se držela vlhkost a byla tam spousta bláta,“ dodává Gronholm, který je v šampionátu jezdců stále druhý.

Mikko Hirvonen si během dvou dnů vybojoval bezpečné třetí místo a dnes se soustředil na jeho udržení. Zajistil si čtvrté umístění stupních vítězů během pěti posledních soutěží. Na závěrečné rychlostní zkoušce zajel nejlepší čas a uzavřel tak bilanci Fordu se 16 vítězstvími z 27 měřených úseků. Celkový výsledek znamená pro Ford snížení náskoku vedoucího týmu Citroen v hodnocení značek na pouhých 11 bodů. Do konce šampionátu zbývá ještě pět podniků.

„Na jednu stranu to pro mě byl snadný víkend, protože jsem se usadil na třetím místě a nikdo mě neohrožoval,“ říká šestadvacetiletý Hirvonen. „Naučil jsem se, jak jet vyrovnaně a rychle, což je pro mě důležité. Je dobré mít za soupeře v šampionátu Daniho Sorda a chci se ujistit, že o stupně vítězů budu schopen bojovat na každé další soutěži. Být na pódiu po tak náročné soutěži je dobrý pocit a pro Ford je důležité, že si odvážíme slušný bodový zisk. Moje jízda je již vyrovnaná a nyní se potřebuji přiblížit Sebovi a Marcusovi.“

Ředitel týmu BP-Ford Malcolm Wilson byl doslova unešený dlouhým soubojem mezi Grönholmem a Loebem. „Byl to ten nejnapínavější souboj, jaký jsem kdy jako týmový manažer zažil. Marcus jel jako o život, aby smazal svůj deficit a Seba málem porazil. Stálo to za to. Mikko předvedl další dobrý výkon a jako jezdec vyzrává každou další soutěží,“ říká.

Ředitel Ford TeamRS Jost Capito se přidává: „Obrovské davy fanoušků, které lemovaly tratě, ukazují, jaké nadšení pro WRC v Japonsku existuje. Pro Ford Focus je to fantastický úspěch na tak významném globálním trhu.“

Z Japonska se šampionát WRC vrací zpět do Evropy. První z dvojice soutěží ve Středomoří bude Kyperská rally (21. – 24. září) s centrem ve městě Limasol.

Ford
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist