www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. března 2024, Svátek má Soňa, zítra Taťána

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ME 06 - Barum Rally Zlín

Martin Rada přivezl z Barumky další poháry a body

4. září 2006 • 14:05

Nejen na špici a o absolutní prvenství v Barum rallye Zlín 2006 se tvrdě bojovalo. Také ve skupině N se sešla slušná konkurence a posádky čekala stejná porce kilometrů, jako ty úplně nejrychlejší. Na úspěšný start na Bohemii pak navázala hustopečská posádka Martin Rada a Roman Petr s vozem Alfa Romeo 147, která si ze Zlínska přivezla stříbrnou medaili ve skupině N3 a bronzovou v N.

Pro posádku, která se v podstatě ještě seznamuje s novým dvoulitrem ALFA ROMEO 147 2.0 TS se jedná o dosud nejvýraznější úspěch. „Myslím, že to dopadlo pro nás velmi dobře! Když projdeš výsledky, uvidíš, že se to rozhodlo v poslední sekci v sobotu, na Trojáku a Pindule, kde jsme získali náskok 54 sekund. V neděli jsme pak vyhráli dvě RZ v N3 (RZ 10 a RZ 11) a předposlední RZ 14 absolutně v N a drželi si odstup. Zatím je to náš nejlepší úspěch a jsme moc rádi,“ radoval se po dojezdu Martin Rada.

Přitom konkurence byla v enkách slušná. Jela prakticky celá česká špička, doplněná o Švéda Hanse Gustavssona (Renault Clio Sport) a Itala Claudia Sennu (také Renault Clio Sport), kteří měli zájem o body do mistrovství Evropy. V entrojkách byl rychlejší jen Egon Smékal (Honda Civic Type R) a celkově v enkách pak letos bezkonkurenční Jaromír Tarabus (Honda Civic VTi). Hustopečskou posádku naopak těší skalp zkušeného a obvykle hodně rychlého Jana Vaňáče (Peugeot 206 RC ), který zaostal o třičtvrtě minuty. Celkově pak obsadili solidní 31 pozici.

„Právě na Barumce jsme chtěli bojovat, byli jsme dobře naladěni po Bohemce a chtěl jsem nějaké body do MM ČR, abychom udrželi průběžnou třetí příčku v N3. Což se povedlo. Luboš Horáček a Lukáš Křivinka auto perfektně připravili a patří jim za to velký dík! Ruda Kadlec, Broňa Dofek a Lukáš Křivinka se pak starali o auto v servisní zóně a auto jelo bez jediného technického problému,“ dodává spokojeně Martin Rada.

Ale jeden drobný a spíše kuriózní technický problém přece jen posádku postihl. Na slušovické zkoušce mohli pozorní diváci uvidět podivnou „aerodynamickou úpravu“ rudé Alfy. Sklo ve dveřích u řidiče bylo částečně vysunuto a v okně drželo jen zázrakem. Zdálo se, že musí každou sekundou vypadnout „Před startem do rychlostní zkoušky při zavírání okna vyjelo sklo z vodící lišty a já už neměl čas to spravit, po RZ jsem to pak opravil,“ vysvětluje Martin.

V neděli posádka z jihu Moravy hlavně udržovala pozici, ale snažila se až do konce zajíždět co nejlépe. O tom svědčily i již zmíněné nedělní časy. „V neděli jsme chtěli udržet bezpečný náskok a protože jsem očekával od Honzy Vaňáče velké nasazení, nenechali jsme nic náhodě a nejvíce zvolnili až v poslední RZ, kdy jsme měli náskok jedné minuty a před sebou jen osmikilometrovou RZ Komárov,“ doplňuje Rada vzpomínání na Barumku a přidává plány dalších letošních startů: „Vzhledem k 39 bodům, které máme, bych chtěl ještě jet a dojet Třebíč a Příbram a udržet třetí příčku v N3.“

Pavel Jelínek
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist