www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 25. dubna 2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ME 06 - Barum Rally Zlín

Zlato mezi „velkými kluky“

5. září 2006 • 01:00

Populární Barumka každoročně láká na svůj start desítky valašských posádek. Startují zde dvojice, které pravidelně vídáme na tratích většiny našich soutěží, ale i posádky, které se rally sportu příliš intenzivně nevěnují a své soutěžní auto vytáhnou do boje jen jednou za rok, právě na Barum rally.

Srdeční záležitostí je zlínská soutěž i pro klan Minaříkových, jejichž současný nositel soutěžní tradice – 26letý Luboš každoročně na startu Barumky nechybí, třebaže se účastní spíše sprintů. Jak sám tvrdí, chybět na domácí Barumce by byl pro něj hřích. Své kvality tu Luba dokázal především v roce 2004, kdy zde vybojoval prvenství ve třídě A5, které mu zároveň výrazně dopomohlo k zisku regionálního titulu mistra Moravy. Loni, již s kitovou felicií třídy A6, spatřil cíl na šesté pozici ve skupině a dokázal za sebou udržet řadu pilotů na mnohem modernějších strojích. Pro letošní ročník bylo přáním Luboše a jeho spolujezdce Viktora Semely především dojet do cíle a nepoškodit vůz, protože je dva týdny po Barumce čeká start na sprintu ve Vyškově, kde potřebují body do tabulky sprintového mistrovství. Záměr jim nakonec do puntíku vyšel. Luba s Viktorem doma zopakovali loňské umístění ve skupině a navíc se radovali z prestižního prvenství v neoficiálním souboji pilotů kitových felicií.

Soutěž začala stejně jako loni městkou rychlostní zkouškou, na které letos posádky vykroužily tři kola. Luba s Viktorem absolvovali tento divácký test v pohodě a bez zbytečného riskování. Výsledkem byl 31. čas absolutně a 11. místo ve skupině A, což bylo v tvrdé konkurenci kvalitním vykročením do náročné soutěže. Naplno závodit se ale začalo až v sobotu. Zkoušky jako Pindula, Troják či Slušovice měly dokonale prověřit startovní pole a právě na tyto náročné testy Luba hodně sázel.

Začal sice opatrněji a výsledkovou listinou stoupal pomalu, v rámci hodnocení třídy A6 ale přesto již od počátku patřil mezi nejvážnější uchazeče o vítězství a po odstoupení favorizovaného Antonína Tlusťáka se prosadil do čela. Před závěrečným testem dne činil jeho náskok 6,7 sekundy, poslední průjezd obávanou Pindulou ale lépe vyšel Milanu Kneifelovi, jenž tak v hodnocení A-šestek po první etapě převzal roli lídra. Rozestup 8,9 sekundy ale dával tušit, že v bitvě kitových felicií není zdaleka nic rozhodnuto.

Neděle měla být ve znamení excelentního souboje obou jmenovaných, Luba s Viktorem ale žádné drama tentokrát nepřipustili a v klidu si dojeli do cíle pro zlatou medaili ve třídě A6. Navíc ani 19. pozice absolutně a 6. místo mezi „áčky“ v žádném případě nejsou k zahození. A jak viděl své účinkování na Barumce Lubomír Minařík? „Chtěli jsme využít zkušeností z předešlých ročníků, to znamená nehnat se hned dopředu na maximum a riskovat, naopak spíše pošetřit techniku, která již není nejmladší, a případně v neděli, když bude potřeba, tak přidat. Vyplatilo se a na Barumce se nám dařilo. Měli jsme jen drobné problémy s poloosou, která nám po průjezdu Pindulou vyskočila a z převodovky nám začal unikat olej. Tento problém se opakoval i ve druhém průjezdu a nezbylo nám nic jiného, než třetí průjezd projet v klidu a v nočním servisu dát vše do pořádku. Navíc, na jednom skoku na Pinduli jsme dopadli na pravou přední stranu vozidla a poškodili celou chladičovou stěnu.

Štěstí však stálo při nás a chladič s ventilátory vydržel. Letošní Barumka se nám hodně líbila. Byla ztížena počasím, ale to k rally patří. Tímto bych chtěl poděkovat taťkovi, mechanikům a spolujezdci za odvedení super práce. Dík samozřejmě patří i fanouškům, kteří nás povzbuzovali podél tratí. Nyní se už pracuje na autě, kde repasí projdou tlumiče i převodovka. Čeká nás totiž start ve Vyškově, na který máme hezké vzpomínky v podobě dobrého umístění a tak doufáme, že nás štěstí neopustí ani v letošním ročníku,“ doufá Luba.

Jubilejní XV. ročník Böttcher rally Vyškov startuje v sobotu 9. září, kdy na posádky čeká 8 rychlostních zkoušek o celkové délce necelých 80 km. Ve skupině A je přihlášena kompletní špička. Nebudou chybět Peták s cliem, Kopecký s fabií, Sedláček s dvoulitrovou almerou, Kouřil s puntem a mnoho dalších jezdců, kteří si brousí zuby na medailové umístění. Lubovi s Viktorem patří v seznamu přihlášených číslo 19.

Jiří Dokulil
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist