www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. března 2024, Svátek má Soňa, zítra Taťána

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ME 06 - Barum Rally Zlín

Honza Štěpánek: "Pauza byla na Barumce znát"

7. září 2006 • 07:00

Tým Subaru Sport Service AČR měl původně v plánu na letošní Barum Rally start se dvěma vozy Subaru Impreza. Prodlužující se léčba zraněného lokte Achima Mörtla však jen pár dní před začátkem soutěže řádně zamíchala kartami a tým byl nucen na poslední chvíli změnit podstatnou část předstartovních příprav. Konečné rozhodnutí po definitivním úterním odvolání startu Achima Mörtla a zvážení několika možných variant padlo na start pouze jednoho týmového vozu.

Svou premiéru za volantem „Achimovy“ Imprezy Spec C si tedy na Barum Rally odbyli Honza Štěpánek s Markem Omelkou. Po konečném rozhodnutí týmu však namísto předstartovních testů následovala přestavba Spec Céčka původně připraveného pro Achima na míru Honzovi. Vzhledem ke krátkému časovému prostoru, seznamovacím jízdám a Honzově pracovnímu vytížení však již na otestováni vozu příliš času nezbylo. Bylo jasné, že definitivní doladění bude muset Honza Štěpánek absolvovat až během samotného závodu.

Úvodní městskou zkoušku tak namísto původně plánované show pro diváky musel

Honza „prodat“ a zasvětit osahání si samotného vozu v ostrém nasazení, ale až 41.příčka po úvodním testu byla pro celý tým velkým překvapením.

Ostré závodění začalo v sobotu ráno. Honza byl nucen prokousávat se pořadím, avšak v silné konkurenci to nebyl úkol vůbec snadný, navíc když k plnému nasazení chybělo to pravé souznění s technikou ve které byly stále namontovány například Achimovy pedály jejichž nastavení Honzovi zvyklému spíše na brzdění levou nohou příliš nevyhovovalo. Nesehranost vozu a jezdce tak byla patrná i pro oko diváků okolo trati a krizovky typu rozhozeného průjezdu před cílem Pinduly, či přetočení diváckého vracáku ve Slušovicích si klade za vinu sám jezdec: „V autě jsem na asfaltu nezávodil asi deset měsíců a bylo to vidět. Z důvodu časové vytíženosti jsem musel odvolat i připravené testování.“

Přesto se však také díky potížím konkurence dařilo postupovat pomalu ale jistě výsledkovou listinou směrem vzhůru. Sobotní etapu Honza zakončil na 26. pozici a přestože podobný výsledek mohl být očekáván, realita nebyla v žádném případě nijak lichotivá. Přesto tým a hlavně Honza neztráceli odhodlání nepříznivý vývoj situace zvrátit. Impreza fungovala bez potíží a poté co jezdec oznámil, že konečně našel to pravé nastavení bylo jasné, že neděle se ponese ve znamení útoku na co jak možno nejlepší výsledek.

Honza Štěpánek stanovil zejména sám sobě nelehký úkol: „V cíli chci být do 15. místa absolutně.“ Vzhledem k odstupu na v tu chvíli patnáctého Petera Gavláka, který činil 1:45 minuty a kvalitám soupeřů však toto předsevzetí znělo poměrně směle. Do cíle však ještě zbývalo cca 110 ostrých kilometrů. „Když jsem se v neděli ráno probudil, veděl jsem že už to bude lepší, než v sobotu“ říká Honza.

Již úvodní ranní zkouška dávala tušit, že by se vytyčená meta mohla dát splnit. Posádka modré Imprezy dosáhla ve zkoušce čtrnáctého času a postoupila v průběžných výsledcích o pět pozic kupředu. Následující Kudlovice znamenaly konečnou pro další tři silné konkurenty ve třídě a Honza s Markem se díky jedenáctému času ve zkoušce probojovali na průběžnou sedmnáctou pozici, kterou se podařilo dvanáctým časem v následující zkoušce udržet a vzhledem k odstoupení Miroslava Caise ještě o jednu příčku vylepšit.

Závěrečnou rundu tak nezbývalo, než útočit dále. Před posledními zkouškami se navíc spustil déšť a o Honzovi je známo, že mu kluzké povrchy tratí vyhovují. Patnáctá příčka však byla vzdálena ještě 34 vteřin.

Druhý průjezd Halenkovicemi znamenal dvanáctý čas a bylo jasné, že chleba se bude lámat na Kudlovickém testu. Honza s Markem tam skutečně dokázali zabojovat a v cíli jim časomíra naměřila druhý čas absolutně 1,5 s za Bryanem Bouffierem. Tento výsledek znamenal postup na třináctou příčku průběžného hodnocení. Cílem pro závěrečných osm kilometrů Komárova bylo udržet vybojované postavení.

Sobotní předsevzetí se posádce podařilo splnit a nakonec i překonat. Z těžké soutěže si kluci odvážejí velmi cenné body do hodnocení domácího mistrovství a dosažený výsledek také do určité míry ovlivnil i další plány týmu. Honzu Štěpánka tak budou moci oproti původním plánům příznivci rally vidět i na následujícím podniku domácího mistrovství v Třebíči.

Nyní se však pozornost týmu obrací do Rakouska, kde se Achim Mörtl již objeví na startu nadcházejícího podniku rakouského šampionátu BP Ultimate Rally.

Subaru Sport Service AČR
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
07.09.2006 13:53
Pluto - moderátor
Výsledek na městské zkoušce není až tak podstatný. Tam se nedalo moc získat, jen hodně ztratit...
07.09.2006 13:47
Pavel
Tak teda mě to 41. místo po úvodním testu ve Zlíně ale vůbec nepřekvapilo!
Pavel Skácel

toplist