www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 27. dubna 2024, Svátek má Jaroslav, zítra Vlastislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

RSS 21 - Auto UH Rallysprint Kopná (RSS)

Jakeš a Machů na bedně, Březík s Krajčou v první pětce

30. května 2021 • 09:00

Oba vozy Samohýl Škoda Teamu bojovaly na úvodním podniku sprintového mistrovství od startu až do cíle o pozice v elitní pětici absolutního pořadí. Rallysprint Kopná patří jednoznačně mezi naše nejlépe obsazované jednodenní soutěže, proto 3. místo posádky Jakeš – Machů i pátá příčka juniorské dvojice Březík – Krajča se řadí k cenným výsledkům celého týmu.

Adam Březík - Ondřej Krajča (Škoda Fabia R5) - Auto UH Rallysprint Kopná 2021

Samohýl Škoda Team sice neplánuje ani v letošní sezoně pravidelné starty v jednodenních podnicích, v případě domácího Rallysprintu Kopná však učinil výjimku. Oba týmové vozy Škoda Fabia Rally2 tak mohly bojovat o nejvyšší příčky v absolutním pořadí 26. ročníku oblíbené rally v konkurenci dalších 16 vozů nejvyšší kategorie Rally2. Ostatně Mirek Jakeš s Petrem Machů obhajovali absolutní vítězství z minulého ročníku a jak pro ně, tak i pro druhou posádku Adam Březík – Ondřej Krajča se soutěž stala jedním velkým a náročným testem na mokrých a blátivých cestách v okolí Slušovic.

„Ještě před Valašskou rally jsme měli test na Bunči, kde bylo také vlhko, ale s podmínkami na Kopné se to absolutně nedalo srovnat. Měl jsem pocit, že místy se až nesmyslně katuje a na cestách tak bylo zvláště v druhých průjezdech obrovské množství vytahaného bláta. Ale jinak se pro nás s Ondrou jednalo o výborný závod a další porci najetých kilometrů s Fabií Rally2 v náročných podmínkách. Poprvé v životě jsme závodili na mokrých pneumatikách značky Pirelli a jak s nimi, tak i s naším výkonem jsme spokojeni. Až na dvě zkoušky, kde jsme měli menší problémy, jsme vždy zajížděli časy mezi nejlepšími čtyřmi,“ zhodnotil závod Adam Březík.

Dvojice Březík – Krajča začínala soutěž čtvrtým nejrychlejším časem, na následující zkoušce jim však za deště přestaly fungovat stěrače, což znamenalo propad o dvě příčky dozadu. Po restartování řídící jednotky už šlapala Fabie až do cíle bez nejmenších problémů a před poslední zkouškou se Adam s Ondrou vrátili na čtvrtou pozici. O ni se nakonec připravili po jedné chybě, která je stála 20 sekund a tím i jednu příčku v absolutním pořadí. Každopádně poprvé v sezoně dokončila dvojice Březík – Krajča celý závod a v průběhu soutěže dosahovala konzistentních výsledků na jednotlivých rychlostních zkouškách.

Ještě větší ambice si před startem mohli klást Mirek Jakeš s Petrem Machů, byť bojovat o body do sprintového mistrovství nebylo jejich hlavním cílem. „Především mne těší, jaký posun jsme udělali v nastavení vozu pro mokré podmínky, a to i díky konzultacím s techniky. Naše rychlost byla o hodně jinde než na loňském Pačejově, kde se také závodilo na mokru. Mirek přistoupil k závodu maximálně zodpovědně a musím ho za výkon jen pochválit. Jasně, i my jsme udělali jednu či dvě chybky, ale to v takovém tempu a za tak náročných podmínek je normální. Ostatně nikomu z absolutní špičky se nepovedlo odjet závod bez jediného problému,“ hodnotí závod spolujezdec Petr Machů. Zkušenější ze dvou týmových posádek začínala na třetím místě, hned po 2. RZ se ale posunula na druhou příčku a po absolutně nejrychlejším čase z třetího testu už ztrácela na první pozici jen necelé tři sekundy. „Jenže pak jsme i my nedobrzdili jedno odbočení a ztráta vyskočila na deset sekund. Šestou erzetu jsme navíc dojížděli s naštípnutým diskem, proto jsme v závěru už nechtěli jít do nějakého většího rizika. Nebýt toho, možná jsme mohli být ještě výš v pořadí. Ale i ostatní měli problémy, takže to třetí místo je víceméně spravedlivé,“ doplnil Mirek Jakeš.

Co se týká sprintových závodů, pak obě posádky mají v plánu až podzimní vsetínský rallysprint, Adam Březík s Ondrou Krajčou se ale nejspíše ukáží i při Rally Fulnek coby rozjetí se před Barum rally. Na společný start obou vozů Škoda Fabia Rally2 zlínského Samohýl Škoda Teamu se mohou fanoušci rally těšit už za 3 týdny, kdy se koná Agrotec Rally Hustopeče (18. - 19. června).

Tomáš Tkadlec
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist