www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. dubna 2024, Svátek má Vlastislav, zítra Robert

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 22 - Ardeca Ypres Rally

Srpnový závod mistrovství světa se pojede v Belgii

18. února 2022 • 15:00

Dlouhou dobu se zdálo, že srpnovým podnikem mistrovství světa v automobilových soutěžích bude irská Circuit of Ireland. Organizátoři však po vánočních svátcích oznámili promotérovi, že se svého slotu v kalendáři vzdávají. Dlouho se řešila náhrada, nakonec byla dnes oficiálně potvrzena belgická Ypres Rally.

Organizátoři belgické soutěže měli od začátku jasno, že nebudou v kalendáři mistrovství světa, a to právě na úkor Irska, které se mělo uskutečnit v srpnovém termínu. Tým vedený bývalým vrcholným představitelem Hyundaie Alainem Penassem se pokoušeli zařadit Ypres alespoň do kalendáře mistrovství Evropy, nepodařilo se však najít vhodný termín a tak se přesunuli na obvyklý poslední víkend v červnu a poprvé od roku 1974 neměla být soutěž zařazena do žádného mezinárodního šampionátu.

Odřeknutí irských pořadatelů situaci výrazně zkomplikovalo, promotér měl zájem o zachování počtu podniků, a tak se začalo hledat. Logicky byli belgičtí organizátoři jedněmi z prvních oslovených, měli však logistické problémy s opětovným přesunutím termínu na srpen, navíc jejich nový hlavní sponzor je ze stejného odvětví, jako jeden ze sponzorů MS. Jako nejnouzovější varianta byla Monza, o kterou nemá zájem ani promotér, ani týmy. Začaly se tedy objevovat další možné varianty - německá soutěž s centrem na Nürburgringu, polská soutěž na asfaltu a také Barum Czech Rally Zlín. V minulých pandemických letech byly úvahy ohledně MS ve Zlíně spíše teoretické, letos poprvé začala tato varianta nabírat jasnějších kontur a poprvé přišel ze strany promotéra seriózní dotaz, jestli by byl o uspořádání zájem.

Sám promotér ve své tiskové zprávě uvádí: „Byli jsme velmi ohromeni profesionalitou a plány ze strany organizačního týmu ve Zlíně,“ dodal Jona Siebel, výkonný ředitel promotéra WRC. „Tato rally zůstává klíčovým podnikem FIA European Rally Championship a dveře jejich ambicím do WRC zůstávají otevřené. Těšíme se na další spolupráci s nimi.“

Definitivně tak padlo rozhodnutí - devátým podnikem letošního mistrovství světa v automobilových soutěžích bude o třetím srpnovém víkendu Ardeca Ypres Rally.

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist