www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 26. dubna 2024, Svátek má Oto, zítra Jaroslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR 22 - Kowax Valašská Rally ValMez (MČR+ERT+MSR)

Cenné kilometry a důležitý cíl Valašské rally ValMez

13. dubna 2022 • 16:00

Mistrovství ČR v rally odstartovalo jubilejním 40. ročníkem Kowax Valašská Rally ValMez, která se ukázala být nesmírně těžkou výzvou vzhledem k panujícím podmínkám. Během víkendu se vystřídala snad všechna čtyři roční období. Za těchto okolností zahájili Filip Pindel a Krzysztof Pietruszka - mladé duo závodníků z Polska - svou první sezónu v českém mistrovství. Zástupci stáje Marten Sport debutovali nejen v novém prostředí, ale také v novém voze - Peugeot 208 Rally4. Ke startu přistoupili s velkým respektem, ale na úvodní ze 14 asfaltových rychlostních zkoušek dali najevo svou přítomnost, když zajeli výtečný třetí čas ve dvoukolkách.

Filip Pindel - Krzysztof Pietruszka (Peugeot 208 Rally4) - Kowax Valašská Rally ValMez 2022

Jejich dobře rozjetý závod mírně zhatila chyba při následném testu. Jejich Peugeot vyletěl z cesty a zpět se dostal až po 2,5 minutách. Vůz naštěstí neutrpěl vážnou škodu a polská posádka mohla pokračovat. Do konce první etapy (77,96 km) postupně obnovili tempo z úvodu, prioritou však bylo sbírání zkušeností. Klikaté a rychlé trasy na severovýchodní Moravě byly kvůli vydatným srážkám pokryty silnou vrstvou vody a bahna. S optimálním nastavením a přilnavostí bojovala i řada zkušenějších místních „hráčů”.

Posádka Pindel - Pietruszka dále příliš neriskovala, volila vyrovnanou a čistou jízdu. Důležité také bylo, že při podobných povětrnostních podmínkách výrazně vylepšili své časy v druhých průjezdech rychlostních zkoušek. Den zakončili v první desítce vozů 2WD a sedmí v RC4. Pro nedělní etapu pořadatelé připravili šest měřených úseků, s délkou kratší proti sobotě jen o něco málo přes 5 km. Podmínky byly lepší, ale tím se zvýšilo i tempo soutěže. Poláci začali dobrým šestým místem. Celkem čtyři zkoušky dokončili v první šestce, přičemž se vyhýbali zásadním dobrodružstvím. Své umístění v celkové klasifikaci si vylepšit nedokázali, ale v cíli se pro ně „sedmička“ ukázala jako šťastná. Předvedli vyzrálou jízdu a důsledně šli za tím nejdůležitějším cílem – učením a novými zkušenostmi. To vše se vyplatí už za měsíc na úsecích Rallye Šumava Klatovy (7. - 8. května). Společně s druhým podnikem MČR odstartuje také Peugeot Rally Cup CZ, kde se bude prezentovat i polské duo s Peugeotem 208 Rally4, s podporou MARTEN SPORT, BURBOIL a stáje CAR SPEED RACING.

Filip Pindel: „Ve své soutěžácké kariéře jsem prožil pár náročných debutů, ale na Valašskou rally budu speciálně vzpomínat. Tratě na mě udělaly velký dojem a to nikdo nečekal, jak vše stíží počasí. Nikdy předtím jsem nečelil takové kombinaci podmínek, proto jsem spokojený s výsledkem a faktem, že jsme to zvládli.

Navíc jsem rád, že jsme s Krzysiekem předvedli dobré tempo. Při úvodní zkoušce jsem se opravdu skvěle bavil. Poté, co jsme vypadli z cesty, trvalo dlouho, než jsme si znovu vybudovali sebevědomí. Ale i to byla cenná lekce. Tento víkend ukázal, kolik práce je před námi ještě. Stále si musím zvykat na nového „lva“ a poznávat vlastnosti nových pneumatik. To pro mě bylo nejtěžší.

Dojeli jsme do cíle, nasbírali zkušenosti a teď máme měsíc na to, abychom to vše rozebrali. Věřím, že se v dalším podniku vrátíme silnější. Děkuji celému týmu za víkend plný emocí. České rally mě baví čím dál víc - bylo to velké dobrodružství!“

Krzysztof Pietruszka: „První závod MČR a důležitý debut je za námi. Do této rally jsme odstartovali se konkrétními cíly a snažili jsme se je od prvního kilometru realizovat. Bohužel jsme rychle pochopili, jak náročné podmínky počasí nastavilo. Na jednom z kluzkých úseků se spoustou vody jsme minuli brzdný bod. Naštěstí se toto dobrodružství obešlo bez poškození, ale sebevědomí a koncentrace prudce klesly. Byla to naše další výzva a při tak diametrálně se měnících podmínkách jsme jich měli stále hodně. Ve své kariéře si nepamatuji podobné situace, kdy se na necelých dvaceti kilometrech vystřídalo slunce, déšť, bláto, sníh a zase déšť.

Zvládli jsme to a máme důvody ke spokojenosti. Sedmé místo při debutu v takových podmínkách je dobrý začátek. V prvním závodě jsme ukázali, že jsme schopni bojovat proti konkurenci. To je optimistické a žene nás do další práce. I tým byl pro nás po celý závod obrovskou oporou. Všichni tvrdě pracovali, abychom se dostali do cíle. Další výzvou budou tratě Rallye Šumava Klatovy.“

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist