www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR 22 - Kowax Valašská Rally ValMez (MČR+ERT+MSR)

Valašská Rally přinesla Trojanovi body i trest

27. dubna 2022 • 09:00

Rallyová sezóna 2022 začínala tradičním podnikem v netradičních kulisách – Valašská rally přesunula své centrum a hlavně servisní zázemí z prostorově velkorysého kopřivnického polygonu do nepoměrně stísněnějšího zázemí valašskomeziříčské Dezy.

Karel Trojan - Zdeněk Jůrka (Škoda Fabia R5) - Kowax Valašská Rally ValMez 2022

Ale rally je především o tratích rychlostních zkoušek, které na své náročnosti pranic neztratily. Ba naopak. S přihlédnutím k očekávatelným rozmarům počasí to vypadalo na velmi těžký úvod šampionátu.

S ním se po strahovské rozcvičce v podobě jarního vydání pražského rallysprintu přijel popasovat i Karel Trojan, loni 12. muž absolutního pořadí této soutěže. Tentokrát navigovaný Zdeňkem Jůrkou, pro kterého moravská soutěž byla návratem na české tratě po více než roční pauze. Zkraje 2021 jej vyřadil z běžného života těžký Covidový zápal plic a následně zranění páteře a nutné operace po nehodě na Safari Rally po boku Martina Prokopa. S jakými ambicemi dorazila staronová posádka na Valašsko tentokrát?

„Na začátku nové sezóny je vždy těžké stanovovat si cíle. Můj testovací program je velice skromný, takže o nějakém zrychlení a vývoji nelze příliš hovořit. Jde spíš o to, zda jsem schopen podat standardní výkon, nevyrobit chybu a pak záleží na soupeřích, kam nás za splnění těchto podmínek svými časy pustí,“ vysvětloval před sobotním startem Karel Trojan. V deštivém počasí se brzy ukázalo, jak prorocká slova to byla. Příležitosti k chybám se nabízely v každé uklouzané zablácené zatáčce a chybovali nejen soupeři (Vlček, Březík, Bisaha, Jirásek), ale ve 4. RZ krátce po startu i posádka modrobílé Fabie R5. „Sklouzli jsme zadkem auta do příkopu v rychlosti, která by na slušného kondičního běžce nestačila ani náhodou. Ale na takto zabláceném povrchu bylo i tohle moc…,“ kroutil hlavou jezdec Korno Motorsport. Díky ochotným divákům mohla posádka se ztrátou několika desítek sekund pokračovat v závodě, ve kterém bylo vše podřízeno snaze udržet vůz na trati.

„Kdyby pořadatel chtěl záměrně nějaký úsek namydlit a udělat kluzkým tak by se mu to nemohlo povést tak dobře, jako vypadala RZ Rybí v jejím druhém průjezdu. Bláto a trvalý drobný déšť z ní vytvořili klouzačku, kterou jsem za svou závodní kariéru možná už někdy viděl. Ale už si rozhodně nepamatuju kdy...“.

I přes nesmírně těžké podmínky a výlet mimo trať figurovala po prvním dnu posádka Trojan – Jůrka na nadějném 8.místě absolutní klasifikace. Co na průběžný výsledek říkal „navrátilec“ Zdeněk Jůrka? „Popravdě byly průběžné výsledky to poslední, co bych sledoval. Pro mě bylo hlavní, jak bude po zranění, operacích a rekonvalescenci fungovat tělo a co na závodní tempo bude říkat má hlava. Všechno pracovalo naštěstí bez sebemenších problémů a koneckonců můj restart po 3 závodech v MS byl tím plynulejší, že sobota připomínala spíše šotolinový závod. Místo v TOP TEN bylo každopádně příjemným bonusem pro nás oba.“

Na posádky však čekala ještě neméně těžká nedělní etapa, která byla kombinací rychlé okruhové RZ Juřinka, uskákané Poličné na úzké lesní cestě a Bystřičky, která měnila svůj charakter snad každý z 20km své délky. V prvních průjezdech byly podmínky stálé, po poledním servisu se však počasí začalo nepředvídatelně měnit. „Zvolili jsme na závěr velmi defenzívní obutí v podobě mokrých pneumatik s vědomím, že pokud nám nezaprší, můžeme je už na první RZ výrazně znehodnotit. Zapršelo. Dokonce zasněžilo. Ale jen na přejezdu. Na první RZ nám nespadla ani kapka. Totéž se opakovalo na následujícím testu – nic na něm, za cílem bezmála průtrž mračen… Takže přinejmenším na přejezdy jsme měli obuto dokonale!,“ usmívá se s odstupem času Karel Trojan. Až v závěrečné třetině poslední rychlostní zkoušky přinesla volba pneumatik na mokré trati své ovoce a posádka Trojan-Jůrka se v konečném účtování o 1,5 sekundy „prosmýkla“ na sedmou pozici před Poláka Lubiaka.

Nejen nad boji o vteřinky na trati rychlostních testů se tentokrát vášnivě diskutovalo. Neméně intenzivně se totiž řešily i prohřešky a tresty u „zeleného stolu“, ve kterých Karel Trojan (poněkud netradičně) figuroval. K situaci, kdy zoufalý Dominik Stříteskýza cílem RZ Rybí a s nejdelším testem Lešná před sebou, požádal o zapůjčení 1 kola, kterým chtěl nahradit to své postižené pomalým defektem, bylo řečeno a napsáno mnohé. Co na to s odstupem času říká jeden z hlavních aktérů? „Právě že s odstupem času. To je pak totiž všechno a všem jasnější. Nicméně moje jednoduché rallyové nastavení říká: potřebuje někdo ze soupeřů pomoct, přidržet, půjčit chybějící nářadí, díl atd? Pomůžu! Neřeším, jestli je za mnou nebo přede mnou. V závodě nebo v mistrovství. V tomto případě jsem si navíc představil sám sebe v Dominikově věku, s jeho ambicemi. Zkusil bych to i na kole s podezřením na pomalý defekt? Zkusil. „Smrdělo“ by to v takovém případě průšvihem pro něj nebo okolí? Smrdělo. A pokud by se něco stalo, bylo by pozdě na sebe koukat a přemýšlet, jaké bylo vlastně to menší zlo… Chápu strohou řeč pravidel a postup sportovních komisařů, ale snad nebude znít zpupně – doufám, že ani tento postih toto mé vnitřní nastavení nezmění.“

„Ačkoli nás paradox potrestání za pokus ovlivnit výsledek závodu chováním v rozporu s etikou, kterého jsme se dopustili pomocí soupeři z jehož problémů jsme profitovali, vyvedl z míry, určitě budeme na Valašku vzpomínat rádi nejen kvůli nečekaně dobrému výsledku. Myslím, že nakonec nám v hlavě zbyde hlavně náš udýchaný rozhovor o fungování karmy po „spáchání dobrého skutku“ a nasednutí do Fabie: „To se nám vrátí, viď?“ “Jasně Kájo,vrátí…“. Máloco nás po sobotním flastru dokázalo pobavit spolehlivěji,“ doplňuje mozaiku Zdeněk Jůrka.

Druhým podnikem letošního MČR v rally bude v prvním ryze květnovém víkendu tradičně Rally Šumava Klatovy. Co ale tak docela v souladu s tradicí není, je 4.místo průběžné klasifikace šampionátu, ze kterého do ní Karel Trojan (tentokrát pro změnu s Petrem Chlupem) odstartuje. „Snad budou podmínky na Šumavě přát i divákům a budou si moct užít krásný víkend s rally,“ zve fanoušky do Klatov valaškou namlsaný Karel Trojan.

Karel Trojan
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist