www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 6. května 2024, Svátek má Radoslav, zítra Stanislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 23 - Croatia Rally

SOUHRN: Smutnou Croatia Rally vyhrál Elfyn Evans

25. dubna 2023 • 19:00

Po mexické soutěži se kolotoč světového šampionátu vrací zpět do Evropy, kde se uskuteční Croatia Rally. Jeden z nejoblíbenějších závodů pro české fanoušky se bohužel ponesme ve smutném duchu po nedávné tragické nehodě Craiga Breena. Průběh soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Online výsledky - Diskuse k soutěži - Další informace ke Croatia Rally

Sébastien Ogier - Vincent Landais (Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid) - Croatia Rally 2023

Britský jezdec Elfyn Evans s Toyotou GR Yaris Rally1 Hybrid vyhrál smutnou Croatia Rally, kterou předznamenala tragická havárie Craiga Breena na předsoutěžním testu. Na stupně vítězů jej doprovodili Ott Tänak s Fordem a Esapekka Lappi s vozem Hyundai.

Ráz letošní chorvatské soutěže notně poznamenala tragická nehoda Craiga Breena na testu před soutěží. Tým Hyundai posléze zvažoval účast, nakonec se rozhodl do soutěže odstartovat se dvěma vozy, které byly oděny do speciálního designu v barvě irské vlajky. Craigovo místo v servisním zázemí týmu zůstalo obsazené jeho soutěžním vozem. Konkurenční tým Toyota se rozhodl pro speciální gesto a rozhodl o stažení Elfyna Evanse z nominace do hodnocení týmů, čímž se dorovnal počet nominovaných pilotů všech tří týmů na dva. Připomínky na Craiga se nesly celou soutěží, všechny vozy měly na sobě černý pruh s Craigovým jménem, pietní akce se konaly u slavnostního startu, cílového podia power stage i trochu podivná pietní akce v servisu ve čtvrtek večer, za kterou byl cítit jasný marketingový záměr v získání filmových i fotografických materiálů na propagaci této smutné události.

Obdobně jako v loňském roce panovalo na začátku týdne velmi chladné počasí, po víkendových vytrvalých deštích se dokonce některé řeky vylévaly z břehů. Při seznamovacích jízdách tak byly podmínky krapet odlišné oproti závodu, na který se počasí umoudřilo a přineslo vesměs pěkné slunečné jarní počasí. I když meteorologové deštěm neustále vyhrožovali a tak posádky laborovaly s volbou pneumatik. Traťově přichystali pořadatelé jen minimální obměny, opět se jelo až na západ Chorvatska do Poreče, kde dokonce byly zbytky sněhu.

Po čtvrtečním shakedownu v netradičním formátu s vozy Rally1 až ve druhé skupině se naostro začalo bojovat v pátek na rychlostních zkouškách kolem Záhřebu. A začaly se dít věci. Hned na druhé rychlostní zkoušce totiž chytili defekt Sébastien Ogier a Kalle Rovanperä a přestože byli po zbytek soutěže na trati nejrychlejší, rázem byli ze hry o vítězství. Nejrychlejší tak byl po první etapě Thierry Neuville jen s náskokem necelých šesti sekund na Elfyna Evanse. V sobotu začal svůj náskok navyšovat až do RZ 11, kde byl rychlejší v pravotočivé zatáčce, trefil betonovou skruž od které se odrazil do stromu a bylo po nadějích. Do šela se tak dostal Elfyn Evans, který si bezpečně pohlídal své vedení až do cíle. Během soboty se k němu snažil přiblížit Ott Tänak, podařilo se mu to na rozdíl dvanácti a půl vteřiny, pak však přestala fungovat ruční brzda jeho Pumy a estonský pilot se rozhodl bezpečně si pohlídat druhou příčku. Obdobně pohodově si bronz pohlídal Esapekka Lappi, který tak zachránil čest značky Hyundai. Těsně pod stupni vítězů skončili defektáři Rovanperä s Ogierem, finskému jezdci k lepší pozici pomohla Ogierova minutová penalizace za špatně utažené pásy spolujezdce po defektu a také Francouzovo lehčí zpomalení, přestože vedení týmu hovořilo, že žádné pořadí určené není. Šestý dojel Takamoto Katsuta po dalším nemastném neslaném výkonu. Ještě hůř skončil sedmý Pierre-Louis Loubet, jehož sice opět občas zlobilo auto, i tak nebyl schopen zajet žádný slušný čas.

Zbytek první desítky obsadily vozy kategorie Rally2. Všem vypálil rybník Yohan Rossel, který startoval s upgradovaným Citroënem C3 Rally2 a nedal soupeřům nejmenší šanci. Dlouho se držel na druhém místě Nicolas Ciamin s Volkswagenem Polo Gti R5, nakonec však ukončil své účinkování spektaluráním přemetem a dlouhým slajdem po střeše na RZ 13. Druhý mezi vozy Rally2 a devátý celkově dojel Nikolay Gryazin, který byl posledním z předních jezdců, který se vyhnul nějakým problémům. Ostatní soupeře totiž trápily buď defekty, výlety mimo trať nebo problémy technického rázu. Z těchto smolařů se nakonec až na závěrečné power stage dokázal do první desítky probojovat Oliver Solberg, protože však nebyl přihlášený do WRC2, body za třetí místo barl Emil Lindholm.

V Chorvatsku se jel i druhý podnik letošního JWRC. To je svým jezdeckým obsazením sice početné, kvalitativně však chudší. O vítězství se prali defacto jen úřadující juniorský evropský šampion Laurent Pellier a William Creighton. Hned na prvním úseku ustřelil Pellier o patnáct sekund, následně si svůj náskok hlídal až do RZ 5, která se jela na stejném úseku, jako RZ 1. Tentokrát zvolil Pellier nevhodné pneumatiky, dostal osmnáct vteřin a bylo srovnáno. Bohužel, souboj vydržel jen do sobotní první zkoušky, ve které šel Creighton přes střechu a ukončil své naděje na vítězství. Laurent Pellier se tak ocitl v čele s více než tříminutovým náskokem a vzhledem k rychlostní soupeřů se nezdálo, že by mu to mohl někdo zkomplikovat. Nakonec se však takový komplikátor našel - byl to motor jeho Fordu Fiesta Rally3. Už v sobotní odpolední sekci začal uvadat, v neděli ráno už jel jen na dva válce, přesto si Pellier dokázal držet vedoucí příčku. Ještě před poslední zkouškou Pellier vedl o půl minuty, dál se však nedostal, motor vypověděl službu definitivně. Vítězem se tak stal celkem pomalý Eamonn Kelly, který se však dokázal vyvarovat jakýmkoliv problémům, stejně jako druhý Tom Rensonnet. Třetí v hodnocení JWRC dojel Roberto Blach se ztrátou již více než půl hodiny.

Samostatnou kapitolou bylo vystoupení českých posádek, které do Chorvatska jela podpořit početná skupina fanoušků. Všichni odvedli dobrou práci na shakedownu, Erik Cais dokonce vyhrál v rámci vozů kategorie Rally2. Pohromou pro české barvy se stala hned úvodní rychlostní zkouška. Erik Cais měl první krizovku s přetočením už po devítistech metrech. Varování však nestačilo a tak na kótě 4,7 km vypochodoval ven z tratě v místě, kde chvíli předtím jel příkopem Gryazin. Na rozdíl od svého ruského kolegy s lotyšskou licencí však Cais zapadl hluboko pod cestu a bylo po nadějích. Ještě méně nakonec ujel Filip Kohn, který uklouzl na štěrku a urazil kolo. Dlouhou dobu pak oba opravené české speciály stály samotné v uzavřeném parkovišti čekajíce na návrat do soutěže v rámci superally. Oba jezdci se na trať vrátili s cílem využít najetých kilometrů k zisku zkušeností i cenných dat s různým nastavením. Oba nakonec dojeli do cíle a zajeli pár slušných časů, výsledkově je však nutné jejich vystoupení hodnotit jako neúspěch. Na startu se objevil i slovenský pilot Vlastimir Majerčák s Fordem Fiesta R5 MkII po Eriku Caisovi. Zatímco českým posádkám se stala osudnou první zkouška, Majerčákova ta poslední. Při dobržďování do zatáčky na autě něco prasklo a začala vytékat kapalina, která se záhy vznítila. Požád se podařilo včas uhasit, šance na dokončení soutěže mistrovství světa byla pryč.

Taková byla smutná Croatia Rally. Uvidíme, jaká bude budoucnost této soutěže. Stále ještě není jisté, jestli bude v kalendáři MS i v příštím roce. Stejně tak ani není jisté, jestli bude příští rok centrum v Záhřebu a nebo se přesune více na západ k pobřeží. To je ale otázka daleké budoucnosti. Bližší budoucnost v rámci MS bude již v polovině května, kdy se uskuteční další světový podnik, kterým bude šotolinová Vodafone Rally de Portugal.

Konečné výsledky Croatia Rally

- - - - - - - - - - - - - SHAKEDOWN - - - - - - - - - - - - -

Výsledky shakedownu

- - - - - - - - - - - - - před startem - - - - - - - - - - - - -

Po mexické soutěži se kolotoč světového šampionátu vrací zpět do Evropy, kde se uskuteční Croatia Rally. Jeden z nejoblíbenějších závodů pro české fanoušky se bohužel ponesme ve smutném duchu po nedávné tragické nehodě Craiga Breena. Průběh soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Craig Breen - Paul Nagle (Ford Puma Rally1) - Croatia Rally 2022
-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist