www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 27. dubna 2024, Svátek má Jaroslav, zítra Vlastislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 23 - 4. Rallyedesign BOAS Záhoří

V Záhoří mají připraveno!

3. července 2023 • 10:00

Sezona se přehoupla do své druhé poloviny a to už čtvrtým rokem znamená, že se blíží populární automobilové klání BOAS Záhoří. To už tradičně připravuje v Žákovicích na Přerovsku tamnější starosta a zkušený rallyový spoulujezdec Honza Mikulík.

A jak to tedy vypadá se letošním ročníkem?

Pro letošní edici už máme dopilované a zkontrolované všechny varianty itinerářů a s potěšením můžu už teď ohlásit nejpočetnější startovní pole v krátké historii naší soutěže.

Znamená to tedy, že máte startovní listinu naplněnou anebo je ještě možnost se přihlásit?

Zájem o boasku je letos větší než v minulých letech a už teď je zhruba na limitu toho, co jsme schopni s takto subtilním organizačním týmem pojmout. Původně jsme chtěli možnost přihlášení uzavřít k poslednímu červnu, ale protože chápeme, že začátek prázdnin bývá poněkud hektický a řada případných zájemců nechává rozhodnutí na poslední chvíli, rozhodli jsme se uzávěrku posunout na úterý 4.července.

Můžete prozradit už teď nějaké taháky ze startovní listiny?

Startovní listinu vydáváme zhruba týden před soutěží, takže prozrazovat úplně nechci, ale můžu alespoň naznačit, že účast přislíbili jedni z našich nejrychlejších rallyových pilotů předokolek a zadokolek. Jistá je taky účast všech tří dosavadních šampionů, takže letošní vítězství bude opravdu prestižní. Na startu se objeví další známé osobnosti, které jsou spojené s rally, ale to už bych naznačoval moc tak se nechte překvapit.

O konkurenci tedy nouze nebude, ale co letos posádky můžou očekávat na trati?

Předtím, než se na trať navigační sekce vydají, čeká na soutěžící čtveřice disciplín (test z autoškoly, střelba ze vzuchovky, výměna kola, jízda zručnosti).V těch se obvykle nedá zas až tak moc ztratit, ale vzhledem k očekávané konkurenci bude letos záležet na každém trestném bodu a doporučujeme soutěžícím přijet už k pátečním přejímkám a tyto disciplíny si vyzkoušet. Stěžejní částí soutěže ale samozřejmě zůstavá navigační sekce, na kterou dojde řada po obědové pauze. Letošní trať má 74 kilometrů, přičemž zhruba 40% se jede mimo hlavní cesty a 16% tvoří šotoliny a „polňačky“. Několik úseků dá posádkám a jejich vozům opravdu zabrat. Na ty nejhorší místa budeme upozorňovat jak v itineráři, tak nově i označením přímo na trati. Jedeme opět podle šipkového itineráře známého z rally, který bude letos ve dvou pasážích proložen itinerářem textovým. Oproti loňsku ubylo „odpočinkových pasáží“, snažili jsme se trať co nejvíce namotat a obtížnost celé soutěže opět malinko navýšit. Nyní už jsme dle našeho názoru na hraně náročnosti, kterou ještě naše „cílovka“ akceptuje.

Nákladní teréňáky letos opět pojedou?

Ano, první tři disciplíny absolvují společně s hlavním polem, pak na ně čeká jízda zručnosti v žákovickém písečáku a zejména vlastní trasa navigační sekce. Ta má 40km a víc než polovina vede po polních cestách a šotolinách, místy tedy i mimo veškeré značené silnice. Budou zde převládat úseky, kam bychom osobní auta rozhodně neposlali. Náklaďáky jedou pouze podle šipkového itineráře, myslím, že i tak to pro ně bude dostatečně náročné.

Nějaké slovo závěrem?

Chtěl bych poděkovat všem přihlášeným posádkám, věřím, že vás ani tentokrát nezklameme a dobře se pobavíte.

Doufám, že se sejdeme v hojném počtu, ať už přímo během soutěže nebo večer na afterpárty u dobrého piva. Pro aktuální informace sledujte náš facebook a instagram. Těšíme se na vás 15.července v Žákovicích.

Základní informace k 4. Rallyedesign BOAS Záhoří

Jan Mikulík
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist