www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 4. května 2024, Svátek má Květoslav, zítra Klaudie

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ME 23 - Rally di Roma Capitale (JERC)

SOUHRN: Rally di Roma Capitale opanovali domácí jezdci, vítězem nedostižný Crugnola

4. srpna 2023 • 19:00

Po trojici šotolinových soutěží se karavana mistrovství Evropy konečně zase dostává na asfaltový povrch. Druhá polovina července je tradičně vyhražena Rally di Roma Capitale, jejíž úvod se opět odehraje v kulisách historického Říma. Průběh soutěže, která má centrum ve Fiuggi, můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Online výsledky - Diskuse k soutěži - Základní informace k Rally di Roma Capitale

Andrea Crugnola - Pietro Ometto (Citroën C3 Rally2) - Rally di Roma Capitale 2023

Domácí jezdci suverénním způsobem opanovali Rally di Roma Capitale. Prvenství si připsal Andrea Crugnola před nestárnoucím Giandomenicem Bassem. S ním dlouho bojoval Yoann Bonato, jediný, co byl ústřední dvojici schopen konkurovat. Na předposlední zkoušce se však vinou defektu propadl, na bronz se tak posunul Hayden Paddon.

Italská soutěž konečně vrátila mistrovství Evropy na asfaltový povrch. Dle očekávání tak ze startovní listiny vypadla řada seveřanů, naopak se vrátili milovníci asfaltu Bonato, Wagner a Thurn und Taxis. Po těžké havárii na Kanárech se na tratě vrátil Miklós Csomós a po dlouhé pauze zapříčiněné změnou promotéra i začátku války na Ukrajině se za volant vrátil Alexey Lukyanuk, tentokrát reprezentující svou novou domovinu Kypr.

Organizátoři připravili trochu obměněnou trať. V pátek se uskutečnila tradiční kvalifikační zkouška, aby se celý konvoj přesunul do Říma. Tentokrát se nepodařilo vyjednat slavnostní start u Andělského hradu, takže konvoj Roma Parade začínal na Piazza della Bocca della Verità se slavným stejnojmenným reliéfem 'Ústa pravdy' a končil u Kolosea. A právě u Kolosea se uskutečnila úvodní rychlostní zkouška, byť ještě v nudnější formě, než v předchozím roce. Sobotní etapa se uskutečnila na severozápad od centra ve Fiuggi, neděle se pak vydala na jihovýchod. Vzhledem ke vzdálenosti se pořadatelé rozhodli vypustit polední servis a nahradit jej jen přezouvací zónou. Rozporuplnou novinkou, kritizovanou už před samotným závodem, bylo zavedení virtuální šikany, umělého zpomalení v předem určeném místě. Na úseku dlouhém 220 m se mělo vozidlo alespoň jednou dostat pod 50 km/h, což měla indikovat jednotka GPS, načež mohlo vozidlo dále pokračovat plnou rychlostí. S dopředu neotestovanou featurou se tak posádky setkaly až při ostrém závodě a reakce posádek na tuto novinku prokázaly, že nefungovala úplně ideálně. Proto asi ani nepřekvapí, že za tuto šikanu nakonec nebyla udělena žádná pokuta.

Už úvodní superspeciálka se stala osudnou loňskému překvapivému vítězi De Tommasovi. Ten nezvládl jeden z retardérů, poškodil zadné kolo a shodil jeden z reklamních oblouků promotéra. Auto bylo bohužel tak poškozené, že to byl konec nadějí. Od začátku se na čele usadil Andrea Crugnola a ujížděl všem svým soupeřům vstříc prvenství. A vlastně po celý závod nenechal nikoho na pochybách, kdo je králem letošní soutěže. Zato o druhé místo sváděli doslova desetinkový souboj Bonato a Basso. Pořadí mezi nimi se neustále měnilo, ještě po jedenácté rychlostní zkoušce byl mezi nimi rozdíl pouhé jediné desetiny! Rozhodnutí však přinesla zakletá RZ 12, 29 km dlouhá zkouška Santopadre. Na ní totiž dostala řada pilotů defekty, ze špičky například Campedelli, Mareš, Mabellini, Tempestini, Battistolli či právě Bonato. Tím pádem se výsledky kompletně překopaly.

Na třetí místo se tak dostal Hayden Paddon, který si při soutěži také zažil horkou chvilku, štěstěna jej však i nadále neopustila a vyrovnaným výkonem si dojel pro důležité body za bronz. Jeho největší soupeř o titul Martins Sesks totiž ve snade držet krok se špičkou i na asfaltu havaroval již v první etapě. Další soupeři v boji o bronz se vyřadili defekty (ať už za zmíněné RZ 12 či dříve). Na čtvrté místo se tak dostal Efrén Llarena, jenž si však s novou Fabií RS Rally2 stále nerozumí. Pátý dojel do ME nezaregistrovaný Boštjan Avbelj před dalším s Fabií RS Rally2 se trápícím Simonem Wagnerem. Počínaje sedmým místem začíná skupina defektářů. Do první desítky se tak dostali ještě Bonato, Csomós, Grzyb a Mareš. Právě Mareš jel velice podařený závod, bojoval s Campedellim a Mabellinim o pátou příčku absolutně. Už zmínené defekty na RZ 12 však srazily celou skupinu dolů. Někteří piloti však dopadli ještě hůř. O haváriích Seskse a De Tommasa již byla řeč, kvůli haváriím skončili i Mikko Heikkilä či Fabio Andolfi, palivové čerpadlo zradilo Mathieu Franceschiho při jeho premiéře za volantem Škody Fabie RS Rally2.

V kategorii ERC3 se konečně objevil pořádný pilot za volantem Renaultu Clio Rally3. Byl jím domácí legenda Paolo Andreucci, která však musela využívat pneumatik MRF, jejichž verze pro menší kola neprochází tak intenzivním vývojem, jako pneumatiky pro vozy Rally2. Andreucci po většinu závodu ztrácel, další zasloužené vítězství a zároveň zisk titulu v ERC3 si připsal Jon Armstrong.

Také mezi dvoukolkami se sváděly napínavé souboje. Prvenství si nakonec připsal domácí Roberto Daprà před Timo Schulzem a Norbertem Maiorem. Dosavadní lídr juniorského šampionátu Ola Nore jun. svým čtvrtým místem vedení v seriálu udržel, svým výkonem však potvrdil, že mu asfaltový povrch nevoní tolik, jako šotolina.

Další, již předposlední soutěží letošního mistrovství Evropy, bude v polovině srpna Barum Czech Rally Zlín.

Konečné výsledky Rally di Roma Capitale

- - - - - - - - - - - - - kvalifikace - - - - - - - - - - - - -

Výsledky kvalifikace

- - - - - - - - - - - - - před startem - - - - - - - - - - - - -

Po trojici šotolinových soutěží se karavana mistrovství Evropy konečně zase dostává na asfaltový povrch. Druhá polovina července je tradičně vyhražena Rally di Roma Capitale, jejíž úvod se opět odehraje v kulisách historického Říma. Průběh soutěže, která má centrum ve Fiuggi, můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Efren Llarena - Sara Fernandez (Škoda Fabia Rally2 Evo) - Rally di Roma Capitale 2022
-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist