www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 18. května 2024, Svátek má Nataša, zítra Ivo

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 06 - Rally of Turkey (JWRC)

Ford chce smazat ztrátu v MS značek

9. října 2006 • 12:35

Se sedmibodovou ztrátou v klasifikaci mistrovství světa značek na vedoucí Kronos Racing odjíždí BP-Ford Word Rally Team na další soutěž seriálu, kterou bude o tomto víkendu Turecká Rally. Marcus Grönholm i Mikko Hirvonen by samozřejmě rádi získali maximum bodů a snížili tuto ztrátu na minimum.

Na rozdíl od Kyperské rally na soutěžící nečekají v Turecku tak rozbité tratě a rovněž teplota nebude šplhat tak vysoko, jako na tomto ostrově. Na druhou stranu, očekávaný déšť, který je předpovídán pro nadcházející víkend, může ze šotolinových testů, které šplhají až do nadmořské výšky 1800 metrů, nadělat velmi rychle blátivou mazlavou kaši plnou vyjetých kolejí. Klikaté kamenité silničky v horách nad centrem soutěže v Kemeru mají totiž jílovitý podklad.

Týmová jednička Marcus Grönholm si při svých předchozích třech vystoupeních na Turecké rally dokázal dvakrát dojet pro umístění na stupních vítězů. Letos má samozřejmě zcela jasné cíle. Bude se snažit snížit ztrátu na vedoucího muže průběžné klasifikace MS jezdců, jímž je pro zranění absentující Sébastien Loeb a především podpořit tažení týmu BP-Ford za ziskem týmového titulu.

„Momentálně moc neuvažuji o individuální klasifikaci,“ říká 38tiletý Fin. „Do Turecka odjíždím s cílem vyhrát a o totéž se pak hodlám pokusit i v Austrálii. Pokusím se zabránit problémům, vyvarovat se chyb a když vše půjde dobře, mohu věřit ve vítězství. Pokud pak během zbytku sezony nebudeme mít větší potíže, máme velmi dobré vyhlídky na zisk titulu ve značkách, což je pro nás asi nejlogičtější volba.“

„Zdejší tratě nejsou tak rozbité, jako například na Kypru. Místy mohou být kamenité, ale pokud nezaprší, jede se po nich dobře. Za mokra se ale rychle stávají doslova děsnými a blátivými a pokud na to nejste připraveni, může vás to hodně zaskočit,“ dodává na adresu tureckých rychlostních zkoušek.

Stejně jako Marcus Grönholm, tak i jeho mladší kolega Mikko Hirvonen má za úkol podpořit především tým BP-Ford. Nicméně, 26tiletý mladík bude také útočit na třetí příčku v MS jezdců, kde jej od třetího Sorda dělí pouhé dva body. V Turecku se Mikko představí letos potřetí, když zatím nejlepším jeho výsledkem zde zůstává šestá příčka z roku 2004.

„Turecko se podobá Kypru, ale rozhodně je ve všech směrech méně náročné,“ říká Hirvonen. „Silnice jsou rychlejší a širší, nejsou tak rozbité a panuje také chladnější počasí. Občas jsou ale na trati kameny, o něž můžete kvůli vyšším rychlostem snadno poškodit vůz. A pokud zaprší, tak je to prostě smrtící, všude zůstanou mokrá a zablácená místa. Ke změně trati stačí, aby zapršelo jen lehce.“

„Moje taktika zůstává pořád stejná. Jako tým potřebujeme smazat ztrátu na lídra šampionátu a pokud budeme zaostávat, ani nadále nebudu brát ohled na moje osobní umístění. Potřebujeme zabodovat. Pokud to bude znamenat, že se také posunu před Daniho, bude to ještě lepší, ale hlavním cílem je zisk titulu ve značkách,“ konstatuje jednoznačně Hirvonen.

Kromě továrního týmu BP-Ford WRT nasadí dva Focusy WRC specifikace 2004 také Stobart-VK Rally Team. Pilotovat je budou Matthew Wilson a Kosti Katajamäki. Tři vozy kategorie WRC přihlásil do soutěže také Ford Rallye Sport Turkey. Mehmet Besler pojede s Focusem specifikace 2001, zatímco Adnan Sarihan a Emre Yurdaklu budou spoléhat na vozy o rok starší.

Jan Vaškovič ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist