www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 18. května 2024, Svátek má Nataša, zítra Ivo

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 06 - Rally of Turkey (JWRC)

Turecká rally: RZ 6, 7, 8 - Solberg zahájil stíhací jízdu

13. října 2006 • 17:50

Po nepříliš podařeném začátku, kdy se z úvodních šesti plánovaných rychlostních testů odjelo pouhých tři a půl, se konečně letošní Turecká rally dá označit za automobilovou soutěž. Po RZ 8 i nadále figuruje na čele průběžné klasifikace Marcus Grönholm, ale ke slovu se dostal i Petter Solberg.

Fin byl ráno nejrychlejší na RZ 3, kde si vybojoval podstatnou část svého náskoku a po zrušené RZ 4 poté zajel nejlepší čas na pátém (zkráceném) a šestém rychlostním testu. Tentokrát už to však bylo s minimálním odstupem před dalšími jezdci, především týmovým kolegou Mikko Hirvonenem, který byl na těchto testech Grönholmovi doslova v patách.

Letošní smůlu snad konečně začíná prolamovat Petter Solberg. Pilot modrého Subaru Impreza WRC zajel nejlepší čas na uklouzaném sedmém testu a konečně byl spokojen s nastavením vozu i s volbou pneumatik. Poté dominoval i na nejdelší zkoušce dne, která měřila téměř 30 kilometrů a kde mu více než zdatně asistoval jeho bratr Henning.

Ve velmi dobrém světle se při svém comebacku představil Colin McRae. Skot si dokázal i v tak obtížných podmínkách, jaké v Turecku panují, celkem rychle zvyknout na Xsaru WRC a zajížděl velmi kvalitní časy. Ke konci dne však lehce ztratil a klesl na sedmou pozici. I nadále však zůstává nejrychlejším jezdcem Citroenu, což pro tým Kronos přesto není příliš optimistické z pohledu souboje o titul ve značkách s týmem BP Ford.

Smůlu měl Jan Kopecký, pro kterého skončil dnešní den předčasně na RZ 6, když si po jejím startu škrtl pravým předním kolem o mostek a poškodil spojovačku řízení. Ta následně praskla po průjezdu velkou kaluží na šestém kilometru, kde zůstala česká Fabia WRC stát s vylomeným kolem.

Mezi juniory se zatím velmi dobře daří Pavlu Valouškovi, který bojuje o medailové pozice a po problémech Krise Meeka, který zůstal na RZ 8, mu patří průběžně druhé místo. Na body zatím sahají i čtvrtý Jozef Béreš a sedmý Martin Prokop.

Průběžné pořadí Turecké rally po RZ 8:

1. Grönholm (Ford) 53:10.6; 2. P. Solberg (Subaru) +28.; 3. Hirvonen (Ford) +50.0; 4. H. Solberg (Peugeot) +50.1; 5. Katajamäki (Ford) +1:11.9; 6. Atkinson (Subaru) +1:26.3; 7. McRae (Citroen) +1:27.1; 8. Pons (Citroen) +1:32.4

Jan Vaškovič; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist