www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 18. května 2024, Svátek má Nataša, zítra Ivo

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 06 - Rally of Turkey (JWRC)

Grönholm nemůže zůstat v klidu

14. října 2006 • 08:30

Páteční etapa Turecké rally vyšla jezdcům továrního týmu BP-Ford WRT na výbornou. Marcus Grönholm zakončil úvodní den třináctého podniku letošního seriálu mistrovství světa FIA v rally jako vedoucí muž průběžné klasifikace.

Ve více než náročných podmínkách se na rozbahněných horských cestách neztratil ani jeho krajan Miko Hirvonen, který byl na konci dne na třetí příčce doslova obklíčen Petterem a Henningem Solbergovými.

Podstatnou část svého náskoku získal Grönholm neuvěřitelným výkonem na prvním odjetém testu, kterým byla 9.9 km dlouhá Kumluca 1. Finský rychlík zde vyhrál o 24.9 vteřiny před Petterem Solbergem. Týmový kolega Hirvonen jej poté s nadsázkou označil za blázna.

„Ráno to bylo neuvěřitelně náročné,“ prohlásil 38letý Grönholm, který absolvoval celou první etapu na dodatečně prořezaných pneumatikách BF Goodrich s měkkou směsí. „Všude bylo bláto a nějaké překvapení a v takových podmínkách se nedalo jet rychle, protože jste mohli sklouznout z cesty i na jedničku. Byla to jenom otázka přežití. Překvapilo mě, jak vše rychle osychalo, místy byla stopa úplně suchá.“

„Odpoledne jsem něco ztratil, ale to bylo dáno pozicí prvního jezdce na trati. Prohrnoval jsem osychající bláto, což znamenalo sušší trať pro jezdce za mnou. Nejel jsem tak agresivně, jak bych jel při souboji se Sébastienem Loebem, ale nemůžu být v klidu. Petter Solberg byl hodně rychlý a budu muset jet rychle a hlídat si jeho časy na splitech. Jsem rád, že jsem v čele, ale minimální rozdíl mi nedovolí odpočívat,“ dodal na konci včerejšího dne Marcus.

Mikko Hirvonen po první etapě zářil spokojeností. „Opravdu si užívám souboje s ostatními jezdci, protože na několika posledních soutěžích nebylo s kým závodit. Zrychlil jsem a moc se mi to líbilo. Jsem jen trošku smutný z toho, že jsem ráno na blátě jel moc v klidu a ztratili jsme tak dost času.“

Jan Vaškovič; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist