www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 18. května 2024, Svátek má Nataša, zítra Ivo

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 06 - Rally of Turkey (JWRC)

Turecká rally: RZ 14, 15 a 16 - Grönholm stále vede

14. října 2006 • 20:30

Ani po šestnácti odjetých rychlostních zkouškách se nic nemění na vedoucí pozici. Tu si stále drží s velkým přehledem Marcus Grönholm, který má před sebou celkem snadné vítězství. Jeho nejbližší rival Petter Solberg totiž havaroval v patnáctém testu a Fin tak může dojet v klidu až do cíle.

Nejdelší rychlostní zkouška druhé etapy, 29.28 km dlouhý test Phaselis 2, znamenala pokračování smolné série norského jezdce Pettera Solberga v letošní sezoně. Norův výpadek tak znamenal fakt, že se čele průběžné klasifikace usadila dvojice jezdců továrního týmu BP-Ford WRT.

Solberg na RZ 14 dokázal porazit svého největšího rivala o 9.2 vteřiny, ovšem svou snahu přehnal na následujícím testu asi čtyři kilometry po startu zkoušky. Po nárazu na kámen bylo jeho Subaru Impreza WRC odmrštěno do příkopy, z níž už se nedokázalo vyhrabat.

Na druhé místo se díky tomu posunul Mikko Hirvonen. Jezdci týmu Kronos Racing Colin McRae i Dani Sordo zřejmě nesplní očekávání týmu Citroën a nezískají dostatečný počet bodů. V MS FIA značek se tedy mohou notně zlepšit vyhlídky na zisk titulu pro Ford.

Radost ze svého výkonu ovšem může mít Henning Solberg, kterému včera blátivé podmínky seděly výtečně. „Ještě je před námi těžká práce. Už nám došly mokré gumy, takže pokud zaprší, bude to zajímavé. Musím ale Chrise udržet za sebou a získat své první postavení na stupních vítězů. Budu bojovat,“ prohlásil v cíli etapy.

Čtvrtý je zatím Chris Atkinson a pátý Kosti Katajamäki, který dělá radost nejen týmu Stobart VK, ale především Marcusi Grönholmovi, jehož je chráněncem. Za xavierem Ponsem figuruje na sedmé pozici Colin McRae a Dani Sordo s další Xsarou WRC je až na desáté pozici.

Smůlu měl dnes Pavel Valoušek, který se po vynikající první etapě musel rozloučit se druhou etapou hned v úvodním testu, když mu odešla spojka na jeho Swiftu Super 1600 a otrokovický pilot celý den sbírá pětiminutové penalizace díky systému SuperRally.

O nic lépe nedopadl ani Jan Kopecký, který spadl ze srázu na RZ 15 a značně poničil svou Fabii WRC a definitivně se s Tureckou rally rozloučil.

-ric- , -jav- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
14.10.2006 20:42
Ricardo - moderátor
Tak už je to jasné. Jen pro doplnění - Jan Kopecký už zítra nepojede...
toplist