www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. května 2024, Svátek má Ivo, zítra Zbyšek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 06 - Rally of Turkey (JWRC)

Turecká rally: RZ 17, 18, 19 – Double týmu BP-Ford v cíli

15. října 2006 • 13:50

Nikým neohrožováni si pro jasná první dvě místa na stupních vítězů dnes krátce po poledni dojeli na cílovou rampu v Kemeru jezdci továrního týmu BP-Ford Marcus Grönholm a Mikko Hirvonen. Životní výsledek si pak na své konto připsal Henning Solberg, který skončil třetí a naplnil tak stoprocentně očekávání týmu OMV Peugeot Norway.

Petter Solberg si dnes po včerejším výpadku spravil alespoň trochu náladu nejrychlejšími časy na posledních dvou rychlostních zkouškách. Na prvním rychlostním testu dne, kterým byla krátká speciálka Tekirova 2, pak všechny překvapil vítězství Francois Duval na Škodě Fabii WRC.

Ani Grönholm a ani Hirvonen už dnes neměli kam spěchat. Druhý jmenovaný si pouze musel hlídat svůj náskok před Henningem Solbergem, kterého ovšem v závěru soutěže potrápily problémy s utrženou brzdovou hadicí a unikající kapalinou. Pro norského pilota tak byl závěr soutěže pěkným nervákem, naštěstí však s dobrým koncem.

Nejrychlejší Citroen dovedl do cíle na čtvrtém místě Xavier Pons, ovšem bez nároku na body do klasifikace mistrovství světa týmů, kde tak nyní figuruje na čele Ford-BP o osm bodů před Kronosem. Vynikající formu vozů Ford na těžkém terénu potvrdil pátou příčkou Kosti Katajamäki, kterému však nakonec technika vydržela přesně do posledního testu.

Prapor značky Subaru udržel alespoň částečně vztyčený Chris Atkinson, ovšem jeho šestá pozice určitě tým z Banbury z pohledu klasifikace MS značek nenadchla, stejně tak jako sedmé místo Daniho Sorda v týmu Kronos. Přesto však ani jeden z nladíků určitě nezklamal a vyrovnal se s nástrahami těžké soutěže velmi dobře.

Alespoň bod do individuální klasifikace, ale hned dva pro tým získal Manfred Stohl. Vídeňákovi však notně pomohla smůla Skota Colina McRae, kterému se podle posledních informací přehřál motor Xsary WRC na závěrečné rychlostní zkoušce. Na deváté až jedenácté příčce se pak umístila Škoda Fabia WRC Francoise Duvala a oba vozy týmu Red Bull Škoda pilotované Aignerem a Rovanperäm, když bezesporu lepší výkony tentokrát podával první jmenovaný.

Prvenství v juniorské klasifikaci vybojoval nakonec P-G Andersson, ovšem o pořadí na dalších příčkách není momentálně zcela jasno, neboť jsou hlášeny problémy druhého muže po RZ 19, Slováka Jozefa Béreše.

Jan Vaškovič; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist