www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 18. května 2024, Svátek má Nataša, zítra Ivo

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 06 - Rally of Turkey (JWRC)

Turecká rally: V JWRC nakonec vše jinak

15. října 2006 • 20:15

Naprosto nečekané vyvrcholení plné zvratů měl samotný závěr předposlední soutěže letošního juniorského šampionátu. O výsledcích na prvních dvou místech se totiž nakonec vůbec nerozhodovalo na rychlostních zkouškách.

Nejprve musel nedobrovolně opustit druhou pozici Jozef Béreš, když se mu na přejezdu do servisní zóny po posledním rychlostním testu jeho Ignis S1600 doslova začal rozpadat pod rukama. Přesto však pro mladého slovenského pilota dopadlo vše relativně dobře, když obdržel pouze 50tivteřinovou penalizaci za pozdní příjezd do časové kontroly. I tak to ale znamenalo propad na čtvrtou příčku za Conrada Rautenbacha.

Ještě horší osud však nakonec potkal v té době nic netušícího vítěze mezi juniory P-G Anderssona. Ten o své prvenství a deset mistrovských bodů totiž přišel díky rozhodnutí od zeleného stolu. Sportovní komisaři si totiž Švéda pozvali na kobereček a následně mu oznámili vyloučení ze soutěže pro porušení ustanovení o nepovoleném servisu!

Jako důvod Anderssonova vyloučení byl uveden fakt, že pracoval na svém voze v zóně, kde toto nebylo povoleno (zóna byla určena pro montáž dodatečných světel). Andersson tak navíc momentálně přišel o možnost radovat se již před Britskou rally z mistrovského titulu.

„Na autě byla prasklá vzpěra, tak jsem sundal sání, abych se podíval, o jak velké poškození jde. Pak jsem ho sám vrátil na místo a na auto se namontovala světla, abychom mohli absolvovat superspeciální zkoušku. Celou dobu za mnou stál turecký pořadatel a sledoval co se děje. Nevím, co tam hledal! Podle mě si mohl myslet, že jsem mechanik, protože kdybych byl, tak samozřejmě to co jsem dělal by bylo proti pravidlům. Je nesmysl říkat, že se sání dotýkal mechanik. Celou dobu jsem to byl já,“ prohlásil Andersson.

Tým se proti rozhodnutí sportovních komisařů okamžitě odvolal a výsledky tak i nadále zůstávají neoficiální. Momentálně tedy Turecká rally z pohledu výsledků JWRC vypadá takto:

1. Aava (Suzuki Swift) 4:02:06.7; 2. Rautenbach (Renault Clio) +30.7; 3. Béreš (Suzuki Ignis) +39.5; 4. Wilks (Suzuki Swift) +2:10.1; 5. Meeke (Citroen C2) +3:14.4; 6. Prokop (Citroen C2) +5:48.5; 7. Pressac (Citroen C2) +10:16.5; 8. Casier (Renault Clio) +13:04.4

Průběžné neoficiální pořadí JWRC po Turecké rally:

1. Aava 30, 2. Andersson 29, 3. Sandell 28, 4. Wilks 26, 5. Rautenbach 25, 6. Béreš 22 ... 9. Prokop 18, 11. Valoušek 11

Jan Vaškovič; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
16.10.2006 00:01
Ricardo - moderátor
No vida, Valda mohl dokonce vyhrát...
toplist