www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 5. května 2024, Svátek má Klaudie, zítra Radoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 06 - Rally of Turkey (JWRC)

Henning Solberg byl v Turecku na stupních vítězů

16. října 2006 • 11:00

Svého životního výsledku dosáhl na Turecké rally Henning Solberg, bratr mnohem úspěšnějšího bývalého mistra světa Pettera. Třiatřicetiletý Nor dokázal skončit na třetím místě, čímž poprvé ve své kariéře vystoupal na soutěži mistrovství světa na stupně vítězů.

Neměl to však jednoduché. V Turecku byly velmi náročné podmínky, po deštích byly cesty na hranici sjízdnosti. Přesto dokázal Solberg porazit všechny konkurenty kromě v Turecku téměř nedostižných Fordů. Přesto mu ještě v závěru soutěže zartnulo, když mu dva kilometry před koncem předposlední zkoušky přestala fungovat brzdová hadice a brzdy tak přestaly fungovat.

„Myslel jsem jen na jediné - ne teď. Jsem tak blízko svému životnímu výsledku, teď se to nemůže stát,“ vzpomíná teď už s úsměvem na myšlenky ve voze Solberg. „Když jsme dojeli do cíle poslední zkoušky, Cato začal plakat. Nemohl jsem si pomoct a připojil jsem se k němu. Je to pro nás fantastický den. Chtěl bych poděkovat všem, kteří nám pomohli dostat se až sem,“ řekl Henning Solberg, který se s pětadvaceti body dostal v celkové klasifikaci před svého bratra Pettera.

Druhým jezdcem týmu OMV Peugeot Norway WRT byl tradičně Manfred Stohl. Společně s Ilkou Minorovou však v Turecku příliš nezářili a nakonec si připsali jeden bod do hodnocení jezdců za osmou příčku. „V neděli jsem se ještě snažil jet rychle, ale žádný zázrak to nebyl. Na poslední zkoušce jsme neměli ztratit sedmé místo, je to škoda. V každém případě jsme získali jeden bod, takže můžeme z Turecka odjíždět se vztyčenou hlavou,“ prozradil Stohl.

Nepříliš povzbudivou informací pro čtyřiatřicetiletého vídeňana je fakt, že za deštivého počasí na konkurenci nestačí. „Je to určitě důvod k přemýšlení. Obzvlášť ve Velké Británii asi těžko můžeme očekávat jiné podmínky. Teď se ale chci hlavně soustředit na závody v Austrálii a na Novém Zélandu,“ dodal závěrem Stohl.

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
16.10.2006 14:15
Ricardo - moderátor
Henning bude ještě hodně dobrý. Možná by to dotáhl i tak daleko, jako Petter, kdyby dostal příležitost dříve...
toplist