www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

RSS 06 - Labská Trotina Rallye

Šlehofer si zajistil titul ve třídě N2

23. října 2006 • 01:00

Osmým a zároveň předposledním podnikem šampionátu sprintrally byla Labská Trotina Rallye s centrem v Žamberku. Přestože tato soutěž patří v kalendáři k těm mladším, stihla si už získat velkou oblibu posádek díky svým nádherným technickým tratím a diváckému zájmu. Na startu samozřejmě nechyběla ani posádka Jan Šlehofer-Zbyněk Soběhart, startující s Hondou Civic týmu Sparrow. Jejich největšími a jedinými soupeři byli ve třídě N2 Václav Dunovský a Jiří Stross.

„Do Hradce jsme odjížděli ve čtvrtek ráno poprat se o mety nejvyšší. Konkrétně o mistrovské tituly ve třídě N2 a Junior 2000. Ani ve snu bych před mojí první kompletní sezónou v rally nečekal, jak to nakonec dopadne. Bylo zajímavé, že do Hradce jsme ve třídě N2 přijely jen dvě posádky, přičemž třeba v Pačejově nás bylo dvanáct. Bylo to však o to dramatičtější, že jsme se zde sešli jen s Vaškem. Bylo tak totiž jasné, že kdo vyhraje, bere vše. Jen mě mrzí, že už nemůžu pomýšlet na titul ve skupině N. Tam máme velkou ztrátu,“ odhalil Honza plány, s jakými přijel na východ Čech.

„Soutěž jako taková je krásná, ale velmi náročná. Všude je dost vytahaných nečistot a náročné sjezdy dávají velký záhul brzdám,“ vyjádřil se k úrovni rychlostních zkoušek. Stejně jako loni také tentokrát zahajoval soutěž večerní prolog v Hradci Králové. Jeho podstatná část se konala na všesportovním stadionu za velkého zájmu diváků a pod světly legendárních „lízátek“. Honza prokázal, že prology jsou jeho silnou stránkou a porazil zde Václava Dunovského o 2,7 vteřiny.

„Hradecký prolog máme oblíben už z minulého roku a stejně jako loni jsme ho vyhráli o 2,7 vteřiny před Dunou,“ zhodnotil úspěšný vstup do soutěže kdyňský soutěžák. Rozhodovat se ale samozřejmě mělo až v sobotu a Honzovi se Zbyňkem se hned od začátku velmi dařilo. V úvodní sobotní erzetě zvýšili náskok na 7 vteřin. Vydařily se jim i zbývající dvě vložky úvodní sekce. V polovině soutěže už tak měli na Vaška a Jirku k dobru 17,9 vteřin.

„Úvodní sobotní vložka se jela obráceně než v minulém roce. Začínala horizontem z kopce a úzkým sjezdem. Bylo to hodně na srdce. Snažili jsme se proto jet docela opatrně, přesto jsme dali Dunovi čtyři vteřiny. Následovala nejdelší vložka soutěže. Hodně se zde měnilo tempo. Jak se Zbyňda pekelně soustředil, tak četl levá čtyři utáhne do pěst místo do pět, tak jsem si opravdu dával pozor, abych na tu pěst nenarazil. Zde jsme zvýšili náskok o dalších devět vteřin. Poslední vložka první rundy se mi až na jeden horizont moc nelíbila, přesto jsme i zde přidali k náskoku další dvě vteřiny. Celkově už náskok činil téměř 18 vteřin, což nám dávalo dobré šance do druhého kola,“ zhodnotil Honza úvodní sekci. Definitivní rozhodnutí přišlo na RZ5, na které Václav Dunovský havaroval.

„Až do této chvíle jsme rozhodně neměli nic jistého, protože Vašek je velký soupeř a bojovník. Celou sezónu jsme sváděli souboje o každou vteřinku, vzájemně jsme se hecovali a motivovali k co nejlepším výkonům. Bohužel rozhodnutí přinesla dost ošklivá Vaškova havárie na páté erzetě. Přijeli jsme k té nehodě jako první auto a hodně mi zatrnulo. V jedné ze zatáček jim vyrostla do cesty skála, kterou s Jirkou trefili. Hlavně, že se to vše obešlo bez zranění.“

Kdyňské posádce pak už stačilo dojet do cíle a zajistila si tak s předstihem tituly ve třídě N2 i v Junior 2000.

„Po Vaškově odstoupení už bylo prakticky rozhodnuto, stačilo nám jen dojet do cíle. Soustředil jsem se proto abych neudělal nějakou chybu. Chtěl bych moc poděkovat za podporu celé mé rodině a týmu RSP, bez kterých by nebylo možné titul získat. Dále bych chtěl poděkovat Sparrow Racing Teamu za prvotřídní techniku, servis a skvělou spolupráci. A samozřejmě také Zbyňdovi, který mě dokázal držet na uzdě a vždy správně pobízet.“

Jan Šlehofer
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
24.10.2006 01:02
Ales
Chlapi,moc gratulací k velkému úspěchu.Vím,jakou radost z toho musíte mít.Aleš P.
toplist