www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 18. května 2024, Svátek má Nataša, zítra Ivo

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 06 - Rallye Monte Carlo (PCWRC)

Francois Duval byl Fabií WRC příjemně překvapen

12. ledna 2006 • 07:00

Jak jsme uvedli již ve včerejším příspěvku, Francois Duval si na testech odbyl premiéru za volantem soutěžního speciálu Škoda Fabia WRC, se kterou se představí na Rallye Monte Carlo a dle svých slov byl příjemně překvapen.

Belgický jezdec před loňskou sezónou slavně přestupoval do továrního týmu Citroën, kde měl krýt záda hlavní hvězde francouzské stáje, Sébastienu Loebovi. Hlavně díky vlastní nedisciplinovanosti se mu to příliš nedařilo, dokonce byl na dvě soutěže nahrazen Carlosem Sainzem. Ve druhé polovině roku se mu podařilo dostat do správného tempa a připsal si tak na své konto prvenství na Telstra Rally Australia. Přes to přesevšechno však na něj pro rok 2006 nezbylo v žádném továrním týmu volné místo.

Nakonec se však jeho manažerům podařilo zapracovat a sehnali, zatím alespoň pro Monte Carlo, pro Duvala práci. Belgičan usedne do Škody Fabie WRC připravované belgickou stájí First Motorsport, se kterou v loňském roce startoval Nicolas Vouilloz na Korsice a ve Španělsku. Dlouho však měl i tento start namále, teprve deset dní před zahájením soutěže se podařilo v podobě výrobce energetického nápoje Kizz-Me najít partnera, který finančně pokryje účast na soutěži mistrovství světa.

První testy s novým vozem proběhly v minulých dnech v Belgii. Jak se k vozu vyjádřil samotný Duval? „Byl jsem z auta velice mile překvapen. Je to rozhodně lepší, než jsem očekával. Auto se chová velice klidně, dobře se ovládá. Hodně mi to připomíná Focuse, se kterým jsem jezdil v roce 2004,“ prozradil Duval první dojmy z jízdy.

Rallye Monte Carlo však startuje již za týden a půl a tak se celý tým důkladně připravuje. Na nadcházející víkend má navíc naplánované testování ve Francii v okolí Grenoblu. „Máme vybrané tratě, které by charakterově měly odpovídat zkouškám v okolí Monaca. Potřebujeme zapracovat hlavně na nastavení diferenciálů, takže doufám, že nám bude přát počasí,“ řekl Francois Duval, který se na zahajovacím podniku letošní světové sezóny objeví opět s novým spolujezdcem. Místo Svena Smeetse, který zůstal u Citroënu, vedle Duvala usedne francouzský kopilot Patrick Pivato, který v letošním roce navigoval Stéphane Sarrazina a Nicolase Vouilloze. „Zatím jsme toho společně mnoho neodjeli. Každopádně první dojmy jsou dobré, spolupráce v autě fungovala bez problémů,“ prozradil k novému spolujezdci Duval.

-plu-; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist