www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 06 - Rally Australia (PCWRC)

Hirvonen vybojoval své první vítězství

29. října 2006 • 12:20

Mikko Hirvonen a Jarmo Lehtinen vybojovali v Austrálii své první vítězství v podniku MS. Finové s Focusem RS WRC zvítězili s náskokem 37,1 sekundy. Týmoví kolegové Marcus Grönholm a Timo Rautiainen skončili na pátém místě a díky dvojnásobnému bodovému zisku rozšířil tým BP-Ford svůj náskok v šampionátu značek na šestnáct bodů.

Šesté vítězství v letošní sezoně zároveň znamená pro „modrý ovál“ zatím nejúspěšnější sezonu v jeho historii v mistrovství světa v automobilových soutěžích.

Čtyřdenní soutěž, čtrnáctá ze šestnáctidílného seriálu, se odehrávala na prašných šotolinových cestách v okolí Perthu, v Západní Austrálii. Letos se jela v těchto místech podevatenácté a naposledy. 26 měřených úseků mělo celkovou délku 348,51 kilometrů a bylo stejně náročných jako vždy. Miliony oblázků pokrývají pevný šotolinový podklad a činí místní tratě neuvěřitelně kluzkými. V teplotách, které atakovaly hranici 30°C, hrály v Hirvonenově úspěchu klíčovou úlohu pneumatiky BFGoodrich.

Většina předních jezdců se dostala do problémů již během pátečního rána a Hirvonenovi se otevřela příležitost k dosažení životního úspěchu. Po dva dny pak vyspělou jízdou svou pozici kontroloval a průjezd cílovou rampou byl pro něj zaslouženým a velmi emotivním zážitkem.

„Je to fantastické!“ raduje se Hirvonen, který byl nejrychlejší na sedmi rychlostních zkouškách. „Byl jsem pod obrovským tlakem nejen kvůli vítězství, ale také kvůli důležitým bodům pro tým do hodnocení značek. Petter na mě zle dotíral, ale já jsem si ho nechtěl připustit příliš blízko za sebe. Měl jsem dobrý pocit z toho, že se mi to dařilo. Nebyl jsem moc nervózní a soustředil jsem se na to, abych si kontroloval svou rychlost a tempo. Teď je naším cílem titul v šampionátu značek.“

„Jsem pořád ještě mladý a dosáhnout prvního vítězství v 26 letech je dobré. Nemohu uvěřit tomu, že se mi to konečně podařilo. Tým ve mně vložil velkou důvěru a já jsem rád, že se mu to vrací zpátky. Na tohle hned tak nezapomenu. Dříve jsem se umisťoval na stupních vítězů, ale jediný způsob, jak se dále učit, je bojování o vítězství. A to jsem si vyzkoušel právě tady. Focus RS znám již dobře a v posledních čtyřech soutěžích jsem se hodně soustředil na můj jezdecký styl - můj výkon byl vyrovnanější při vysokých rychlostech,“ dodává Hirvonen.

Grönholm ztratil 11 minut po kotrmelci během první etapy. Tým pak vypočítal, že je pro něj možné se posunout až na páté místo a přidat důležité body do hodnocení značek. Osmatřicetiletý Fin se postupně propracovával až z 56. pozice vzhůru a plánované páté místo mu patřilo již po druhé z dnešních šesti rychlostních zkoušek. Také díky němu má Ford šestnáctibodový náskok v šampionátu značek, přičemž ve hře zůstává již pouze 36 bodů z následujících dvou závěrečných podniků na Novém Zélandu a ve Velké Británii.

„Jsem rád, že po tak velké časové ztrátě jsem mohl pro tým vybojovat nějaké body a pomoci mu dále zvýšit náskok v šampionátu,“ říká Gronholm, vítěz deseti rychlostních zkoušek. „Tým i auto jsou na tom opravdu dobře a jsme ve skvělé pozici. Jsem opravdu šťastný za Mikku. Tohle vítězství určitě posílí jeho sebevědomí a jsem si jistý, že teď si bude věřit na to, aby porážel i mě! Je mi smutno z toho, že už se do Perthu nevrátíme, protože je to fantastická soutěž, krásné místo a milí lidé. Bude se mi po ní stýskat.“

Ředitel týmu BP-Ford Malcolm Wilson označil Hirvonenův výsledek za „snový“. „Jakmile se dostal do vedení, byl si Mikko jistý sám sebou a měl vše pod kontrolou. Po celou sezonu jsem sledoval jeho dospívání a to, jakým způsobem zvládal tlak během posledních dvou dní bylo fantastické. Jsem si jistý, že toto byl základ pro jeho další vítězství. Marcus si po nehodě vedl velmi dobře. Nejprve tím, jak se snažil dostat auto zpátky na trať a potom jak se posouval vzhůru pořadím, aby pro tým zajistil body,“ říká Wilson.

Také ředitel Ford TeamRS Jost Capito je nadmíru spokojený: „Pro každého v týmu BP-Ford je to velký den. Dali jsme v této sezoně důvěru Mikkovi a Jarmovi a oni si dojeli pro své první vítězství. Přidávají se k jezdcům formátu Marcuse Gronholma a Sebastiena Loeba, kteří jediní dokázali letos zvítězit.“

Šampionát WRC neopustí oblast ani v následujících týdnech. Rally Nový Zéland se pojede v okolí Hamiltonu ve dnech 16. – 19. listopadu.

Ford
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist