www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 06 - Rally of Turkey (JWRC)

Valoušek zanechal v Turecku dobrý dojem

30. října 2006 • 05:00

O druhém říjnovém víkendu se v pohoří Taurus konal předposlední díl juniorského světového šampionátu, Turecká Rally. Na startu se objevila i česká posádka v barvách Suzuki Sport Europe Pavel Valoušek – Zdeněk Hrůza a svým výkonem rozhodně nezklamala.

V letošní sezóně se kromě Rallye Deutschland nepodařilo otrokovickému jezdci vybojovat kvalitnější umístění, časy dosahovanými na rychlostních zkouškách si však pozornost určitě zasloužil. I proto odjížděl do Turecka s cílem neudělat si na závěr seriálu ostudu.

V okolí Kemeru vládlo po většinu soutěže špatné počasí, díky němuž se dokonce musely tři rychlostní zkoušky zrušit. A právě za těchto podmínek Valoušek ožil a i přes dvouměsíční pauzu od posledního startu zajížděl velice dobré časy. V cíli úvodní etapy byl v rámci juniorů dokonce na vynikajícím druhém místě absolutně. „Se svým výkonem jsem spokojený. Snažili jsme se jet opatrně, abychom autu nikde neublížili. I když jsme na trati předjížděli několik aut, tak časy nejsou vůbec špatné,“ zhodnotil první etapu Valoušek.

Jak se Valouškovi úvod soutěže vydařil, o to hůře dopadla druhá etapa. Hned v jejím úvodu totiž musel odstoupit. „Už na startu úvodní rychlostní zkoušky jsem zjistil, že něco není v pořádku se spojkou. Odstartovali jsme a zhruba první dva kilometry se při řazení ozývaly divné zvuky. Pak se to na chvíli zlepšilo, ale zhruba na pátém kilometru v tom cvaklo a byl konec. Když se na to pak dívali mechanici, tak potvrdili, že prasklo obložení spojky, takže to byla jednoznačně vada materiálu. Je to škoda, závod jsme měli pěkně rozjetý,“ neskrýval zklamání Pavel Valoušek.

Do závěrečných tří rychlostních zkoušek tak nastoupili Valoušek s Hrůzou v klidu, protože šance na slušné celkové umístění už nebyla. Přesto dokázali jednu z rychlostních zkoušek vyhrát, na dalších pak skončili druzí a třetí. „Dneska se mi jelo velice dobře. Jednu zkoušku jsem vyhrál a věřím, že kdybych na té první nedojel v půlce zkoušky Sandella a nemusel za ním jet až do cíle, tak bych vyhrál i ji. Každopádně s dílčími časy jsem spokojený a i v našem týmu panuje spokojenost,“ dodal ke svému vystoupení Valoušek.

Velmi dobrým výkonem v posledních třech soutěžích si Valoušek řekl o angažmá v Suzuki i pro příští rok. „Japonské vedení Suzuki je s námi spokojeno a po Turecké rally nám řekli, že by byli velice rádi, kdyby naše spolupráce mohla pokračovat i v příští sezóně. Je to všechno otázka jednání, ale podobné signály jsou vždy optimistické,“ prozradil Valoušek.

Pro Pavla Valouška byla Turecká rally posledním letošním startem v mistrovství světa, závěrečný podnik ve Velké Británii si vybral jako pauzírující. Přesto není vyloučeno, že bychom jej mohli na tratích ještě v letošní sezóně vidět. „Zatím je předčasné o tom mluvit, ale je možné, že bych se svezl na Setkání mistrů nebo Pražském rallysprintu. Hlavně v Praze bych rád startoval a svojí jízdou poděkoval svým fanouškům za podporu v letošní sezóně, ale vše je ještě v jednání,“ řekl závěrem Pavel Valoušek.

www.pavel-valousek.com
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
31.10.2006 13:57
Mara
Skoda, mohl to byt super vysledek.
30.10.2006 16:58
Breaky
Go Valda Go
toplist